Στ. Καλαφάτης: «Έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις στις εξαγωγές»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο επίσημο δείπνο του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ για το κλείσιμο των εργασιών του 9ου Export Summit 

«Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Μαζί γυρίζει σελίδα και η οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης. Με συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με ένα έντονο, καθαρό πνεύμα δημιουργίας, εξωστρέφειας και συνέχειας. Και με  βασικό επιδιωκόμενο στόχο στην πρώτη γραμμή, την ουσιαστική συνέργεια μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της αγοράς αλλά και θεσμών της Πολιτείας, είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον και για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο ευοίωνο», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε ομιλία του ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στο επίσημο δείπνο του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ για το κλείσιμο των εργασιών του 9ου Export Summit, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αφού μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «στο σημαντικότερο ετήσιο πανελλήνιο συνεδριακό γεγονός για το εξαγωγικό επιχειρείν», όπως επισήμανε, ο κ. Καλαφάτης συνεχάρη τον ΣΕΒΕ και όλους τους Έλληνες εξαγωγείς «διότι παρά την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού,  παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και προκλήσεις, κατάφεραν να φθάσουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για το 2022, πετυχαίνοντας ρεκόρ εξαγωγών, φθάνοντας τα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ». «Είμαι βέβαιος», υπογράμμισε, «ότι χάρη στις προσπάθειές σας, αλλά και χάρη στη μεταρρυθμιστική, τη φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπιχειρηματική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχουμε και φέτος μια καλή και παραγωγική χρονιά για τον κλάδο. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το momentum και μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση αλλά και στις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης που όπως τόνισε «έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» κι επισήμανε: «Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και είναι βέβαιο πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στη χρονιά. Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,2 δισ. ευρώ. Η ανεργία μειώθηκε δραστικά και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση επενδύσεων, έφεραν αποτελέσματα. Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ανάμεσα σε 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, σε οικονομική νικήτρια του 2022.

Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.  

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη υποστήριξη και προώθηση των Μακεδονικών Προϊόντων. «Στηρίξαμε», υπογράμμισε, «μια από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ, το Διεθνές Συλλογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “MΑCEDONIA THE GREAT”. Για να μπορούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας, να το χρησιμοποιούν. Ως εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη και εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα Μακεδονικά προϊόντα». 

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

«Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Για να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φετινό Export Summit, το σημαντικότερο ετήσιο πανελλήνιο συνεδριακό γεγονός για το εξαγωγικό επιχειρείν. Έναν θεσμό που καθιέρωσε ο ΣΕΒΕ, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας της χώρας μας και το ανέδειξε ως βήμα διαλόγου και επικοινωνίας των εκπροσώπων της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.  

Θεσμό που αναδεικνύει την Ελλάδα που επιμένει, που παράγει, που πρωτοπορεί. Που προοδεύει, που διακρίνεται, που καινοτομεί! Την Ελλάδα της διορατικότητας και της τόλμης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των εξαγωγών και των επενδύσεων. Που εργάζεται με όραμα και σχέδιο για το μεγάλο άλμα Ποιότητας στην Οικονομία και την Ανάπτυξη της Πατρίδας μας. 

Αξίζουν γι΄αυτό συγχαρητήρια στους οργανωτές και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στις προσπάθειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και σ’ όλους τους Έλληνες εξαγωγείς. Διότι παρά την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού,  παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και προκλήσεις, κατάφεραν να φθάσουν τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα για το 2022, πετυχαίνοντας ρεκόρ εξαγωγών, φθάνοντας τα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ. 

Είμαι βέβαιος ότι χάρη στις προσπάθειές σας, αλλά και χάρη στη μεταρρυθμιστική, τη φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπιχειρηματική πολιτική της Κυβέρνησης θα έχουμε και φέτος μια καλή και παραγωγική χρονιά για τον κλάδο. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το momentum και μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. 

Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, στην Πατρίδα μας έχει ξεπεράσει το 40%. Βρισκόταν στο 20% πριν από μια δεκαετία. Είναι μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο εξωστρεφή. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στις δικές σας προσπάθειες, αλλά και στον σχεδιασμό που υλοποιεί, βήμα βήμα, η Κυβέρνησή μας, με πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και δράσεις που αποτυπώνονται σε 402 νόμους του Κράτους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής. 

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο η περίοδος της πανδημίας όσο και η εξωγενής πληθωριστική κρίση από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επηρεάζει και τη δική σας δραστηριότητα. 

Με σεβασμό στην αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και με στοχευμένα μέτρα -που ξεπέρασαν τα 43 δις ευρώ- κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό στην πανδημία. Με συγκεκριμένα μέτρα -που ξεπέρασαν τα 13 δις- στηρίζουμε την οικονομία και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας στην ενεργειακή κρίση. Και ταυτόχρονα με ένα μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους παρόχους -πρώτοι εμείς στην Ευρώπη- ελαχιστοποιήσαμε τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος για όλους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Στους εργαζόμενους, τους ανέργους,  τους επιχειρηματίες, τους εξαγωγείς. 

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε: 

–Η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής μεγέθυνσης του 2022. Χάρη σ’ αυτά τα επιτεύγματα το ΑΕΠ της χώρας θα υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή 25% παραπάνω από το 2018. 

–Η ελληνική οικονομία -που αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά και τη φετινή χρονιά.  Βρίσκεται στο σωστό δρόμο και είναι σημαντικό να παραμείνει στην ίδια πορεία. Το επισήμανε τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και διεθνείς οικονομικοί παράγοντες. 

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα: 

– Η χώρα μας βγήκε από την ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα και είναι βέβαιο πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στη χρονιά.

– Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε τα 133,2 δισ. ευρώ.

– Η ανεργία μειώθηκε δραστικά και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

– Η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση επενδύσεων, έφεραν αποτελέσματα. Ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ανάμεσα σε 34 -κυρίως πλούσιες- χώρες, σε οικονομική νικήτρια του 2022.

Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την πράσινη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. 

Φέραμε επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς των νέων τεχνολογιών. Cicso, Pfizer, Deloitte, Deutsche Telekom είναι ήδη εδώ και έρχονται και άλλες. Ξεκινήσαμε τη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για μας και τους γείτονές μας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. 

Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, για την ανάπτυξη, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Θέσαμε σε λειτουργία το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Βάλαμε στόχο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο και HUB καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Δρομολογήσαμε -και ως Υφυπουργός Εσωτερικών είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμμετείχαμε πρωταγωνιστικά σε αυτό- σχέδιο έργων πνοής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και βάλαμε στις ράγες 30 και πλέον έργα, για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με διακριτό πυλώνα την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία: 

– Με τη Μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου,

– Με το Εμπορευματικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, στο Στρατόπεδο Γκόνου,

– Με την ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στην Περαία

– Με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO,

– Με το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, αλλά και,

– Με την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ.

Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε σταθερά στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους 558,95 εκατ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά 13 εκατ. ευρώ. Στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, υποδεχόμαστε επενδυτικά σχέδια σε καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στη στήριξη του υγιούς επιχειρείν. 

Ταυτόχρονα, στηρίξαμε μια από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ, το Διεθνές Συλλογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “MΑCEDONIA THE GREAT”. Για να μπορούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας, να το χρησιμοποιούν. Ως εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη και εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα Μακεδονικά προϊόντα. 

Ενώνουμε δυνάμεις. Με εμπιστοσύνη στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, Κυβέρνηση, Φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, προχωρούμε μπροστά. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που την πάνε πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο μπροστά.

Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Μαζί γυρίζει σελίδα και η οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης. Με συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με ένα έντονο, καθαρό πνεύμα δημιουργίας, εξωστρέφειας και συνέχειας. Και με  βασικό επιδιωκόμενο στόχο στην πρώτη γραμμή, την ουσιαστική συνέργεια μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της αγοράς αλλά και θεσμών της Πολιτείας, είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον και για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο ευοίωνο.  

Σας ευχαριστώ».

 

Previous
Next