Στ. Καλαφάτης: «Το 2024 θα είναι η χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου
«Το 2024 θα είναι, για την πόλη μας, χρονιά εντατικής συνέχειας για όσα έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και ωρίμανσης και εκκίνησης για πολλά άλλα. Πάνω από όλα θα είναι η χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, θα καλύψει σημαντικό μέρος των μετακινήσεών μας, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης και τη βελτίωσή της καθημερινότητάς μας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.
Και προσθέτει: «Είναι βέβαιο πως το πλάνο των έργων που δρομολογήσαμε θα τρέξει χωρίς λοξοδρομήσεις και χωρίς καθυστερήσεις. Παράλληλα, θα δούμε στη νέα χρονιά σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές υγείας και παιδείας. Θα διαπιστώσουμε πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει για να πάει πιο ψηλά, να βρει τη θέση που δικαιούται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την πόλη μας και η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε».
Κάνοντας τον απολογισμό του 2023 ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Η Ελλάδα έπαψε να είναι δακτυλοδεικτούμενη και έγινε υπόδειγμα, από ουραγός, έγινε πρωτοπόρος». Και εξηγεί: «Στην οικονομία είχαμε -και συνιστά εθνικό επίτευγμα- την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανάπτυξη πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, εκπλήσσοντας τη διεθνή κοινότητα. Είναι, άλλωστε, αποκαλυπτικό, το γεγονός ότι ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023, πρωταθλήτρια στην οικονομία ανάμεσα σε 35 ισχυρές χώρες, επισημαίνοντας «έναν απίθανο θρίαμβο».
Αναφερόμενος στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι να προχωρήσουμε στην ιστορική αυτή μεταρρύθμιση εξασφαλίζοντας ένα διττό στόχο: Αφενός την περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και αφετέρου τη λειτουργία των μη κρατικών ιδρυμάτων με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που θα ελέγχονται από την ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τόσο σε ό,τι αφορά την υποδομή, όσο και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σπουδών και την επάρκεια των καθηγητών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Κύριε Καλαφάτη, μια χρονιά ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες. Θετική ή αρνητική για τη χώρα; Και γιατί;
Αντιμετωπίσαμε, στη χρονιά που φεύγει, εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που πλήγωσαν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες: Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο, τις μεγάλες φωτιές το καλοκαίρι, τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο. Αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα -και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε- την παρατεταμένη ακρίβεια, ιδίως στα τρόφιμα, που πλήττει τους πάντες κι’ ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Την ίδια χρονιά, είχαμε μια σημαντική αλλαγή στην τακτική της Τουρκίας -δεν μιλάω για τη στρατηγική της- και κάποια βήματα προσέγγισης που μένει να δούμε που θα φτάσουν. Στην οικονομία είχαμε -και συνιστά εθνικό επίτευγμα- την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανάπτυξη πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, περαιτέρω μείωση της ανεργίας. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, εκπλήσσοντας τη διεθνή κοινότητα. Είναι, άλλωστε, αποκαλυπτικό, το γεγονός ότι ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023, πρωταθλήτρια στην οικονομία ανάμεσα σε 35 ισχυρές χώρες, επισημαίνοντας «έναν απίθανο θρίαμβο». Η Ελλάδα έπαψε να είναι δακτυλοδεικτούμενη και έγινε υπόδειγμα, από ουραγός, έγινε πρωτοπόρος.
Τι σημαίνει, όμως, η ανακήρυξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς από τον Economist; Ποια τα οφέλη;
Η ανάλυση του Economist αναγνωρίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και την πρόοδο που σημειώνεται σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας, ο πληθωρισμός, οι επιδόσεις του χρηματιστηρίου. Η διεθνής αυτή αναγνώριση, αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενθαρρύνει την Κυβέρνηση στη συνέχιση της πολιτικής της και εμπνέει αισιοδοξία στην κοινωνία. Αναδεικνύει, σε διεθνές επίπεδο, την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα της χώρας μας. Συμβάλλει στην προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας. Εξουδετερώνει, ταυτόχρονα, την καταστροφολογία και τον μηδενισμό της Αντιπολίτευσης. Εκθέτει τελικά όσους καιροσκοπικά επιχειρούν να εκθέσουν τη χώρα και αναδεικνύει μια αισιόδοξη προοπτική.
Η Κυβέρνηση πατάει γκάζι για τις μεταρρυθμίσεις όπως δείχνει και το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Φοβάστε αντιδράσεις; Και τι αναμένετε από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ως στάση;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία αναξιοπιστίας και ασυνέπειας στο ζήτημα αυτό. Υπονόμευσε προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και είναι υπόλογο για την καθήλωση της χώρας μας σε μία θλιβερή εξαίρεση. Δεν αποκλείεται να αναζητήσει προσχήματα διαφοροποίησης, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να επιμείνει στην αναχρονιστική αντίληψη του παρελθόντος του. Μπορεί, επομένως, να ακούσει, έστω και τώρα, την κοινωνία και να δει τις ανάγκες του τόπου. Κι αυτό θα είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση, απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι να προχωρήσουμε στην ιστορική αυτή μεταρρύθμιση εξασφαλίζοντας ένα διττό στόχο: Αφενός την περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και αφετέρου τη λειτουργία των μη κρατικών ιδρυμάτων με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που θα ελέγχονται από την ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τόσο σε ό,τι αφορά την υποδομή, όσο και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σπουδών και την επάρκεια των καθηγητών.
