Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Politic.gr» και την δημοσιογράφο Βαλάντου Γιαννακούδη

Στ. Καλαφάτης: «Οι πολίτες νοιάζονται για τη σταθερότητα και μια ασφαλή πορεία της χώρας» 

«Οι πολίτες νοιάζονται για τη σταθερότητα και μια ασφαλή πορεία της χώρας. Ανησυχούν για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης, που δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις σε έκτακτες καταστάσεις.  Νοιάζονται για το πως θα διατηρήσουμε ό,τι καλό έχουμε χτίσει αλλά και πως θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πως  θεραπεύσουμε παθογένειες που μας ταλαιπωρούν διαχρονικά. Δεν «τσιμπάνε» από τη μαύρη εικόνα που προσπαθεί να πλάσει η αντιπολίτευση για την Ελλάδα. Δεν γοητεύονται  από τους λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για καταργήσεις μεταρρυθμίσεων «με έναν νόμο και ένα άρθρο», τονίζει ο Υφυπουργός  Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Politic» και την δημοσιογράφο Βαλάντου Γιαννακούδη.

Μιλώντας για τη μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να διαχειριστεί στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «είναι καθοριστικό για την πόλη μας το γεγονός ότι απέκτησε το «Σχέδιο Θεσσαλονίκη 2030». Με παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, όπως το αεροδρόμιο και οι μεγάλες επενδύσεις καινοτομίας που απορροφούν επιστημονικό δυναμικό της πόλης. Με παρεμβάσεις που εξελίσσονται όπως η ολοκλήρωση του Μετρό που θα παραδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους,  και  τα έργα στο Παύλου Μελά. Και βέβαια μια σειρά έργα που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης όπως τα νοσοκομεία που ήδη χωροθετήθηκαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγάλο εγχείρημα της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και ΑΡΗ, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η διασύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό, κ.α.».

Για το μήνυμα που στέλνει στους ψηφοφόρους λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Να προσέλθουν στις κάλπες, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για τη δική τους ζωή, να μην υποτιμούν τη σημασία της ψήφου τους. Το παραβάν της κάλπης δεν είναι για «πρόβα» κουστουμιού. Να αξιολογήσουν τη  βαβέλ ασυνεννοησίας εκείνων που δήθεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν  «προοδευτική» κυβέρνηση.  Πέρασαν γρήγορα σε  κυβέρνηση των ηττημένων, σε κυβέρνηση ανοχής και τώρα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Χωρίς κανένα σκοπό  για τη χώρα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να σύρουν την Πατρίδα μας. Να δουν την πραγματικότητα. Ότι δεν  υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πέρα από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, αποφασιστικά μπροστά με ψήφο για κυβέρνηση της ΝΔ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Έχετε γυρίσει αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο καιρό ένεκα της προεκλογικής περιόδου; Τι κλίμα εισπράττετε; Πώς αντιδρούν οι πολίτες;

Το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους πολλούς είναι η ακρίβεια. Ξέρουν, ωστόσο, πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και δεν πιστεύουν πως ο Αλ. Τσίπρας έχει -όπως λέει- τη λύση που ψάχνει ολόκληρη η Ευρώπη ακόμη και με αύξηση των επιτοκίων. Όπως γνωρίζουν ότι οι συνταγές που υπόσχεται δοκιμάστηκαν και απέτυχαν σε άλλες χώρες. Οι πολίτες νοιάζονται για τη σταθερότητα και μια ασφαλή πορεία της χώρας. Ανησυχούν για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης, που δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις σε έκτακτες καταστάσεις.  Νοιάζονται για το πως θα διατηρήσουμε ό,τι καλό έχουμε χτίσει αλλά και πως θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πως  θεραπεύσουμε παθογένειες που μας ταλαιπωρούν διαχρονικά. Δεν «τσιμπάνε» από τη μαύρη εικόνα που προσπαθεί να πλάσει η αντιπολίτευση για την Ελλάδα. Δεν γοητεύονται  από τους λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για καταργήσεις μεταρρυθμίσεων «με έναν νόμο και ένα άρθρο».

Περάσατε το μισό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ (2021-2023) ως υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης). Ποια είναι η “επίγευση” για εσάς προσωπικά από την ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης; 

Είναι σπουδαίο να είσαι κοντά στους συμπολίτες σου, να εργάζεσαι για την πόλη σου, για τη Μακεδονία και τη Θράκη, να μετέχεις σε μια ευρύτερη προσπάθεια που στόχο έχει ένα κοινό όραμα. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που έδωσε τη δυνατότητα αυτή,  ευχαριστώ τους συμπολίτες μου γιατί με τη δική τους εμπιστοσύνη βρίσκομαι εδώ.

