Στ. Καλαφάτης: «Με την παροχή συνδρομής για τη διάσωση εγκλωβισμένων στην Τουρκία δείξαμε πώς αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται οι γείτονες»

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα που αφορούν στον νέο στρατηγικό ρόλο της Χώρας μας, της Μακεδονίας και της Θράκης ως ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, συζήτησαν στη συνάντησή τους, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (με αρμοδιότητες σε θέματα Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο Διοικητήριο.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ακούσω από τον Υπουργό Εξωτερικών – τον φίλο Νίκο Δένδια- τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία,  στις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός, καθώς  και για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι Έλληνες ήμασταν οι πρώτοι που σπεύσαμε -με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- στην παροχή συνδρομής για τη διάσωση εγκλωβισμένων με τη αποστολή δύο ομάδων της ΕΜΑΚ. Και θα συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας με την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης με συντονισμένη προσπάθεια που ήδη αναπτύσσεται από την Πολιτεία, την Εκκλησία, την κοινωνία. Και αυτό διότι οι Έλληνες έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται οι γείτονες.

Συζητήσαμε επίσης με τον φίλο Υπουργό τη συμβολή της Μακεδονίας και της Θράκης στην εθνική προσπάθεια που κάνει την Πατρίδα μας πιο ισχυρή, οικονομικά, στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Για τη νέα στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη που τονώνει την ασφάλεια και ενισχύει τη σταθερότητα. Αλλά και για τις νέες υποδομές που μετεξελίσσουν τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο. Είναι κοινή η πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη με τις επιλογές της Κυβέρνησής μας παίρνουν τη θέση που δικαιούνται στο χάρτη του μέλλοντος».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον παλιό, καλό μου φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό κ. Καλαφάτη, για τη θερμότητα της υποδοχής. Όπως και ο ίδιος είπε, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω τόσο για το πρόσφατο ταξίδι μου στην Τουρκία, για τους καταστροφικούς σεισμούς, για τη βοήθεια που η χώρα μας επιχειρεί να μεταφέρει για να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε για την τεράστια γεωπολιτική σημασία που έχει η Μακεδονία και η Θράκη. Για την, επίσης, προσπάθεια που η Κυβέρνηση καταβάλλει για να αναβαθμίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο της πολύ σημαντικής αυτής περιοχής. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ερώτηση: Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι; Επειδή όλοι οι Έλληνες, ξέρετε, αν αυτή η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, που εκφράζεται μετά το σεισμό, αν θα διαρκέσει ή αν θα είναι κάτι το οποίο θα εξαλειφθεί.

Ν. Δένδιας: Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να συσχετίσω τη βοήθεια που η Ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία -οφείλω να πω ομόθυμα- παρέχει προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο πέρα από το Αιγαίο, είτε στην Τουρκία, είτε στη Συρία, με οποιοδήποτε γεωπολιτικό αποτύπωμα, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια, είτε με οποιαδήποτε διαφορά. Είναι διαφορετικά πράγματα. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία με τη συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει το ήθος το οποίο έχει και πρέπει να μείνουμε εκεί. Ευχαριστούμε πολύ.»

Previous
Next