Στ. Καλαφάτης: «Η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα projects των γηπέδων των ομάδων της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται εμπράκτως»

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” και τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χριστοφορίδου

«Η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα projects των γηπέδων των ομάδων της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται εμπράκτως και όχι με λόγια. Το ενδιαφέρον μας είναι το ίδιο για ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα γήπεδα των ομάδων της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Για τη νέα Τούμπα, τονίζει:

«Το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάτι που μπορεί να πιστοποιήσει τόσο ο μελετητής, όσο και το ΤΕΕ. Το κράτος τελείωσε τη δουλειά του με το γήπεδο της Τούμπας».

 

Για το θέμα που έχει προκύψει με το Καυτανζόγλειο: 

«Από τη στιγμή που ανέλαβα την υπόθεση, εξέτασα όλα τα δεδομένα. Θεώρησα ότι η πρόταση του ΠΑΟΚ είναι η πιο γρήγορη και πιο δίκαιη λύση: Αφού θα αναλάβει το κόστος των απαραίτητων έργων που χρειάζεται να γίνουν, που η ίδια η ΠΑΕ υπολογίζει σε 1,5-1,7 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό να συμψηφιστεί με τα μισθώματα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια (όσο υπολογίζεται από τον ΠΑΟΚ ότι θα χρειαστεί η κατασκευή του γηπέδου) θα μπορεί η ομάδα να παίζει χωρίς να πληρώνει καθόλου ενοίκιο. Όταν τελικά φύγει ο ΠΑΟΚ θα έχουν μείνουν τα έργα στο εθνικό στάδιο. Αυτή η λύση είναι λύση της κυβέρνησης, την οποία συζήτησα σε πολύ υψηλό επίπεδο, για αυτό έχω εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση».

 

Και προσθέτει: «Για τα επόμενα 5 χρόνια, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του Καυτανζογλείου κατά το 1/3, δηλαδή περίπου κατά 250.000 – 300.000 ευρώ ετησίως, για να καλύψει το επιπλέον κόστος σε λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία».

 

Για τα σχέδια του Άρη για νέο γήπεδο:

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έγινε στη βάση, ότι το κράτος δεν θα βάλει ούτε ευρώ αλλά θα φτιάξει ευεπίφορο έδαφος ώστε ο όποιος επενδυτής να έχει κίνητρο να επενδύσει. Η κυβέρνηση θα αναλάμβανε να διευκολύνει την υλοποίηση της ανταλλαγής και να προβεί σε άλλες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο από το Φεβρουάριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε γίνει σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή πέντε  υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Αναζητούσαμε τον “οδικό χάρτη” της ανταλλαγής, και κυρίως το πώς θα αποζημιωνόταν η ΔΥΠΑ. Είχα μια σκέψη: από το 25% της έκτασης του Χαριλάου που ανήκει στο δημόσιο  να δοθούν 1-2 στρ. για να κάνει η ΔΥΠΑ κοινωνικές κατοικίες και τα υπόλοιπα 18 στρ. να γίνουν δημόσιος χώρος και πάρκινγκ».

 

Για τη νέα πρόταση του Άρη:

«Η βούλησή μας να κάνουμε νέο γήπεδο στον Άρη είναι και δεδομένη και αποδεδειγμένη. Στο πλαίσιο των σημερινών δημοσιονομικών συνθηκών και αντοχών η υπεύθυνη και ειλικρινής επιλογή είναι να κρατήσουμε στο τραπέζι τη λύση πάνω στην οποία τόσο πολύ είχαμε εργαστεί».

Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης καταθέτει την εξής αντιπρόταση: «Γνωρίζοντας το συναισθηματικό δέσιμο των φίλων του Άρη με το Χαριλάου, να στηριχθεί ο Άρης ώστε να διερευνήσει την πιθανή χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η πολιτεία για την αναβάθμιση του υφιστάμενου γηπέδου -γι αυτό, υπάρχει η βούληση, και από μένα προσωπικά. Στο κομμάτι που αναλογεί στην κυβέρνηση έχω μεριμνήσει ώστε στα επόμενα λίγα χρόνια να γίνουν παρεμβάσεις ουσίας, ύψους ως 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο Κλ. Βικελίδης. Φανταστείτε την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, με την μεγάλη ανάπλαση στο τερματικό σταθμό του Μετρό, για την οποία το κράτος έδωσε 12 εκατ. για απαλλοτριώσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν οι φίλοι του Άρη να έρχονται στο Χαριλάου με το Μετρό από παντού. Παράλληλα κρατάμε ‘’ζωντανή’’ την αρχική πρόταση, εάν βρεθεί επενδυτής».

 

Για την επιθυμία των φίλων του Ηρακλή να αποκτήσει η ομάδα γήπεδο:

«Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πλάνο με τη συμμετοχή επενδυτή, θα βοηθήσουμε να γίνει ευεπίφορο το έδαφος για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Θα υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα χωροταξικά».