Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 17ο Συνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη του ka – Business.
«Τριάμισι χρόνια μετά και χάρη στη στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που χάραξε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης διαθέτει πλέον τους γνωστότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες. Οι εταιρείες αυτές ήδη βρίσκονται εδώ. Επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να επενδύσουν. Κι έρχονται κι άλλες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 17ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤYΞΗ που διοργανώνει το ka-Business.gr με θέμα: «Προοπτικές και προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» και τελεί υπό την Αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι: «Παγκοσμίως, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, από ρομαντική ουτοπία των λίγων, έγινε όνειρο και διεκδίκηση των πολλών. Αναβαπτίστηκε σε ρεαλιστική προοπτική, εντάχθηκε ως στόχος στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Πλέον, δικαιούμαστε να λέμε πως έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου». Και επισήμανε ότι: «Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα η Κυβέρνηση. Αναμένει την δημιουργία ενός εκ των δυο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα. Εντός των διοικητικών της ορίων λειτουργούν, στο μεταξύ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Tεχνόπολη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα εργαλεία και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, τα τρία πανεπιστήμια με περιζήτητο έμψυχο δυναμικό, φέρνουν την πόλη ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της ως hub καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του ΥΠ.ΕΣ. τόνισε ότι «συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο να επανατοποθετηθεί η περιοχή στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικά με τον εποπτευόμενο φορέα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό και όχι μόνο ρόλο στη νέα αυτή εποχή με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece), που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών».
Αναφορικά με την κλιματική και την ενεργειακή κρίση ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Η χώρα μας παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως την έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους».
«Η Κυβέρνηση στηρίζει επίσης τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι: «Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για την καινοτομία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο project ανάπτυξης για τα 30 και πλέον μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης έως το 2030 και ενισχύουν την κίνηση στον μεγάλο τροχό της Μακεδονίας και της Θράκης ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτού του project ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογράμμισε ότι: «Τα 30 και πλέον έργα για την πόλη του 2030, στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία. Με έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις στο Περιβάλλον που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής».
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης: «Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, που έχω την τιμή να υπηρετώ, έχει επίσης την δική του συμμετοχή, τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198,2 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία και στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης υλοποιούμε το LOC FOOD -έργο που αφορά στον τομέα του Αγροτουρισμού, το BENEFIT -στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και το συγχρηματοδοτούμενο έργο TERRAVINO με θέμα τον Οινοτουρισμό».
«Η καινοτομία που περνά μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σ΄ αυτό είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού
«Κυρίες και Κύριοι,
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω χωρίς να εκφράσω την ανείπωτη θλίψη μου για την τραγωδία που συνέβη πριν από λίγες μέρες στην πόλη μας. Υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν. Αυτό που μπορεί κανείς μονάχα να πει είναι ότι θα πρέπει να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες και να κάνουμε όλοι μας, οτιδήποτε χρειασθεί ώστε να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.
Το καλοκαίρι του 2019 στον δημόσιο διάλογο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης (και της χώρας) επικρατούσε η εκτίμηση ότι η Καινοτομία ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. Επικρατούσε η αντίληψη ότι η περιοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόμβο επενδύσεων και καινοτομίας με την έλευση εταιρειών διεθνούς εμβέλειας. Αυτό που έμοιαζε περισσότερο με ευχή και επιθυμία εκείνη την περίοδο, είναι, σήμερα, απτή πραγματικότητα.
Τριάμισι χρόνια μετά και χάρη στη στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που χάραξε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης διαθέτει πλέον τους γνωστότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες. Οι εταιρείες αυτές ήδη βρίσκονται εδώ. Επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να επενδύσουν. Κι έρχονται κι άλλες.
Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα η Κυβέρνηση. Αναμένει την δημιουργία ενός εκ των δυο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα. Εντός των διοικητικών της ορίων λειτουργούν, στο μεταξύ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Tεχνόπολη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα εργαλεία και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, τα τρία πανεπιστήμια με περιζήτητο έμψυχο δυναμικό, φέρνουν την πόλη ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της ως hub καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη.
Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο να επανατοποθετηθεί η περιοχή στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικά με τον εποπτευόμενο φορέα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό και όχι μόνο ρόλο στη νέα αυτή εποχή με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece), που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να βοηθά την ανάπτυξή τους αλλά και την επέκτασή τους σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να συμβάλει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδυτές και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο, με σύνθημα “να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά (Glocal)”
Εν έτει 2023, χωρίς αμφιβολία, η Θεσσαλονίκη καλύπτει μεγάλο ποσοστό στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών επιχειρήσεων – Εlevate Greece όπου έχουν εγγραφεί εκατοντάδες εταιρείες.
Σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνδέονται με τα ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιταχυντές και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας ως απαραίτητο συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα διαθέτει σε συνδυασμό με την νεανική επιχειρηματικότητα τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία αξιοποιούνται ήδη. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του αποδεικνύουν ότι διαθέτει υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα που το καθιστούν ένα από τα ισχυρά στοιχεία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Η χώρα μας παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως την έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Η Κυβέρνηση στηρίζει επίσης τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για την καινοτομία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο project ανάπτυξης για τα 30 και πλέον μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης έως το 2030 και ενισχύουν την κίνηση στον μεγάλο τροχό της Μακεδονίας και της Θράκης ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτού του project ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και δε σας κρύβω ότι είμαι και προσωπικά ιδιαίτερα ευτυχής γι΄αυτό.
Τα 30 και πλέον αυτά έργα για την πόλη του 2030, στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία. Με έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις στο Περιβάλλον που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής.