Έχοντας εμπειρία της συγκεκριμένης θέσης και από το παρελθόν θα λέγατε πως πρόκειται για ένα “απαιτητικό υπουργείο”; 

Απαιτεί διαρκή συνεργασία με όλα τα υπουργεία Επιβάλλει πρωτοβουλίες για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο της αναπτυξιακής αλυσίδας για δεκάδες επενδύσεις. Και βέβαια  έχει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του κοινού οράματος για επανατοποθέτηση της πόλης μας της Μακεδονίας και της Θράκης στον χάρτη του μέλλοντος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε και πως την αντιμετωπίσατε ως υφυπουργός; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν η ενεργός συμμετοχή στον καλύτερο συντονισμό των δράσεων  για τις οποίες εργάζονται πολλά υπουργεία, αυτοδιοικητικοί φορείς και ιδιώτες. Και είναι καθοριστικό για την πόλη μας το γεγονός ότι απέκτησε το «Σχέδιο Θεσσαλονίκη 2030» Με παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, όπως το αεροδρόμιο και οι μεγάλες επενδύσεις καινοτομίας που απορροφούν επιστημονικό δυναμικό της πόλης. Με παρεμβάσεις που εξελίσσονται όπως η ολοκλήρωση του Μετρό που θα παραδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους,  και  τα έργα στο Παύλου Μελά. Και βέβαια μια σειρά έργα που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης όπως τα νοσοκομεία που ήδη χωροθετήθηκαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγάλο εγχείρημα της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και ΑΡΗ, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η διασύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό, κ.α.

Θα ήθελα να σας ζητήσω να μου απαντήσετε με πάσα ειλικρίνεια ποιο κρίνετε πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος στο οποίο υπέκυψε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της θητείας της. 

Υπάρχουν λάθη που κοστίζουν στη χώρα και τους πολίτες. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά. Υπάρχουν και άλλα που κοστίζουν σε σένα και όχι στον τόπο. Υπάρχουν λάθη που διορθώνονται και άλλα όχι. Τα δεύτερα είναι συνήθως επώδυνα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζεις, να τα διορθώνεις -όταν γίνεται- και να αναλαμβάνεις δράσεις για να μη ξαναγίνουν ποτέ από κανένα.

Είμαστε μόλις μια ανάσα πριν τις πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων ετών, όπως έχετε δηλώσει ο ίδιος, ποια θα συμβουλεύατε να ήταν η σκέψη των ψηφοφόρων πριν μπουν στις κάλπες;

Να προσέλθουν στις κάλπες, να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για τη δική τους ζωή, να μην υποτιμούν τη σημασία της ψήφου τους. Το παραβάν της κάλπης δεν είναι για «πρόβα» κουστουμιού. Να αξιολογήσουν τη  βαβέλ ασυνεννοησίας εκείνων που δήθεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν  «προοδευτική».  Πέρασαν γρήγορα σε  κυβέρνηση των ηττημένων, σε κυβέρνηση ανοχής και τώρα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Χωρίς κανένα σκοπό  για τη χώρα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να σύρουν την Πατρίδα μας. Να δουν την πραγματικότητα. Ότι δεν  υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πέρα από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, αποφασιστικά μπροστά με ψήφο για κυβέρνηση της ΝΔ.

Είστε πολύ ενεργός στα social media. Τα παρακολουθείτε ο ίδιος; Διαβάζετε τα μηνύματα και τα σχόλια του κόσμου; Πείτε μου κάποια μηνύματα που σας έχουν εντυπωθεί. 

Στο τέλος της μέρας με ξεκουράζει, να κάθομαι και να ανατρέχω στα μηνύματα και τα σχόλια που λαμβάνω καθημερινά μέσω των social media. Θέλω να ακούω κάθε συμπολίτη μου που έχει κάτι να μου πει  και το κάνω. Δεν λέω ότι έχω πάντα τον χρόνο, αλλά αξιοποιώ κάθε στιγμή. Και βέβαια ενημερώνομαι  από συνεργάτες μου για την… «κίνηση» που αναπτύσσεται. Τα μηνύματα που όπως λέτε μου «εντυπώνονται», προέρχονται συνήθως από παλιούς φίλους, συμμαθητές, συμφοιτητές που είτε έχουν κάποιο χιουμοριστικό σχόλιο, είτε ακόμα και συμβουλές ή καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.

Πάμε λίγο σε ένα υποθετικό σενάριο. Ξυπνάτε την επομένη των εκλογών και έχετε κυβέρνηση αυτοδυναμίας μία από τις παρακάτω τέσσερις επιλογές. Θέλω την πρώτη σκέψη σας για κάθε μια από αυτές: 

– Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ΝΔ 

Σιγουριά, αισιοδοξία.

– Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ΣΥΡΙΖΑ 

Μέρες του 2015.

– Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ψάχνω Πρωθυπουργό.

– Κυβέρνηση ΚΚΕ 

Τσίμπα με να ξυπνήσω…

Αν υπάρξει εκ νέου κυβέρνηση ΝΔ, ποια είναι τα βασικά έργα που θα δει η Βόρεια Ελλάδα την επόμενη τετραετία;

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, οι Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, δεν ελπίζουν απλώς, αλλά ξέρουν τι περιμένουν. Το σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030 και τα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε περιφέρεια με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Και βέβαια η άρση της απομόνωσης για τη Δ. Μακεδονία, και τα έργα που εξελίσσουν την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη σε περιοχή ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.