Στ. Καλαφάτης: «Καταλύτης ο ρόλος του δημοσίου για το πέρασμα της ΔΕΘ στη νέα εποχή»

Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

«Στόχος μας είναι η ΔΕΘ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως σύγχρονο εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ανάπλαση του χώρου και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό η δουλειά που έγινε από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά την ωρίμανση του έργου είναι σημαντική. Απτά δείγματα γραφής θα δούμε τους αμέσως προσεχείς μήνες», τονίζει ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.  

Και προσθέτει: «Η ανάπλαση της ΔΕΘ και η τοποθέτησή της στον διεθνή εκθεσιακό χάρτη είναι για εμάς μια επένδυση δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Το κράτος θα επενδύσει σημαντικά ποσά στο έργο της ανάπλασης (έως και 100 εκ ευρώ) και ταυτόχρονα θα αναζητήσει και ιδιώτη επενδυτή για να καλύψει τα υπόλοιπα σημαντικά κεφάλαια που αγγίζουν τα 200+ εκ ευρώ σε ένα μικτό σχήμα χρηματοδότησης. Ο ρόλος του δημοσίου σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι ο καταλύτης για το πέρασμα της ΔΕΘ στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος στην πρόοδο μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι: «Το σχέδιο των 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ένα σχέδιο στην κατάρτιση του οποίου είχα την τιμή να συμπράξω, ισχύει στο ακέραιο».

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Ο καλός ο καπετάνιος -λέει ο κόσμος- στα δύσκολα φαίνεται. Και είμαι βέβαιος ότι μέσα στη φουρτούνα των τελευταίων ημερών, των καταστροφών και των προβλημάτων που έφεραν τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε καλός καπετάνιος. Οι πολίτες διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, στιβαρότητα. Και αυτά ακριβώς χρειαζόμαστε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός από τη φετινή διαφορετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ;

Ο καλός ο καπετάνιος -λέει ο κόσμος- στα δύσκολα φαίνεται. Και είμαι βέβαιος ότι μέσα στη φουρτούνα των τελευταίων ημερών, των καταστροφών και των προβλημάτων που έφεραν τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε καλός καπετάνιος. Οι πολίτες διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, στιβαρότητα. Και αυτά ακριβώς χρειαζόμαστε. 

Ήταν μια ΔΕΘ με πολλά «δεν» από τη μεριά του πρωθυπουργού. «Δε θα κάνω ανασχηματισμό», «δεν μετακομίζω για την Ευρώπη», «δε θα διακινδυνεύσω τη δημοσιονομική σταθερότητα». Δεν αποτελεί κίνδυνο η επαναφορά των τριετιών;

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε φημολογίες και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του -δέσμευση που επανέλαβε πολλές φορές προεκλογικά- ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν πρόκειται να τινάξει στον αέρα όσα με θυσίες κατακτήσαμε. Και το ξεπάγωμα των τριετιών δεν δημιουργεί κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Ξέρετε ότι βασική προεκλογική δέσμευσή μας είναι η βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, η αύξηση τόσο των συντάξεων, όσο και των μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κατεύθυνση αυτή ψηφίσαμε ήδη σημαντική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από την 1η του χρόνου και θα προχωρήσουμε σε νέα αύξηση των συντάξεων, αλλά και του κατώτατου μισθού. Παράλληλα -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- από την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Είναι κάτι που προβλεπόταν να γίνει όταν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%, αλλά γίνεται νωρίτερα επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, μπορεί και η επιχειρηματικότητα να στηρίξει τους εργαζόμενους της. Άλλωστε η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αποβαίνει προς όφελος και της αγοράς και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων. 

Δε νομίζετε ότι για τη Θεσσαλονίκη το «καλάθι» ήταν μικρό; Οι πρωθυπουργικές αναφορές ήταν πολύ λίγες, ενώ μετέθεσε τη λειτουργία του μετρό για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Και εδώ έχουμε καθυστέρηση, έτσι δεν είναι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν είδε την παρουσία στη ΔΕΘ σαν ευκαιρία για μικρά ή μεγάλα καλάθια. Κάθε φορά αναφέρεται στην οικονομική πορεία της χώρας, τις αντιξοότητες αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, το σχέδιο που εφαρμόζουμε, τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Σε ό,τι αφορά τα έργα στη Θεσσαλονίκη έχει κάνει εκτενή αναφορά λίγες μέρες νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας. Και αυτά που είπε επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Το σχέδιο των 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ένα σχέδιο στην κατάρτιση του οποίου είχα την τιμή να συμπράξω, ισχύει στο ακέραιο.  Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Μετρό, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα μπορέσουμε να το εγκαινιάσουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή -όπως εξήγησε- απαιτείται περισσότερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θ΄ αναλάβει τη λειτουργία του. Αξίζει πάντως να υπογραμμισθεί ότι είναι έτοιμες οι επεκτάσεις του προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. 

