Στ. Καλαφάτης: «Με τις εκθέσεις Detrop & Oenos η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων και σημαντικών διεθνών εκθέσεων γαστρονομίας και διατροφής»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια των Εκθέσεων «DETROP & OENOS 2023»

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της Χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, την εξωστρέφεια, τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των Μακεδονικών αγροτικών προϊόντων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στα εγκαίνια των εκθέσεων «DETROP & OENOS 2023», στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Με το εκθεσιακό «δίδυμο» της Detrop και Oenos, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων και σημαντικών διεθνών εκθέσεων γαστρονομίας και διατροφής. Έρχονται να πιστοποιήσουν την ανοδική τροχιά της Ελληνικής Οικονομίας η οποία παρά τις εξωγενείς κρίσεις, αποτελεί τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη, με ανάπτυξη υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξαγωγές στο 40% του Α.Ε.Π., ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να συμβάλλουν στην προβολή και την εξαγωγική προσπάθεια της Χώρας.  Να στηρίξουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».  

«Η αγροδιατροφή, επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αποτελεί βασικό μοχλό βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι΄ αυτό στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης επενδύσαμε στην ποιοτική και πιστοποιημένη διαδικασία ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης. Ως φορέας χρηματοδότησης προκηρύξαμε ανοικτές προσκλήσεις επιχορήγησης για την πιστοποίηση νέων ποιοτικών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων Π.Ο.Π  – Π.Γ.Ε –  Ε.ΠΙ.Π. Υλοποιήσαμε το συγχρηματοδοτούμενο έργο LOC FOOD στον τομέα του αγροτουρισμού και αγροδιατροφής. Ενώ, ένα από τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αφορά την Αγροδιατροφή και την πρωτογενή παραγωγή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι,  

Υποδεχόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, δύο εκθέσεις με ξεχωριστό αποτύπωμα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Την παλαιότερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Χώρα μας, Detrop και την Oenos.

Έρχονται με νέα δυναμική, ποιοτικά αναβαθμισμένες και καινοτόμες, με συμμετοχή 420 εκθετών και 136 ξένων εμπορικών επισκεπτών από 19 χώρες, ν΄αποτελέσουν επίκεντρο επιχειρηματικών συναντήσεων της εγχώριας με τη διεθνή αγορά τροφίμων και ποτών. Έρχονται να πιστοποιήσουν την ανοδική τροχιά της Ελληνικής Οικονομίας η οποία παρά τις εξωγενείς κρίσεις, αποτελεί τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη, με ανάπτυξη υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξαγωγές στο 40% του Α.Ε.Π., ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να συμβάλλουν στην προβολή και την εξαγωγική προσπάθεια της Χώρας.  Να στηρίξουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Να αποδείξουν στην πράξη τις τεράστιες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Εκθεσιακού μας Φορέα, της ΔΕΘ HELEXPO, να διοργανώνει κορυφαία εκθεσιακά γεγονότα με επίκεντρο το «Ευ Ζην και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Οι δύο σημαντικές εκθέσεις, έρχονται να αποδείξουν ότι ο τόπος μας δεν είναι μόνο ένας διαχρονικός και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Είναι ταυτόχρονα επίκεντρο δυναμικής αγροτικής ανάπτυξης, υψηλής γαστρονομίας και παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων. Είναι παραγωγός ιδιαίτερων γεύσεων, που προσθέτουν αξία στο τουριστικό προϊόν και τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής μας.

Κυρίες και Κύριοι,  

Η αγροδιατροφή αποτελεί βασικό μοχλό βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι΄ αυτό στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης επενδύσαμε στην ποιοτική και πιστοποιημένη διαδικασία ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης. Ως φορέας χρηματοδότησης προκηρύξαμε ανοικτές προσκλήσεις επιχορήγησης για την πιστοποίηση νέων ποιοτικών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων Π.Ο.Π  – Π.Γ.Ε –  Ε.ΠΙ.Π. Υλοποιήσαμε το συγχρηματοδοτούμενο έργο LOC FOOD στον τομέα του αγροτουρισμού και αγροδιατροφής. Ενώ, ένα από τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αφορά την Αγροδιατροφή και την πρωτογενή παραγωγή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της Χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Θέλω να εξάρω, εδώ ιδιαίτερα, τη συμβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, Τιμώμενης Περιφέρειας φέτος, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων. Και να χαιρετίσω την απονομή των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας Food Experts΄Awards και τους διεθνείς διαγωνισμούς Ελιάς και Ελαιόλαδου.

Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, την εξωστρέφεια, τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των Μακεδονικών αγροτικών προϊόντων. Με το εκθεσιακό «δίδυμο» της Detrop και Oenos, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων και σημαντικών διεθνών εκθέσεων γαστρονομίας και διατροφής.

Συγχαίρω τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες και εύχομαι καλή επιτυχία!»