Στ. Καλαφάτης: «Στηρίζουμε πρόσωπα που συμμερίζονται τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη της χώρας»

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Ethnos.gr» και την δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην ανάγκη να στηριχθούν πρόσωπα τα οποία συμμερίζονται τη στρατηγική την οποία έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Ethnos.gr» και την δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη.  «Δίνουμε έμφαση, τονίζει,  «στις εκλογές για τις Περιφέρειες, αλλά και για τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας -την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά-όχι μόνο γιατί θέλουμε  να βάψουμε, για ακόμα μια φορά, γαλάζιο τον χάρτη, αλλά και γιατί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας και την καθημερινότητα όλων μας».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι: «Η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε νέα μέτρα και εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας» υπογραμμίζοντας ότι «όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός “θα ξύσουμε και τον πάτο βαρελιού για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, χωρίς ωστόσο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και την πορεία της οικονομίας μας».

Απαντώντας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., αφού επισημαίνει ότι «εδώ και αρκετό καιρό έχουμε πράγματι “ήσυχα νερά” καθώς η Τουρκία σταμάτησε τόσο τις φραστικές, όσο και τις έμπρακτες προκλήσεις», προσθέτει: «Δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών -της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας-  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη, ο Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Κάποιες από τις επιλογές του παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσωπα που πρωτοστάτησαν σε ύβρεις και τοξικότητα», υπογραμμίζει ότι «οι πρώτες πολιτικές δηλώσεις του αναδεικνύουν ελαφρότητα και επικίνδυνη άγνοια» ενώ χαρακτηρίζει την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ως «ομολογία τρικυμίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Στις σημερινές  αυτοδιοικητικές εκλογές η  Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει την στήριξη της σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους στις μεγάλες πόλεις. Τι θα λέγατε στους πολίτες για να επιλέξουν  τους συνδυασμούς που έχουν την «γαλάζια» στήριξη;

Δίνουμε έμφαση στις εκλογές για τις Περιφέρειες, αλλά και για τους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας -την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά-όχι μόνο γιατί θέλουμε  να βάψουμε, για ακόμα μια φορά, γαλάζιο τον χάρτη, αλλά και γιατί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας και την καθημερινότητα όλων μας. Στηρίζουμε πρόσωπα  που έχουν εμπειρία, γνώση των τοπικών προβλημάτων, βούληση για προσφορά, αποτελεσματικότητα. Πρόσωπα τα οποία συμμερίζονται τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη της χώρας και ενστερνίζονται τα αναπτυξιακά σχέδια που έχουμε δρομολογήσει και θα εργαστούν για την ολοκλήρωσή τους. Πρόσωπα που μπορούν να συνεργάζονται με την Κυβέρνηση, για την τόνωση της παραγωγικότητας, την εμπέδωση της ασφάλειας,  την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και εκπαίδευσης, την ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε πρόσφατα τις πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές και μέσα σε αυτό το διάστημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις (π.χ. πυρκαγιές του καλοκαιριού, πλημμύρες). Πως απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έχουν γίνει; Μήπως τελικά πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς;

Αντιμετωπίσαμε στο διάστημα που πέρασε σοβαρά ζητήματα και πρωτόγνωρες καταστάσεις που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Σε καμιά περίπτωση δεν διεκδικήσαμε -και δεν διεκδικούμε- το αλάθητο. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν φέτος προετοιμασμένη περισσότερο από ποτέ, ότι κάναμε άλματα στην πολιτική προστασία, ότι είχαμε στην πρώτη γραμμή περισσότερα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ότι βρεθήκαμε άμεσα δίπλα στους πληγέντες και παρέχουμε, με ταχύτητα, ισχυρή κρατική αρωγή. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προωθούμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και την προώθηση των αναγκαίων έργων, με στενότερο έλεγχο από το Κράτος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια. Ποιες κινήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανοδική πορεία των τιμών σε βασικά αγαθά; Είναι εφικτή η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο;

Πράγματι η ακρίβεια είναι σοβαρό, πολύ σοβαρό, πρόβλημα για κάθε οικογένεια κι ακόμα περισσότερο για τους αδύναμους. Πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο τη χώρα μας, με καθοδικές τάσεις, αλλά σε υψηλά επίπεδα για τα τρόφιμα. Η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε νέα μέτρα και εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας. Ταυτόχρονα, θα ξύσουμε και τον πάτο βαρελιού -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, χωρίς ωστόσο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και την πορεία της οικονομίας μας. Για το διάστημα ωστόσο  που ακολουθεί, προτάσσουμε μόνιμα μέτρα αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών: Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η του χρόνου κατά 10,5%, αυξήσεις στις συντάξεις πάνω από 3% και καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Προχωράμε παράλληλα, σε «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 και λίγο αργότερα σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Ταυτόχρονα, αυξάνεται -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Επιπλέον θα υπάρξει επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023 και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει κλειδώσει ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες. Εκτιμάτε πως θα διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» και πόσο εύκολο είναι να φτάσουμε στη Χάγη; Ειδικά για το μεταναστευτικό- όπου παρατηρείται αύξηση των ροών – είμαστε κοντά σε μία νέα συμφωνία με την τουρκική πλευρά;

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε πράγματι «ήσυχα νερά», καθώς η Τουρκία σταμάτησε τόσο τις φραστικές, όσο και τις έμπρακτες προκλήσεις. Άνοιξε έτσι ένα παράθυρο διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και δεν αποκλείεται κάποια πρόοδος σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», που μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Σε αυτά, πέρα από τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, μπορεί να ενταχθούν ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως αυτά που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Δεν φαίνεται όμως καθόλου εύκολο να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών -της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας-  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μην ξεχνάμε ότι η πρόταση αυτή υποβλήθηκε για πρώτη φορά, πριν από σχεδόν μισό αιώνα, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι υπήρξαν έκτοτε αλλεπάλληλες συζητήσεις και διερευνητικές επαφές, αλλά ποτέ δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Πως βλέπετε τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη;

Κάποιες από τις επιλογές του παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσωπα που πρωτοστάτησαν σε ύβρεις και τοξικότητα. Οι ελάχιστες έως τώρα πολιτικές δηλώσεις του -για το Κυπριακό, το ελληνικό Κοινοβούλιο- αναδεικνύουν ελαφρότητα και επικίνδυνη άγνοια. Η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ομολογία τρικυμίας. Οι φτηνιάρικες απαξιωτικές αναφορές στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δείγμα του «σεβασμού» του στους άλλους, τον Κοινοβουλευτισμό, τη λαϊκή ετυμηγορία. Κρίμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκλεγήκατε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας;

Θέλω πρώτ΄απ΄όλα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρότασή του να είμαι και πάλι Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, καθώς και όλες τις συναδέλφους και τους συναδέλφους βουλευτές για την ομόφωνη απόφασή τους και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλουν. Έχουμε μπροστά μας ένα πυκνό μεταρρυθμιστικό έργο και θα επιδιώξω την ενεργότερη εμπλοκή των συναδέλφων στη διαμόρφωση των σχετικών νομοσχεδίων, έτσι ώστε να φτάνει στα υπουργεία, με δική μας πρωτοβουλία, η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση, μπορούμε όχι μόνο να επικοινωνούμε  το έργο που παράγεται, αλλά και να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση τα προβλήματα και τους προβληματισμούς από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Θα είμαστε σε διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.

https://www.ethnos.gr/Politics/article/283285/skalafathsstoethnosgrstisshmerineseklogessthrizoymeprosopapoysymmerizontaithstrathgikhmasgiathnanaptyxhthsxoras

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.