Στ. Καλαφάτης: «Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030 αποβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης στην ημερίδα της Εφημερίδας «Μακεδονία» με θέμα: «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης».

«Η Κυβέρνηση -σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τους Δήμους, την επιχειρηματική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς- δρομολόγησε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης της πόλης μας, που απλώνεται σε όλους τους τομείς και περιλαμβάνει πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Έργα που μπήκαν στις ράγες με σκοπό, να επανα-τοποθετήσουμε την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Το σχέδιο αυτό -σχέδιο ρεαλιστικό και οραματικό συνάμα-, αποβλέπει σε συμπληρωματικούς παράλληλους στόχους, με έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Υλοποιεί, κατ΄επέκταση και το αίτημα, να προχωρήσει και η δυτική Θεσσαλονίκη, στην Οικονομική Ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υποδομών για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ημερίδα με θέμα: «Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης» που διοργάνωσε η Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΦΟΔΣΑ.

Και πρόσθεσε: «Στην Κυβέρνηση μιλάμε με πράξεις. Όχι με λόγια. Ακούμε, συζητάμε, αποφασίζουμε, υλοποιούμε, λογοδοτούμε. Αποδεικνύουμε πως η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι στις βασικές μας προτεραιότητες. Για να αποκτήσει, επιτέλους και η δυτική Θεσσαλονίκη, ό,τι της αξίζει».  

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης -και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι αυταπόδεικτο. Ήταν επιλογή του να χωροθετηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Κι έγινε πράξη, μέσα από την άμεση συνεργασία μας, χάρη και στη συμβολή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά για την παραχώρηση ως 150 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Μαζί με τα υπάρχοντα νοσοκομεία, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα αποτελούν ένα μοναδικό πάρκο Υγείας, με νοσηλευτικά ιδρύματα πρότυπα, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Αλλά και στον Τομέα του Περιβάλλοντος το βάρος πέφτει στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Διαμορφώνεται ήδη το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες. Αποδώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το οικόπεδο του ΑΓΝΟ, ώστε να σταματήσει να είναι εστία μόλυνσης και να διαμορφωθεί και εκεί ένα μοναδικό πάρκο. Προχωρούμε την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Τη δημιουργία ενός μοναδικού logistic center στην ίδια πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που θα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Ολοκληρώνουμε τα έργα αποχέτευσης στην περιοχή της παλαιάς Λαχαναγοράς, στα οποία αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης. Και παραδώσαμε, ήδη, στην κυκλοφορία, την Γέφυρα του Αλιάκμονα. Και όχι μόνον. Είναι στη δυτική Θεσσαλονίκη οι αναδασώσεις που θα γίνουν και στο περιαστικό δάσος στο ύψος του δήμου Παύλου Μελά και στα σημεία του Σέιχ Σου που χτύπησε το φλοιοφάγο έντομο.

Κι απόδειξη του κοινωνικού αποτυπώματος αυτών των δράσεων, είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να διατεθεί το Στρατόπεδο Ζιάκα για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών, ώστε να σταματήσει να είναι ένας χώρος παρατημένος και, ενδεχομένως, ανοικτός για κάθε παράνομη δραστηριότητα. Ανακοίνωση που έγινε χθες, από το κυβερνητικό κλιμάκιο που, με επικεφαλής τον Υπουργό Επικρατείας, φίλο και συνάδελφο Άκη Σκέρτσο, έγινε από εδώ, από τη δυτική Θεσσαλονίκη, από το χώρο του στρατοπέδου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Σεβασμιώτατε -διαχρονικέ αγωνιστή για τα δίκαια της δυτικής Θεσσαλονίκης- κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,

η έγνοια για την πόλη μας είναι χρέος στο σήμερα και το αύριο. Η δράση για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε είναι κοινή υποχρέωση: Της Πολιτείας προπάντων, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των συλλογικών φορέων. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εστιάζουμε εκεί που το χθες χρωστάει στο σήμερα και το σήμερα μπορεί να διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο. Θερμά συγχαρητήρια στην εφημερίδα “Μακεδονία” για τη σημερινή πρωτοβουλία σας, για την εστίαση σ΄ ένα κομμάτι της πόλης μας -τη Δυτική Θεσσαλονίκη-  που δικαιούται πολλά και αξίζει ακόμη περισσότερα.

