Στ. Καλαφάτης: «Η δημιουργία του ΑΙ Factory «Pharos» φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής και της Τεχνητής Νοημοσύνης»

«Η δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ» σε συνδυασμό με την κατασκευή του υπερ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» φέρνουν την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Έρευνας και της Καινοτομίας», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση εργασιών του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στις 15/4/2025 στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας και της ομάδας που αναλαμβάνει να προχωρήσει αυτό το έργο. Η χώρα μας, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ανάμεσα στις επτά πρώτες χώρες της Ευρώπης που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «Εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης (AI factories) μαζί με τις Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Φινλανδία.

Με τη δημιουργία του Ελληνικού ΑΙ Factory «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική δέσμευση της Κυβέρνησής μας στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη. Μια σημαντική εθνική επιτυχία που
τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, καθιστώντας την hub για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις νεοφυείς και όχι μόνο επιχειρήσεις που ανοίγει νέους δρόμους για την καινοτομία, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το επιχειρείν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κύριε Υπουργέ, Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Ειδικέ Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Κύριε Πρύτανη, Κύριε Πρόεδρε του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, Εκπρόσωποι της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC, Πρόεδροι των Ερευνητικών Κέντρων «Αθηνά» και «Δημόκριτος», Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι

Η δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ» σε συνδυασμό με την κατασκευή του υπερ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» φέρνουν την Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέρος αυτής της προσπάθεια και της ομάδας που αναλαμβάνει να προχωρήσει αυτό το έργο. Η χώρα μας, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ανάμεσα στις επτά πρώτες χώρες της Ευρώπης που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «Εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης (AI
factories) μαζί με τις Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Φινλανδία. Με τη δημιουργία του Ελληνικού ΑΙ Factory «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική δέσμευση της Κυβέρνησής μας στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη.

Μια σημαντική εθνική επιτυχία που τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας, καθιστώντας την hub για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις νεοφυείς και όχι μόνο επιχειρήσεις που ανοίγει νέους δρόμους για την καινοτομία, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το επιχειρείν.

  • Το «Pharos» δημιουργεί έναν εθνικό κόμβο ανάπτυξης και εφαρμογής ΑΙ για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε πόλο τεχνολογίας και καινοτομίας.
  • Αξιοποιεί τις δυνατότητες του υπερ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για τη δημιουργία αξιόπιστου εθνικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής που έχει εκπονήσει η Ειδική Γραμματεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
  • Συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
  • Προάγει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και δημόσιων φορέων εστιάζοντας σε βασικούς στρατηγικούς τομείς όπως:
  • Στην Υγεία, με τη χρήση ιατρικών δεδομένων για εξατομικευμένες θεραπείες.
  • Στον Πολιτισμό και τη Γλώσσα, με τη δημιουργία χώρων δεδομένων και ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων στα ελληνικά.
  • Στην Αειφορία και το περιβάλλον με τη χρήση ηθικά υπεύθυνων ΑΙ εφαρμογών και συστημάτων πρόβλεψης κλιματικών κινδύνων, μετεωρολογίας και ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων μεταφορών.

Το ΑΙ «Pharos» θα έχει ευρεία επίδραση στην κοινωνία, θα ενισχύσει σημαντικά την τεχνολογική αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα δημιουργήσει ευκαιρίες, υποδομές και τεχνογνωσία, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επιστροφή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας.

Τα οφέλη του έργου πολλαπλά

  • Για Startups και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία και λύσεις μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.
  •  Για Ερευνητές: Ευκαιρίες για συνεργασία σε έργα Τεχνητής νοημοσύνης με πρόσβαση στο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ».
  • Για τους πολίτες: Συμβολή στην υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου και όλους τους φορείς και τα στελέχη που συμπράττουν, όπως το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Ερευνητικά Κέντρα «Δημόκριτος» και «Αθηνά», ώστε η Ελλάδα να πρωτοπορεί στην ψηφιακή εποχή, στην Έρευνα, στην Καινοτομία. Σ΄ένα μέλλον όπου η τεχνολογία μπορεί ν΄αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και να είναι ωφέλιμη για όλους.

Σας ευχαριστώ.