Σταύρος Καλαφάτης: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει το παρόν και δημιουργεί το μέλλον”

“Είναι βέβαιο ότι η δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης εάν αξιοποιηθεί υπεύθυνα, προσφέρει λεωφόρους  που μπορούν να επιταχύνουν διαδικασίες δημόσιας διοίκησης και εξυπηρέτησης, να ενισχύσουν τις εθνικές άμυνες, να κινητοποιήσουν την οικονομική ανάπτυξη, να διευκολύνουν την καθημερινότητα, να διαμορφώσουν, εν τέλει, ένα μέλλον που ευθυγραμμίζεται στενά με το κοινό συμφέρον. Παρά τις πολυδιάστατες προκλήσεις και ηθικές προσεγγίσεις, οι ευκαιρίες για θετική αλλαγή και πρόοδο είναι σημαντικές. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε αυτές τις αλλαγές, διαμόρφωσε το πλαίσιο και η Κυβέρνησή μας εργάζεται εντατικά μέσα από το έργο της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Σε όλα αυτά το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε, έχει να συνεισφέρει σημαντικά. Να προσθέσει γνώση στη σκέψη μας. Να μας πάει ακόμη πιο κοντά στο αύριο που είναι ήδη παρόν” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην παρουσίαση του βιβλίου των Markus Dubber, Frank Pasquale και Sunt Das «Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)» εκδ. Παπασωτηρίου) σε επιστ. επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης από τον Καθ. Αθ. Μποζίνη, που πραγματοποιήθηκε στον Ιανό της Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές, Εκλεκτοί ομιλητές και προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι

Συζητούμε σήμερα για ένα βιβλίο που έρχεται απ΄το μέλλον και μας δείχνει το μέλλον. Συμβάλει στον ευρύ διάλογο που αναπτύσσεται παγκοσμίως για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το πιο επιδραστικό φαινόμενο του 21ου αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί. Μια αναδυόμενη και άγνωστη σε πολλούς στρατηγική τεχνολογία η εφαρμογή της οποίας επιφέρει ήδη ανατρεπτικές αλλαγές σε όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά τις καθημερινές συναλλαγές, την επικοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τη διακυβέρνηση, το Δίκαιο. Μια στρατηγική που μετασχηματίζει το παρόν και δημιουργεί το μέλλον.

Γι΄αυτό συγχαίρω τους εισηγητές και τον εξαίρετο επιστημονικό επιμελητή του βιβλίου, τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Μποζίνη διότι μας βοηθά μέσω αυτού του συλλογικού τόμου να αναλογιστούμε για όλα όσα έρχονται αλλά και να κάνουμε ταυτόχρονα μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας.

Στην πορεία αυτή γεννώνται σημαντικά ερωτήματα όπως:

Έχει ή μπορεί να έχει Ηθική η Τεχνητή Νοημοσύνη;

-Θα μπορέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας βοηθήσει να επουλώσουμε τις αντιφάσεις της σύγχρονης εποχής; Να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό μας;

– Πόσο εύκολο είναι να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με πολιτικές και δράσεις ορθής, κοινωνικά αποδεκτής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας, της πολιτικής, της διακυβέρνησης και με προσήλωση σε ηθικές αρχές που να προστατεύουν την αξία του ανθρώπου;

-Πόσο αναγκαία είναι η ρύθμιση του νέου τοπίου που έχει αρχίζει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας;

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πλέον βέβαιο ότι η  Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει και τη διακυβέρνηση, την εθνική ασφάλεια και την οικονομία. Αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Τον τρόπο λειτουργίας. Τον τρόπο σκέψης. Τις συνήθειες. Τις συμπεριφορές. Προσφέρει ευκαιρίες για αποτελεσματικότητα, καινοτομία και βελτιωμένες δυνατότητες. Ωστόσο, η πλήρης αξιοποίησή της απαιτεί πλοήγηση σε πολύπλοκες ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα συστήματα διακυβέρνησης, ενώ είναι ευεργετική, παρουσιάζει αρκετούς κινδύνους που απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Η επεξεργασία μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων μπορεί να εγείρει ζητήματα πιθανής παραβίασης προσωπικού απορρήτου, κινδύνους σε  ατομικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας. Η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Απαιτεί ανθεκτικούς νόμους προστασίας δεδομένων και ρυθμιστικό πλαίσιο που να περιορίζει τις παρεμβατικές δράσεις της νέας τεχνολογίας.

Η διασφάλιση της διαφάνειας και η θέσπιση μηχανισμών ελέγχου, είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημοκρατικές αξίες.

Ταυτόχρονα, ορισμένες παθογένειες όπως το «χάκινγκ», μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Η ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων ασφάλειας αποτελούν κρίσιμα βήματα.

Φίλες και Φίλοι,  

Είναι βέβαιο ότι η δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης εάν αξιοποιηθεί υπεύθυνα, προσφέρει λεωφόρους  που μπορούν να επιταχύνουν διαδικασίες δημόσιας διοίκησης και εξυπηρέτησης, να ενισχύσουν τις εθνικές άμυνες, να κινητοποιήσουν την οικονομική ανάπτυξη, να διευκολύνουν την καθημερινότητα, να διαμορφώσουν, εν τέλει, ένα μέλλον που ευθυγραμμίζεται στενά με το κοινό συμφέρον.

Παρά τις πολυδιάστατες προκλήσεις και ηθικές προσεγγίσεις, οι ευκαιρίες για θετική αλλαγή και πρόοδο είναι σημαντικές. Η διεθνής συνεργασία για την καθιέρωση παγκόσμιων κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζει τη σημασία μιας ενιαίας προσέγγισης στην αξιοποίηση της τεχνολογίας ανθεκτικής και διασυνδεδεμένης. Ας μην υπάρχουν ολιγωρίες από κανένα. Καμιά χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν ανταποκριθεί σήμερα στις προκλήσεις του αύριο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε αυτές τις αλλαγές, διαμόρφωσε το πλαίσιο και η Κυβέρνησή μας εργάζεται εντατικά με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, μέσα από το έργο και τις στρατηγικές της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Στόχος μας είναι μέσα από ένα οικοσύστημα “foresight”, μια μεθοδική προσπάθεια διερεύνησης του μέλλοντος με συστηματικό τρόπο ώστε σήμερα κιόλας να είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίηση των ευκαιριών και αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Σε όλα αυτά το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε, έχει να συνεισφέρει σημαντικά. Να προσθέσει γνώση στη σκέψη μας. Να μας πάει ακόμη πιο κοντά στο αύριο που είναι ήδη παρόν. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους μας μας έκαναν αυτό το δώρο.

Σας ευχαριστώ.