Άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη τ. Υφυπουργού Εσωτερικών στην εφημερίδα «Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ»

Αυτοδυναμία και σταθερά βήματα μπροστά ή ακυβερνησία

«Παρά την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας -όπως ξεκάθαρα τόνισε ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας, κανένας εφησυχασμός, καμιά έπαρση ή αλαζονεία. Όπως σε κάθε εκλογή, στις 25 Ιουνίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα γεμίσει από την αρχή. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε και πάλι παρόντες στη νέα κάλπη», τονίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, τ. Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, σε άρθρο στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο». 

Και υπογραμμίζει: «Κανένας να μην θεωρήσει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Κανένας να μην θεωρήσει ότι οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι Κυβέρνησης. Κανένας να μην ψηφίσει αψήφιστα. Και αυτό αφορά πρωτίστως τους συμπολίτες μας που κοιτάζουν προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ακούγοντας κορώνες πατριωτισμού».

Συγκεκριμένα ο κ. Καλαφάτης αναφέρει: 

Οι εκλογές του Μαΐου δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό και έδωσαν απαντήσεις σε πολλά από τα διλήμματα που είχαμε μπροστά μας. Κατέδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη συγκροτήσει ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση εάν ίσχυε ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει τώρα. Κατέδειξαν ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία δυνατότητα συγκρότησης βιώσιμης κυβέρνησης, παρά μόνον εάν η Νέα Δημοκρατία αποκτήσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι αυτό γιατί αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε με αυτοδυναμία ούτε με άλλον να κυβερνήσει, ενώ το ΠΑΣΟΚ αποκλείει κάθε συνεργασία. Ήδη, μάλιστα, διακηρύσσει ευθέως πως ακόμα κι εάν η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται δύο ή τρεις βουλευτές για το σχηματισμό Κυβέρνησης, δεν πρόκειται να συμπράξει. Φαίνεται έτσι πως είτε θα έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, είτε δεν θα έχουμε καμιά κυβέρνηση. Και το διακύβευμα των εκλογών γίνεται απολύτως ξεκάθαρο: Αυτοδυναμία και σταθερά βήματα μπροστά ή ακυβερνησία και περιπέτεια.  

Παρόλα αυτά, η αυτοδυναμία εξαρτάται τόσο από το ποσοστό των ψήφων που θα συγκεντρώσει όσο και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Έτσι στην πολύ πιθανή περίπτωση, που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή -αν για παράδειγμα περάσουν το κατώφλι του 3% και μπουν στη Βουλή επτά ή και οκτώ κόμματα- το ποσοστό της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σημαντικά. Για να συγκροτηθεί επομένως Κυβέρνηση χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά της. Και το στοίχημα τώρα είναι ακριβώς αυτό. 

Παρά την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας -όπως ξεκάθαρα τόνισε ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας, κανένας εφησυχασμός, καμιά έπαρση ή αλαζονεία. Όπως σε κάθε εκλογή στις 25 Ιουνίου, η κάλπη θα είναι άδεια και θα γεμίσει από την αρχή. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε και πάλι παρόντες στη νέα κάλπη. Κανένας να μην θεωρήσει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Κανένας να μην θεωρήσει ότι οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι Κυβέρνησης. Κανένας να μην ψηφίσει αψήφιστα. Και αυτό αφορά πρωτίστως τους συμπολίτες μας που κοιτάζουν προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ακούγοντας κορώνες πατριωτισμού. 

Μπορούμε -πιστεύω- να συμφωνήσουμε ότι ο πατριωτισμός είναι συνώνυμος με το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό. Και το εθνικό συμφέρον  επιβάλλει πρώτ΄απ’ όλα να αποφευχθεί η ακυβερνησία που επιφυλάσσει περιπέτεια. Απαιτεί πολιτικές που κάνουν την Πατρίδα μας πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Που διασφαλίζουν δυναμική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις δουλειάς, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Που ενισχύουν την αμυντική ικανότητά της χώρας και διαφυλάσσουν το απαραβίαστο των συνόρων μας. Που έχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν επιτρέπουν βήμα πίσω. Και όλα αυτά είναι δεδομένα με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.