Είναι -πιστεύω- καλά γνωστό πλέον ότι η Κυβέρνηση -σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τους Δήμους, την επιχειρηματική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς- δρομολόγησε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο εξέλιξης της πόλης μας, που απλώνεται σε όλους τους τομείς και περιλαμβάνει πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Έργα που μπήκαν στις ράγες με σκοπό, να επανα-τοποθετήσουμε την πόλη μας, τη Μακεδονία και τη Θράκη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Το σχέδιο αυτό -σχέδιο ρεαλιστικό και οραματικό συνάμα-, αποβλέπει σε συμπληρωματικούς παράλληλους στόχους, με έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Υλοποιεί, κατ΄επέκταση και το αίτημα, να προχωρήσει και η δυτική Θεσσαλονίκη, στην Οικονομική Ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υποδομών για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Κι αυτό ακριβώς γίνεται με έργα υποδομών στην Υγεία και την Πρόνοια, στο κυκλοφοριακό, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, στις αναπλάσεις, που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής.

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης -και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι αυταπόδεικτο. Ήταν επιλογή του να χωροθετηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Κι έγινε πράξη, μέσα από την άμεση συνεργασία μας, χάρη και στη συμβολή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά για την παραχώρηση ως 150 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Μαζί με τα υπάρχοντα νοσοκομεία, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα αποτελούν ένα μοναδικό πάρκο Υγείας, με νοσηλευτικά ιδρύματα πρότυπα, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Αλλά και στον Τομέα του Περιβάλλοντος το βάρος πέφτει στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Διαμορφώνεται ήδη το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες. Αποδώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το οικόπεδο του ΑΓΝΟ, ώστε να σταματήσει να είναι εστία μόλυνσης και να διαμορφωθεί και εκεί ένα μοναδικό πάρκο. Προχωρούμε την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Τη δημιουργία ενός μοναδικού logistic center στην ίδια πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που θα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Ολοκληρώνουμε τα έργα αποχέτευσης στην περιοχή της παλαιάς Λαχαναγοράς, στα οποία αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης. Και παραδώσαμε, ήδη, στην κυκλοφορία, την Γέφυρα του Αλιάκμονα.

Και όχι μόνον. Είναι στη δυτική Θεσσαλονίκη οι αναδασώσεις που θα γίνουν και στο περιαστικό δάσος στο ύψος του δήμου Παύλου Μελά και στα σημεία του Σέιχ Σου που χτύπησε το φλοιοφάγο έντομο. Κι απόδειξη του κοινωνικού αποτυπώματος αυτών των δράσεων, είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να διατεθεί το Στρατόπεδο Ζιάκα για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών, ώστε να σταματήσει να είναι ένας χώρος παρατημένος και, ενδεχομένως, ανοικτός για κάθε παράνομη δραστηριότητα. Ανακοίνωση που έγινε χθες, από το κυβερνητικό κλιμάκιο που, με επικεφαλής τον Υπουργό Επικρατείας, φίλο και συνάδελφο Άκη Σκέρτσο, έγινε από εδώ, από τη δυτική Θεσσαλονίκη, από το χώρο του στρατοπέδου.

Στο μεταξύ, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν ειδικά ζητήματα, που έρχονται μέσα από τα χρόνια. Λύσαμε, μετά από 40 και πλέον χρόνια, το πρόβλημα με τα αυθαίρετα των Μετεώρων. Επιτέλους, οι ιδιοκτήτες τους, άνθρωποι του μεροκάματου, μπορούν να τα μεταβιβάσουν, ή να προχωρήσουν σε επισκευές των ιδιοκτησιών τους.

Στην Κυβέρνηση μιλάμε με πράξεις. Όχι με λόγια. Ακούμε, συζητάμε, αποφασίζουμε, υλοποιούμε, λογοδοτούμε. Αποδεικνύουμε πως η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι στις βασικές μας προτεραιότητες. Για να αποκτήσει, επιτέλους και η δυτική Θεσσαλονίκη, ό,τι της αξίζει.

Η χώρα αλλάζει -και η Θεσσαλονίκη αλλάζει πιο γρήγορα. Για να γίνει μια πόλη που να θες να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι. Καλή επιτυχία.»