Πάντως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ερίζουν για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας προβληματίζει ότι δεν υπάρχει καθαρό νο 2 στην πολιτική σκηνή της χώρας; Η αλαζονεία είναι συχνό φαινόμενο όταν αισθάνεσαι απόλυτα πολιτικά κυρίαρχος.
Οι πολίτες μπορεί να συγχωρούν λάθη, όχι όμως -και το έχει επισημάνει με έμφαση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμπεριφορές αλαζονείας και έπαρσης. Απαιτούν σεμνότητα και μετριοπάθεια. Και αυτός είναι βασικός γνώμονας της συμπεριφοράς και της γενικότερης στάσης μας. Και κάτι ακόμη: Μπορεί να μην έχουμε ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουμε όμως σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και δύσκολες μεταρρυθμίσεις να υλοποιήσουμε. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Εκεί εστιάζουμε και όχι στην αντιπαράθεση με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Στο μεταξύ στον ανταγωνισμό για τη δεύτερη θέση και στα εσωκομματικά τους επεισόδια δεν εμπλεκόμαστε.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη; Θα καταφέρει να βάλει φρένο στην δημοσκοπική του κατρακύλα ή σιγά σιγά θα περιοριστεί στα παλιά του ποσοστά;
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται σοβαρότητας, όσο αντιγράφει πρακτικές του παρελθόντος του, τόσο θα βυθίζεται στην ανυποληψία και τόσο θα συρρικνώνεται. Φαίνεται, όμως πως κάποιοι παθαίνουν, αλλά δεν μαθαίνουν. Κι αυτό πολλαπλασιάζει το κόστος.
Πάμε στα της Θεσσαλονίκης: Ποια είναι τα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2024;
Δρομολογήσαμε τα τελευταία χρόνια -και είμαι περήφανος για τη συμβολή μου- ένα συγκροτημένο πλάνο 30 και πλέον έργων που αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης. Το 2024 θα είναι χρονιά εντατικής συνέχειας για όσα έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και ωρίμανσης και εκκίνησης για πολλά άλλα. Πάνω από όλα θα είναι η χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, θα καλύψει σημαντικό μέρος των μετακινήσεών μας, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης και τη βελτίωσή της καθημερινότητάς μας.
Τι σας φοβίζει περισσότερο για τη χρονιά που έρχεται για την πόλη;
Η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν έχει να φοβάται για τίποτε αλλά μπορεί πλέον να αισιοδοξεί και να φιλοδοξεί για την επόμενη μέρα. Είναι βέβαιο πως το πλάνο των έργων που δρομολογήσαμε θα τρέξει χωρίς λοξοδρομήσεις και χωρίς καθυστερήσεις. Παράλληλα, θα δούμε στη νέα χρονιά σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές υγείας και παιδείας. Θα διαπιστώσουμε πως η Θεσσαλονίκη αλλάζει για να πάει πιο ψηλά, να βρει τη θέση που δικαιούται στην ευρύτερη γειτονιά μας, να γίνει πιο φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Πάντως στην Α’ Θεσσαλονίκης τα ποσοστά της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν σαφώς χαμηλότερα από ό,τι πανελλαδικά, ενώ και ο εκλεκτός της ΝΔ στο Δήμο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχασε καθαρά. Γιατί; Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα σε μια εκλογική περιφέρεια όπου είναι βουλευτής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός;
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την πόλη μας και είναι βέβαιο πως η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε. Επιδίωξή μας είναι όσοι είχαν αμφιβολίες να διαψευστούν. Όσοι γοητεύτηκαν από σειρήνες να στραφούν στο δρόμο που οδηγεί με σιγουριά σε μια καλύτερη, ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να απλώνουμε το χέρι σε κάθε Θεσσαλονικιό, ό,τι κι αν ψήφισε χθες, να αναζητούμε διαρκώς τις ανησυχίες, τις επιφυλάξεις, τα όποια παράπονα κάθε ομάδας του πληθυσμού, κάθε συμπολίτη μας, να συζητάμε ακόμη περισσότερο και να απαντάμε έμπρακτα. Η Νέα Δημοκρατία δικαιούται και μπορεί να πάει πιο ψηλά στη Θεσσαλονίκη.
https://www.makthes.gr/stayros-kalafatis-sti-mtk-to-2024-tha-einai-i-chronia-toy-metro-682432