Ερώτηση Στ. Καλαφάτη για τη  δυνατότητα πρόσβασης στα ιατρικά δεδομένα

Ερώτηση, προς τους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινιών και Ενημέρωσης, κατέθεσε σήμερα ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. ΥΓΕΙΑΣ
  2. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η δυνατότητα πρόσβασης στα ιατρικά δεδομένα και η διασυνοριακή ανταλλαγή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένας από τους στόχους της Επιτροπής της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της τον περασμένο Απρίλιο, είναι η ασφαλής πρόσβαση των πολιτών σε δεδομένα υγείας τους και η ασφαλής διασυνοριακή ανταλλαγή τους.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να καθιστούν προσβάσιμα και ανταλλάξιμα σε διασυνοριακό επίπεδο μερικά τμήματα των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας. Για παράδειγμα,  από τις 21 Ιανουαρίου 2019, οι Φινλανδοί πολίτες μπορούν να αγοράσουν φάρμακα χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές συνταγές τους στην Εσθονία, καθώς οι εκεί συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί έχουν ψηφιακή πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συνταγές μέσω της νέας Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Ηλεκτρονική Υγεία, χωρίς να απαιτείται από τον ασθενή να προσκομίσει τη συνταγή.

Με τις συστάσεις που διατύπωσε η Επιτροπή στις 6 Φεβρουαρίου, προτείνει στα κράτη μέλη να επεκτείνουν το έργο αυτό σε τρεις νέους τομείς του ιατρικού φακέλου, όπως σε εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές εκθέσεις και αναφορές εικόνων και απεικόνισης.

Με τον τρόπο αυτό, τα ιστορικά των ασθενών θα καταστούν σταδιακά προσβάσιμα σε άλλη χώρα. Αυτό ξεκινά να εφαρμόζεται στο Λουξεμβούργο και την Τσεχία, που έτσι θα έχουν πρόσβαση στα ιστορικά υγείας αλλοδαπών υπηκόων.

Επειδή η πρόσβαση στους ιατρικούς τους φακέλους θα διευκολύνει του έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή διαμένουν στο εξωτερικό, καθώς θα μπορούν εύκολα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους στο εξωτερικό ή να αποφύγουν την ανάγκη να υποβληθούν εκ νέου σε απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις στην αλλοδαπή, όταν αυτές έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Πότε θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να παρέχει ψηφιακή πρόσβαση και ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες ενέργειες γίνονται από τα αρμόδια Υπουργεία προς το σκοπό αυτό.

Αθήνα,  20 Φεβρουαρίου 2019