Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο συνέδριο του ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μια προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης (2003). Η Θεσσαλονίκη άλλωστε ως ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ως πόλη εγγύτερα στις έδρες των ειδησεογραφικών πρακτορείων που μετέχουν της σημερινής συνάντησης, είναι η ιδανική πόλη για τον συγκερασμό απόψεων και αφετηρία ανάπτυξης συνεργασιών. Ενισχύει σήμερα τον κομβικό ρόλο της στη διασύνδεση των μεταφορικών, εμπορικών, τηλεπικοινωνιακών και τουριστικών δικτύων ενώ εξελίσσεται σε νευραλγικό κόμβο στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα: «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που διοργάνωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων – ΝΑ Ευρώπης (ABNA – SE Europe).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού:

«Καλωσορίζουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους των Πρακτορείων Ειδήσεων από τις Βαλκανικές χώρες και από τα άλλα Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά Πρακτορεία.

Η Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων – Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Association of Balkan New Agencies-SE Europe Conference) παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις που προκαλούν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στην πολύπαθη γειτονιά μας μεγάλα γεγονότα, έχει κατορθώσει να διατηρήσει την ύπαρξη, τις δράσεις και την συνοχή της επί 28 χρόνια, γεγονός που συνιστά έμπρακτη απόδειξη των ανοιχτών διαύλων συνεννόησης, και αποφασιστικότητας των δημοσιογράφων που υπηρετούν σ’ αυτά.

Η ΑΒΝΑ- SE Europe έχει καταφέρει χωρίς αμφιβολία να βρει τις κοινές συνισταμένες διαλόγου, ανταλλαγής και συνεργασίας και αυτό από μόνο του είναι τεράστιας σημασίας όσο και εξαιρετικό για την ενημέρωση και τις κοινωνίες των χωρών μας αλλά και για τη δημιουργία κλίματος ειρήνης, φιλίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλο ζητούμενο βεβαίως παραμένει ο κοινός βηματισμός και η από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλη την ΝΑ Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο και κυρίως για τους μηχανισμούς  των fake news που είναι πάντα ενεργοί, κινούνται μέσα από παρεμφερείς δρόμους και προσαρμόζονται αναλόγως στις εξελίξεις κι αφορούν είτε τον πόλεμο και τις πρόσφατες διεθνείς κρίσεις, είτε προηγουμένως την πανδημία και τα εμβόλια.

Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι το συνέδριό σας θα απασχολήσουν καίριας σημασίας θέματα για την Βαλκανική πραγματικότητα και το μέλλον της ενημέρωσης:

-Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη και η σημασία της ενημέρωσης

-ο  δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη,

-τα δίκτυα διασύνδεσης και οι γέφυρες συνεργασίας και ανάπτυξης.

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μια προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης (2003).

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε ως ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών  και ως πόλη εγγύτερα στις  έδρες των ειδησεογραφικών πρακτορείων που μετέχουν της σημερινής συνάντησης, είναι η ιδανική πόλη για τον συγκερασμό απόψεων και αφετηρία ανάπτυξης συνεργασιών.

Ενισχύει σήμερα τον κομβικό ρόλο της στη διασύνδεση των μεταφορικών, εμπορικών, τηλεπικοινωνιακών και τουριστικών δικτύων ενώ εξελίσσεται σε νευραλγικό κόμβο στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη πύλη προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Ήδη οι διαδικασίες για τη λειτουργία ενός νέου αγωγού μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη για τη βόρεια βαλκανική ενδοχώρα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η πόλη αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας εταιρειών διεθνούς εμβέλειας. Αυτό το αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που δείχνουν, εταιρείες κολοσσοί που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες όπως η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture κι άλλες που αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Εύχομαι σε όλους καλή διαμονή, καλή επιτυχία στο συνέδριο της ΑΒΝΑ μ’ έναν γόνιμο  διάλογο και προτάσεις που θα συνδράμουν τη διασύνδεση για την μετάδοση της Αλήθειας και θα επιταχύνουν  προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας των Πρακτορείων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι χώρες μας έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτή την προσπάθεια των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των διαφορών, στον πλουραλισμό της ενημέρωσης, σε ζητήματα έγκαιρης ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών και σίγουρα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που μας χωρίζουν και να προχωρήσουμε σε αυτά στα οποία συμφωνούμε».

Previous
Next