Στ. Καλαφάτης: «Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη που αλλάζει»

Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

 

«Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα υποδομής για τη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι σημερινή», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο». Και προσθέτει: «Ήδη, περισσότερα από 30 έργα πνοής  αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Και περισσότερα από 850 έργα συνολικού ύψους 13,5 δις ευρώ αναπτύσσονται  στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδίου, που περιλαμβάνει σειρά σημαντικών μικρών και μεγάλων έργων και υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα». Ο κ. Καλαφάτης αναφέρει συγκεκριμένα:

Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τόσο στην παρουσίαση του περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, αναδεικνύει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Αναδεικνύει, προπάντων, τη νέα προοπτική της ευρύτερης περιοχής, τη δυνατότητα να κατακτήσει τη θέση που μπορεί και δικαιούται.

Καμία άλλη κυβέρνηση -όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης- δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα υποδομής για τη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι σημερινή. Ήδη, περισσότερα από 30 έργα πνοής αλλάζουν την εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Και περισσότερα από 850 έργα συνολικού ύψους 13,5 δις ευρώ αναπτύσσονται  στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδίου, που περιλαμβάνει σειρά σημαντικών μικρών και μεγάλων έργων και υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.

Στα έργα αυτά, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης -του πιο σύγχρονου στην Ευρώπη- η λειτουργία του οποίου αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου. Είναι ακόμη 45 οδικά και οκτώ σιδηροδρομικά έργα, 17 αναπλάσεις, 16 αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, 25 έργα για τον πολιτισμό και 37 έργα στο χώρο της υγείας.

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η κατασκευή του Περιφερειακού Οδικού Άξονα (FlyOver) με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2027. Προχωρά παράλληλα η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Μπαίνει σε φάση κατασκευής το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού νοσοκομείου, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου μετά και την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ξεκινούν τα έργα. Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC, στην Περαία.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τα logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Και οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που θα φέρει σύγχρονες εκθεσιακές και συνεδριακές υποδομές, αλλά και περισσότερο πράσινο στο κέντρο της πόλης. Δρομολογήθηκαν όμως και ρεαλιστικές λύσεις για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που έχουν ανάγκη οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ό,τι δεσμευτήκαμε υλοποιείται με εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ταυτόχρονα -και είναι μείζονος σημασίας- η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη σύγκλιση της Πατρίδας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Προτάσσει τη βελτίωση, πρωτ΄απ΄όλα των εισοδημάτων. Τη στήριξη της οικογένειας και των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τις πρωτοβουλίες απέναντι στο πρόβλημα στέγης και τη σύγκρουση με την ακρίβεια. Την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας. Την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών. Τη συνέχιση στοχευμένων δράσεων για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Τη σύγκρουση με παθογένειες του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συνεχίζει, παράλληλα, την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών του αύριο, που είναι ήδη παρόν. Έχουμε, άλλωστε, μπροστά μας σοβαρές παρενέργειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και πρωτόγνωρες ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης. Και οφείλουμε να τρέξουμε.

 

https://www.paraskhnio.gr/2024/09/10/sto-epikentro-i-thessaloniki-pou-allaze/