Σχεδόν τα μισά από τα έργα του αναπτυξιακού project της Θεσσαλονίκης του 2030 όπως:
– η Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου,
– το Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας – στο Στρατόπεδο Γκόνου, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO,
– η Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, το Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub, πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA” καθώς και
– τα Σχέδια ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία- μεταποίηση- logistics), υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Παράλληλα, το μνημόνιο των παρεμβάσεων που υπέγραψε το ΥΜΑΘ με το ΥΠΕΝ για τη σύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ενοποίησης του Παραλιακού Μετώπου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η δημιουργία αυτού του πράσινου δαχτυλιδιού, με την αναδάσωση του περιαστικού δάσους του Δήμου Παύλου Μελά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μαζί δε, με την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και τη δημιουργία Κοινωνικών Κατοικιών στο Ζιάκα, δίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη τις ευκαιρίες που αξίζει να έχει και προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη στα δυτικά, όπως βεβαίως και στα ανατολικά.
Πιστοί στις πράσινες πολιτικές, βάζοντας πάνω από όλα το μέλλον των παιδιών μας, συνεχίζουμε την στρατηγική απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Η χώρα μας δίνει έμφαση στην Ηλεκτροκίνηση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον διπλασιασμό της ισχύος των αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, στην ανάπτυξη συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας των νησιών μας, στην πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Παγκοσμίως, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, από ρομαντική ουτοπία των λίγων, έγινε όνειρο και διεκδίκηση των πολλών. Αναβαπτίστηκε σε ρεαλιστική προοπτική, εντάχθηκε ως στόχος στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Πλέον, δικαιούμαστε να λέμε πως έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου.
Οι ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή μας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, έφεραν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πρώτο πλάνο, ενεργειακά και γεωστρατηγικά. Όλη η Ευρώπη προχώρησε πιο γρήγορα σε επιλογές που ονομάζουμε «πράσινες». Επιτάχυνε τα έργα υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης. Κι αυτό λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μέσα στην δυσκολία της συγκυρίας, ήταν ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την Ελλάδα, σ` αυτή τη φάση να έχει μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό με σαφή προσανατολισμό στην πράσινη ανάπτυξη και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όταν οι συνθήκες επέβαλαν επιτάχυνση, στο συγκεκριμένο πεδίο, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εμείς ως χώρα είχαμε ήδη κεκτημένη ταχύτητα. Γι΄αυτό οι πιέσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη μας βρήκαν πολύ έτοιμους να ανταπεξέλθουμε, μειώνοντας ταχύτατα την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθίστανται ήδη ενεργειακός κόμβος, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία ο αγωγός που θα συνδέει τη Νέα Μεσήμβρια με το Νεγκότινο είναι στα σκαριά. Στη Δυτική Μακεδονία η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού στα βόρεια της Κοζάνης, όπου το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με την μεγάλη πράσινη επένδυση παραγωγής υδρογόνου η περιοχή θα διατηρήσει και μετά την απολιγνιτοποίηση, τον τίτλο της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας είχε φτάσει στο 47,1%, Συνολικά το 2022 ήμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά τη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα και όγδοοι σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ σε αυτό. Επιπλέον, η Ελλάδα το 2022 είχε τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι πάνω από το 44% του προϋπολογισμού, ύψους 30 δισ. ευρώ, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις με τη μορφή των δημόσιων έργων, των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και των συμβάσεων παραχώρησης.
Ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών που έχω την τιμή να υπηρετώ έχει επίσης την δική του συμμετοχή, τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198,2 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία και στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης υλοποιούμε το LOC FOOD -έργο που αφορά στον τομέα του Αγροτουρισμού, το BENEFIT -στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και το συγχρηματοδοτούμενο έργο TERRAVINO με θέμα τον Οινοτουρισμό.
Η καινοτομία που περνά μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σ΄ αυτό είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Μέσα σε αυτό το αναπτυξιακό περιβάλλον, δεν ξεχνούμε ούτε λεπτό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Στηρίξαμε, στην πανδημία, ανέργους, εργαζόμενους, επιχειρήσεις. Στηρίζουμε, τώρα με την ενεργειακή κρίση, κυρίως όσους έχουν ανάγκη. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε, όποτε χρειαστεί, χωρίς να βάλουμε σε δημοσιονομικό κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας.
Ακολουθούμε, επίσης, στοχευμένες κοινωνικές δράσεις. Στο Διοικητήριο, εκπονούνται και υλοποιούνται οριζόντιες δημόσιες πολιτικές με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η συμβολή του Υπουργείου, η δικιά μας, στη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου αλλά και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, ο συντονισμός της προσπάθειας για νέα γήπεδα, η οποία έχει και ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόσημο, η συμβολή στην ανάδειξη της καινοτομίας ως στοιχείου ταυτότητας της περιοχής με τον εποπτικό ρόλο στη δημιουργία του ThessIntec, είναι τέτοιες πολιτικές.
Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, τα έργα στη Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης, η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της περιοχής Μετεώρων που αφορά 400 οικογένειες, η συμβολή στην εύρεση χρηματοδότησης για το Αλιευτικό Καταφύγιο στην Καλαμαριά, η συνεργασία μας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η επιμονή στην ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η μόνιμη λύση που δόθηκε για καθαρό Θερμαϊκό και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λαχαναγορά και Καλαμαριά, μα και η διασύνδεση του Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο είναι λύσεις που δόθηκαν για να στηριχθεί έμπρακτα η κοινωνία.
Αισιοδοξούμε ότι μέσα από έναν κοινό βηματισμό, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για το καλό της Πατρίδας μας.
Ευχαριστώ πολύ».