Στ. Καλαφάτης: “Η Κυβέρνηση βάζει τις νέες τεχνολογίες στην αιχμή της εφαρμοσμένης πολιτικής”

«Η Κυβέρνηση βάζει τις νέες τεχνολογίες στην αιχμή της εφαρμοσμένης πολιτικής της προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξής Σταύρος Καλαφάτης στο συνέδριο με θέμα: “Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού", που διοργανώθηκε στις 30 Ιουνίου 2025, στην Αθήνα. Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε τόσο στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται για τη βελτίωση της ανάπτυξης της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας προς όφελος του πολίτη.

Σχετικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που είχε προωθήσει κατά τη θητεία του ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είχαμε δρομολογήσει σημαντικές πολιτικές οι οποίες τρέχουν σήμερα με τη μετεξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Στην Ευρώπη ήδη γίνεται μια μεγάλα συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι για την αναπτυξιακή πολιτική των κρατών», ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, «εμείς, δεν έχουμε παρά να εντάξουμε στη φαρέτρα μας τέτοιου είδους τεχνολογίες προκειμένου να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και ν΄αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μετάβαση σ΄ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης και υπογράμμισε ότι: «Το ΤΕΕ πρωτοπορεί σε αυτή την εθνική προσπάθεια, που αλλάζει το DNA του κράτους για την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των μηχανικών, με βάση την επιστημονική δουλειά και την καινοτομία».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα ψηφιακά έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και έργα που ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες. «Έργα που βάζουν τέλος στο χαρτοβασίλειο και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επενδυτών»,όπως είπε. «Έργα που αποτελούν ολοκληρωμένα και διασυνδεδεμένα συστήματα, που αναδεικνύονται ταυτόχρονα και σε εγγύηση για τη διαφάνεια. Έργα που το καθένα τους αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση που έχουμε ανάγκη. Έργα που μπορούν να αποτελέσουν και σημείο μιας ακόμη μεγαλύτερης αναπτυξιακής καμπής, ως θρυαλλίδα νέας καινοτομίας, αν ενσωματώσουν προοδευτικά νέες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αποτελούν έργα που δεν θα είχαν προχωρήσει χωρίς την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του ΤΕΕ, του Γιώργου Στασινού, με τον οποίο έχω τη χαρά να συνεργαζόμαστε και να είμαστε φίλοι πολλά χρόνια. Έργα που δεν θα είχαν προχωρήσει χωρίς την αποφασιστική και σταθερή στήριξη, προσωπικά, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έργα που δεν θα είχαν γίνει χωρίς την δουλειά της παρούσας Κυβέρνησης, με τα οποία ασχολήθηκαν πολλοί υπουργοί και συναρμόδια υπουργεία. Αλλά επιτρέψτε μου και μια πιο προσωπική αναφορά: έργα που τώρα υλοποιούνται αλλά βασίζονται στη θεσμική προεργασία που έγινε πριν λίγα χρόνια. Στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάστηκε την περίοδο 2012-2014 στο τότε ΥΠΕΚΑ, όπου επί δικής μου θητείας προετοιμάστηκε και επί θητείας του φίλου μου Νίκου Ταγαρά νομοθετήθηκε, η ψηφιοποίηση όλων των θεσμικών γραμμών του πολεοδομικού σχεδιασμού, που αποτελεί τη βάση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αλλά και προβλέφθηκε για πρώτη φορά η έννοια και το περιεχόμενο των Ειδικών και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα αποτελούσαν τη μετεξέλιξη των παλιών σχεδίων πόλης. Ένα θεσμικό πλαίσιο που «σκόνταψε», για να το πω ευγενικά, την περίοδο 2015-2019, αλλά που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε, εμβάθυνε και υλοποίησε άμεσα, με συνεργάτη το ΤΕΕ».

«Το σημερινό συνέδριο καταφέρνει και κάτι ακόμα που για εμάς στο Υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί το κλειδί για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης. Και συνέχισε: «Φέρνει στο επίκεντρο τον διάλογο για περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος σταθερά της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει στο επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία στην πράξη, βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντός μας και το δείχνουμε καθημερινά. Άλλωστε για εμάς, η έρευνα και η τεχνολογία δεν είναι πολυτέλεια αλλά εργαλείο ισχύος για την Ελλάδα. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να θέτουμε φιλόδοξους στόχους και να τους πετυχαίνουμε».

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης: «Έχουμε ένα σταθερό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο για τις επενδύσεις στη χώρα μας. Στηρίζουμε την καινοτομία στηρίζοντας τους Έλληνες επιχειρηματίες που σήμερα διαπρέπουν. Αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και δεν μένουμε εδώ: Αυξήσαμε τις συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία κατά 20% και τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια κατά 31,2%. Δημιουργήσαμε το «ELEVATE GREECE», το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Αυξήσαμε το ποσοστό φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων για
δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης που ξεκινούν από το 200% και φθάνουν έως το 315% των κερδών τους. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι κάνουμε πράξη τα ερευνητικά αποτελέσματα που αξίζει να βγουν στην αγορά και ν’ αλλάξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών μέσα από ένα λειτουργικό πλαίσιο δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin–offs)».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαφάτης ευχαρίστησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας «που παραμένει στην πρωτοπορία, που ανανεώνει και ενισχύει τον ρόλο του στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της χώρας», όπως είπε, «και ταυτόχρονα, μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, αναδεικνύει τη σημασία της καινοτομίας, της γνώσης και της τεχνολογίας. Εύχομαι να αναδειχθούν και σήμερα, ιδιαίτερα μέσα από τις θεματικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Buliding Information Model, οι προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης προόδου και καινοτομίας για τους Έλληνες Μηχανικούς και την Ελληνική Οικονομία», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.