Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη

Στ. Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη αυτά τα 4 χρόνια σημείωσε όση πρόοδο δεν είχε καταγράψει για πάρα πολλά προηγούμενα»

«Τα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία μιας «προοδευτικής» -όπως λένε- κυβέρνησης δίνουν την ώρα αυτή εικόνα Βαβέλ. Ταυτόχρονα, όμως, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας, αυτά που λένε τώρα δεν θα ισχύουν την επομένη των εκλογών, Εάν επομένως τους βγαίνουν τα «κουκιά» δεν θα διστάσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, όπως επίσης έχει πει ο κ. Τσίπρας. Προφανώς ελάχιστα πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κάλπη της 21ης Μαΐου», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη. Όπως επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση ένα υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της απλής αναλογικής θα διασφαλίσει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στην κάλπη της ενισχυμένης».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Οι συμπολίτες μου ξέρουν πως η Θεσσαλονίκη αυτά τα 4 χρόνια σημείωσε όση πρόοδο δεν είχε καταγράψει για πάρα πολλά προηγούμενα». Όπως αναφέρει: «Με νέο αεροδρόμιο, με ένα μετρό να ολοκληρώνεται μετά από 5 χρόνια στασιμότητας γύρω από το σταθμό Βενιζέλου, με το Fly Over που ξεκινά, με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις να απορροφούν το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, με την ανάπλαση της ΔΕΘ δρομολογημένη και το μεγάλο εγχείρημα της ενοποίησης του Παραλιακού Μετώπου να έχει ήδη ξεκινήσει, με τη δρομολόγηση της ουσιαστικής λειτουργικής σύνδεσης του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό, τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, τη δρομολόγηση νέων γηπέδων όπου συνδέονται με μεγάλες αναπλάσεις, την επικείμενη δημιουργία του ThessIntec και πολλά ακόμα που συνθέτουν το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030, «παντρεύοντας» έργα δημόσια, της αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά».

Ερωτώμενος για την προσωπική του προσδοκία για την ερχόμενη τετραετία, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Να συνεχίσω από όποια θέση κι αν βρίσκομαι να συμβάλλω στην προώθηση των 30 και πλέον έργων που είτε ξεκινήσαμε είτε δρομολογήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Θα είμαι σε κάθε περίπτωση δυναμικά, αποφασιστικά παρών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μοιάζουν να επιδιώκουν τη διεύρυνση του χάσματος από το ΠΑΣΟΚ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική, προβάλλοντας μάλιστα μια μεγαλύτερη εγγύτητα του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν επιτευχθεί ο στόχος της για αυτοδυναμία, πως θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα για να δημιουργηθεί κυβέρνηση; Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές;

Δεν νομίζω πως το «χάσμα» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που επιδιώκεται από τη δική μας πλευρά αλλά μάλλον κάτι το οποίο υπάρχει και διαπιστώνεται. Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει και διακηρύσσει ότι το τρίτο κόμμα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην ανάδειξη Πρωθυπουργού, αποκλείοντας τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, προφανώς δεν είναι η Ν.Δ. που δημιουργεί το χάσμα. Όταν παραμένει το ΠΑΣΟΚ ταυτισμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που αποτελούν κομβικές επιλογές της Ν.Δ. όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο, ή η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, ποιος δημιουργεί το χάσμα; Όταν ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται ακόμη και να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, εμείς δημιουργούμε το χάσμα; Σε κάθε περίπτωση ένα υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της απλής αναλογικής θα διασφαλίσει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στην κάλπη της ενισχυμένης. 

Όλα αυτά, βέβαια, λαμβάνουν ως δεδομένη την πρωτιά τη Ν.Δ. Έστω κι έτσι, όμως, αποκλείετε την πιθανότητα να σχηματιστεί η περιβόητη “κυβέρνηση των ηττημένων”;

Τα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία μιας «προοδευτικής» -όπως λένε- κυβέρνησης δίνουν την ώρα αυτή εικόνα Βαβέλ. Ταυτόχρονα, όμως, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας, αυτά που λένε τώρα δεν θα ισχύουν την επομένη των εκλογών, Εάν επομένως τους βγαίνουν τα «κουκιά» δεν θα διστάσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, όπως επίσης έχει πει ο κ. Τσίπρας. Προφανώς ελάχιστα πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την κοστολόγηση των προγραμμάτων που εξαγγέλλονται. Ως Ν.Δ. κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπόσχεται πράγματα που θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα αλλά κι εσάς σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχώς αλλάζετε το πρόγραμμά σας με νέες εξαγγελίες.

Τα τρία μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι εξαρχής ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που η Κυβέρνηση έχει καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αποτελούν στην πραγματικότητα εξειδίκευση δεσμεύσεων που είχαν ήδη ανακοινωθεί. Η αύξηση για παράδειγμα του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι ενταγμένο στο νέο μισθολόγιο και την αύξηση των μισθών κατά 25% εντός της νέας τετραετίας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα θητεία μας. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρχικά εξήγγειλε αρχικά μέτρα που υπερβαίνουν τα 46 δις ευρώ, στη συνέχεια πρόσθεσε επιπλέον μέτρα πάνω από 36 δις φτάνοντας συνολικά τα 83 δις. Και τα μέτρα αυτά εάν ανακοινώνονταν ποτέ από Πρωθυπουργό θα τίναζαν στον αέρα την οικονομία και θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία χωρίς δεύτερη κουβέντα.. Μην ξεχνάμε τι έγινε με τη Λιζ Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με ανάλογης έμπνευσης εξαγγελίες οδήγησε την οικονομία στην άκρη του γκρεμού και σε 45 μέρες κατέρρευσε.

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη πόσο ικανοποιημένοι πρέπει να είναι οι συμπολίτες σας;

Οι συμπολίτες μου ξέρουν πως η Θεσσαλονίκη αυτά τα 4 χρόνια σημείωσε όση πρόοδο δεν είχε καταγράψει για πάρα πολλά προηγούμενα. Με νέο αεροδρόμιο, με ένα μετρό να ολοκληρώνεται μετά από 5 χρόνια στασιμότητας γύρω από το σταθμό Βενιζέλου, με το Fly Over που ξεκινά, με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις να απορροφούν το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, με την ανάπλαση της ΔΕΘ δρομολογημένη και το μεγάλο εγχείρημα της ενοποίησης του Παραλιακού Μετώπου να έχει ήδη ξεκινήσει, με τη δρομολόγηση της ουσιαστικής λειτουργικής σύνδεσης του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό, τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, τη δρομολόγηση νέων γηπέδων όπου συνδέονται με μεγάλες αναπλάσεις, την επικείμενη δημιουργία του ThessIntec και πολλά ακόμα που συνθέτουν το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030, «παντρεύοντας» έργα δημόσια, της αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά.

Η προσωπική σας προσδοκία για την επόμενη τετραετία;

Να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου. Να τους ακούω και να μεταφέρω τη φωνή τους στη Βουλή και την Κυβέρνηση. Για τα εθνικά μας ζητήματα, την οικονομία και την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και βέβαια να συνεχίσω από όποια θέση κι αν βρίσκομαι να συμβάλλω στην προώθηση των 30 και πλέον έργων που είτε ξεκινήσαμε είτε δρομολογήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Θα είμαι σε κάθε περίπτωση δυναμικά, αποφασιστικά παρών.