Στ. Καλαφάτης: «Πιστεύουμε στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας»

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στην Ολομέλεια της 148ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη

«Μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως η κλιματική κρίση, οι παγκόσμιες απειλές για την δημόσια υγεία, το μεταναστευτικό, η ψηφιακή επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και μπροστά σε συγκρούσεις με ορατό τον κίνδυνο δραματικής επέκτασης, μπροστά σε παραβιάσεις  των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, η διακοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να αναδεικνύει κοινές αρχές και οικουμενικές αξίες, ικανές να υποδεικνύουν κοινά αποδεκτές λύσεις και από κοινού συμφωνημένες απαντήσεις. Είναι ανάγκη και -πιστεύω- κοινός στόχος  η  κοινοβουλευτική διπλωματία να συμβάλλει ώστε να έχουμε  αποτελέσματα ελπίδας και αισιοδοξίας για τους πολίτες των χωρών μας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην ολομέλεια της 148ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Γενεύη με θέμα: «Κοινοβουλευτική διπλωματία: Χτίζοντας γέφυρες για ειρήνη και κατανόηση».

Όπως υπογράμμισε: «Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων, σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, μπορεί να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα θέματα της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας». «Στο δρόμο αυτό», σημείωσε ο Στ. Καλαφάτης, «ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ισχυροποιούν τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και συμβάλλουν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη συστράτευση απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις». Υπενθυμίζοντας ότι «όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενότητα ενάντια στην επιθετικότητα. Οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, στο πλαίσιο της 148ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Είμαστε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι Κοινοβουλίων απ΄ολόκληρο τον κόσμο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και διμερές επίπεδο.

Διατρανώνουμε την πίστη και την πεποίθησή μας για τον σπουδαίο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως καταλύτη αμοιβαίας κατανόησης, συναντίληψης και βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ κρατών και λαών. Αλλά και ως θεσμού που προάγει το  διάλογο για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, την εμπέδωση της ασφάλειας, την  προστασία του Κράτους Δικαίου και εν τέλει της Δημοκρατίας.

Μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως η κλιματική κρίση, οι παγκόσμιες απειλές για την δημόσια υγεία, το μεταναστευτικό και η ψηφιακή επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και μπροστά σε συγκρούσεις με ορατό τον κίνδυνο δραματικής επέκτασης, μπροστά σε παραβιάσεις  των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, η διακοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να αναδεικνύει κοινές αρχές και οικουμενικές αξίες, ικανές να υποδεικνύουν κοινά αποδεκτές λύσεις και από κοινού συμφωνημένες απαντήσεις.

Μπορούμε να κινούμαστε σε στόχους που υπαγορεύονται από το αύριο στο σήμερα. Αλλά και να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία απέναντι σε προκλήσεις που δεν μπορούν να περιμένουν και απειλές το ξέσπασμα των οποίων δεν αντέχουμε.

 

Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο το θέμα της 148ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Είναι άλλωστε περισσότερο από βέβαιο ότι το γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων εκπροσώπων 180 εθνικών κοινοβουλίων – μελών του:

-Ενδυναμώνει τη συνεργασία και εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων και κατ΄επέκταση των δεσμών μεταξύ των λαών.

-Αναδεικνύει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εθνικές προτεραιότητες των χωρών και θέσεις σε διεθνή ζητήματα.

-Χτίζει γέφυρες για την οικοδόμηση της ειρήνης και την κατανόηση.

 

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων, σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, μπορεί να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα θέματα της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Αποτελεί άλλωστε κοινή πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που εύστοχα επέλεξε η IPU ως στρατηγικό επίκεντρο της πολιτικής της για το 2024. Δεδομένου ότι, όπως σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, 56 κράτη αντιμετώπισαν ένοπλες συγκρούσεις το 2023, η παγκόσμια κοινοβουλευτική κοινότητα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Στο δρόμο αυτό ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων μέσω του κοινοβουλευτικού διαλόγου, τη διαμεσολάβηση και την αποφυγή συγκρούσεων, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την υλοποίηση των διεθνών δεσμεύσεων, την ανάπτυξη ειλικρινούς συνεργασίας με στόχο το αμοιβαίο όφελος.

Στη Βουλή των Ελλήνων, έχουν συγκροτηθεί και εργάζονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας με 91 Κοινοβούλια χωρών. Ισχυροποιούν τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και συμβάλλουν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη συστράτευση απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις.

Και όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία, πρέπει να επικεντρωθούμε:

α) Στην ενότητα ενάντια στην επιθετικότητα. Οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

β) Τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να ανακτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Η Δημοκρατία είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει τις αξίες που πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες: ασφάλεια, ευημερία, ελευθερία, σεβασμό και δικαιοσύνη, και

γ) Είναι αναγκαία η ρύθμιση της τεχνολογίας που έχει αρχίζει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας».

 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι νέες προκλήσεις, οι νέες απειλές, οι κίνδυνοι για τον Πλανήτη, τις χώρες και τους λαούς μας να δημιουργήσουν γόνιμο έδαφος για ουσιαστικές συζητήσεις και τολμηρές κοινές  αποφάσεις. Είναι ανάγκη και -πιστεύω- κοινός στόχος  η  κοινοβουλευτική διπλωματία να συμβάλλει ώστε να έχουμε  αποτελέσματα ελπίδας και αισιοδοξίας για τους πολίτες των χωρών μας.

 

Σας ευχαριστώ».