Κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης

Ερώτηση, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το ενδεχόμενο να μην αρχίσει, από εφέτος το καλοκαίρι, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, παρά το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ακτοπλοϊκές εταιρίες, κατέθεσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 5713/27-05-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Εξωτερικών
  1. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
  1. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ:  ΣΤΟΝ ‘’ΑΕΡΑ’’ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΣΜΥΡΝΗΣ

 

Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, με τον Τούρκο, τότε   ομόλογό   του,  Αχμέτ Νταβούτογλου,  είχε   εκφραστεί   η   επιθυμία   και   των   δύο πλευρών,   για να   συνδεθούν   ακτοπλοϊκά   η  Θεσσαλονίκη   με  τη Σμύρνη.  Μάλιστα, αφότου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης,  δύο  ακτοπλοϊκές  εταιρείες  έχουν  εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», το εφετινό καλοκαίρι -και ίσως και τα επόμενα- θα   χαθεί,   καθώς   καμία   ενέργεια   δεν  έχει γίνει έως σήμερα,  πέρα   από   θετικές δηλώσεις, προς την κατεύθυνση αυτή.

Βασικός λόγος που η υπόθεση φαίνεται να έχει κολλήσει, όπως προκύπτει από πληροφορίες τις οποίες γνωστοποίησαν στελέχη του   Οργανισμού   Λιμένος   Θεσσαλονίκης   στον   Τύπο,   είναι   η αδράνεια που επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο στη μείωση των λιμενικών τελών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην κατασκευή της κατάλληλης υποδομής: δεν έχει γίνει σχεδιασμός για τις απαραίτητες μετατροπές στο λιμάνι, όπου επιβάλλεται να βρεθεί   τρόπος   να   τοποθετηθούν   τα   απαραίτητα   μηχανήματα ελέγχου,   ώστε   να   μπορούν   να   εισέρχονται   και   επιβάτες   από χώρες εκτός Σέγκεν.

Αδράνεια, φυσικά, υπάρχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα και στην τουρκική   πλευρά   να   προχωρήσει   στη   μείωση   των   λιμενικών τελών   στη   Σμύρνη,   προϋπόθεση   η   οποία   εξαρχής έχει  τεθεί ξεκάθαρα από τις πρόθυμες, για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, εταιρίες.

Επειδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνεχώς  υποβαθμίζεται και μία  ακτοπλοϊκή   σύνδεση   με   την   Τουρκία   θα   είχε   πολλά   να προσφέρει στην πόλη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών να επισκεφθούν την περιοχή, αλλά και των Ελλήνων να βρεθούν σε περιοχές όπως η Σμύρνη.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Σε ποιες σχετικές ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε ώστε να πραγματοποιηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι της Σμύρνης και να μην χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;
  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν άμεσα η περάτωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και να μην χαθεί η φετινή θερινή περίοδος;

Αθήνα, 27 Μαΐου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης