Στ. Καλαφάτης: «Εθνική αναγκαιότητα ο φράχτης στον Έβρο. Η προσπάθεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα συνεχισθεί»

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο MEGA και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

«Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να  επεκταθεί ο φράχτης, που εμείς τον θεωρούμε μια εθνική αναγκαιότητα -εν αντιθέσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα συνεχισθεί. Έχουμε πάρει απόφαση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση ακόμα και εάν χρειαστεί να υπάρξει εθνική χρηματοδότηση. Πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε τη μάχη  να γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Έχει γίνει ουσιαστικά αποδεκτό το ότι εμείς φυλάττουμε -και είναι μια πραγματικότητα αναντίρρητη- τα σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι δηλαδή μια αποκλειστικά εθνική υπόθεση και γι΄αυτό και ζητάμε τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις μας δικαιώνουν», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια η δική μας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους θα συνεχιστεί. Κατέπεσε η τροπολογία η οποία είχε υποστηριχθεί από τον κ. Παπαδημούλη και από άλλους συναδέλφους και ουσιαστικά αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν συμπεράσματα τα οποία είναι προς την δική μας κατεύθυνση. Γι΄αυτό επισημαίνω ότι η δική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί. Δηλαδή, παραμένει ανοιχτός ο δρόμος και ευνοϊκός για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν μπλοκαρίστηκε. Κατέπεσε η τροπολογία που πήγε να μπλοκάρει την προσπάθεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης «το συνολικό κόστος για τα επόμενα χιλιόμετρα του φράχτη είναι 100 εκ. ευρώ. Και διεκδικούμε φυσικά τους ευρωπαϊκούς πόρους καθ΄ολοκληρίαν». «Επαναλαμβάνω όμως», επισήμανε, «επειδή είχα την ευκαιρία να τα δω από κοντά, πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό, στην περιοδεία που κάναμε και συνομιλήσαμε με πολίτες στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, είδαμε από πρώτο χέρι πόσο ευχαριστημένοι είναι με την πολιτική που ακολουθείται. Πολλές φορές μάλιστα σε συζητήσεις, μας παρακάλεσαν να το μεταφέρουμε και σε όσους κάνουν κριτική  από μακριά. Και όπως έλεγαν, τους καλούν να πάνε εκεί, να ζήσουν κάποιους μήνες και μετά να κάνουν την κριτική τους και να εκφράζουν την  αντίθεσή τους σε σχέση με τον φράχτη».

«Πέραν της αντίθεσης στη χρηματοδότηση του φράχτη, τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «κατανοούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρεί παράνομο και εθνικά επιζήμιο και ότι παραβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν συνάγεται από πουθενά», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.