Επίσης ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ. Γιατί; Πολλοί ανησυχούν ότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Σας θυμίζω ότι ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του 2019.

Ο στόχος μας είναι η ΔΕΘ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως σύγχρονο εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ανάπλαση του χώρου και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό η δουλειά που έγινε από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά την ωρίμανση του έργου είναι σημαντική. Απτά δείγματα γραφής θα δούμε τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ιδιωτικοποίηση του πρότζεκτ ενδέχεται να υπάρξει;

Η ανάπλαση της ΔΕΘ και η τοποθέτησή της στον διεθνή εκθεσιακό χάρτη είναι για εμάς μια επένδυση δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Το κράτος θα επενδύσει σημαντικά ποσά στο έργο της ανάπλασης (έως και 100 εκ ευρώ) και ταυτόχρονα θα αναζητήσει και ιδιώτη επενδυτή για να καλύψει τα υπόλοιπα σημαντικά κεφάλαια που αγγίζουν τα 200+ εκ ευρώ σε ένα μικτό σχήμα χρηματοδότησης. Ο ρόλος του δημοσίου σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι ο καταλύτης για το πέρασμα της ΔΕΘ στη νέα εποχή.

Προβληματισμοί υπάρχουν στην πόλη και για το flyover. Ότι θα διαρκέσει πολύ και ότι θα επιβαρύνει το έτσι και αλλιώς προβληματικό κυκλοφοριακό της πόλης. Αρκεί η ενίσχυση της τροχαίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Είναι αλήθεια ότι οι εργασίες για την κατασκευή του flyover θα προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα  γεγονός που προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς συμπολίτες μας. Θα υπάρξει, όμως, μεγάλη αποσυμφόρηση και ανακούφιση για τους πολίτες, αμέσως μόλις μπει σε λειτουργία το Μετρό. Και μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες είναι το μόνο έργο που σε συνδυασμό με το Μετρό, μπορεί να δώσει λύση στο τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας. 

Αλήθεια, πως είδατε την έκπληξη της πρωτιάς του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;

Για λόγους αρχής, μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν παρέμβαση στα εσωτερικά του ζητήματα. Μετά την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος  -όποιος κι αν είναι- προφανώς και θα έχουμε να πούμε πολλά. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θέλουμε είναι μια ουσιαστική, υπεύθυνη Αντιπολίτευση, μακριά από τοξικότητες και διχαστικές πρακτικές. Θα είναι καλό για τη Δημοκρατία, την κοινωνία, την Πατρίδα μας. 

Πολλοί εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη εκλογή του στην προεδρία του κόμματος θα δυσκολέψει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι λέτε επ’ αυτού;

Αυτό υπόσχεται ο ίδιος προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους των συντρόφων του. Από την πλευρά μας θέλω να πω ότι αντίπαλος είναι τα προβλήματα των πολιτών και σύμμαχος η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που δεσμευτήκαμε. Εκεί θα δοκιμαστούμε, εκεί θα κριθούμε και πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν μας ανησυχεί η ανάδειξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ακόμα πολλά να παρακολουθήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε δύο κεντρικές αναμετρήσεις: μια στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και μια στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η πρόβλεψή σας; 

Μπορούμε να έχουμε εκλογική νίκη των υποψηφίων που υποστηρίζουμε, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στον Δήμο, του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Ζέρβα, από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Αυτός είναι ο στόχος και είναι εφικτός. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε όλοι παρόντες. Κανένας να μην λείψει.

Είναι το όλον της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πίσω από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα; 

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία  πήρε θέση μόνο για τους υποψήφιους στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Και στη θέση αυτή συντασσόμαστε όλοι.

https://www.makthes.gr/stayros-kalafatis-sti-mtk-katalytis-o-rolos-toy-dimosioy-gia-to-perasma-tis-deth-sti-nea-epochi-666750