Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα «Protothema»
«Είναι η ώρα να κάνει η Ευρώπη ουσιαστικά βήματα σε κατευθύνσεις κοινής άμυνας. Το χρειάζεται καθώς ήδη αντιμετωπίζει απειλές που δεν υπολόγιζε. Και βέβαια, το χρειάζεται ακόμη περισσότερο η Πατρίδα μας, τα σύνορα της οποίας είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», τονίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Protothema» ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.
Και προσθέτει: «Οφείλει και μπορεί στην κατεύθυνση αυτή να πρωταγωνιστεί η Πατρίδα μας. Το έκανε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να το κάνει με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη συμβολή του στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τη λήψη κοινών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ψηφιακό πιστοποιητικό κ.α.), την πρωτοβουλία για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Κ.Α.Π., τις προτάσεις για κοινές δράσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. Για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρει συγκεκριμένα:
Στην επόμενη πενταετία, το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της Ευρώπης και -κατ΄επέκταση- για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την Πολιτική Προστασία, την ενεργειακή αυτονομία της Ένωσης, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το μεταναστευτικό. Και οι αποφάσεις για όλα αυτά θα επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητά μας.
Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξουν – και θα υπάρξουν- παράλληλα μείζονος σημασίας αποφάσεις που θα αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Την κάλυψη δηλαδή ενός δομικού ελλείμματος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που καθίσταται επιτακτική μετά από κρίσιμα γεγονότα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι, ενώ η Ε.Ε. εξελίσσεται σε οικονομικό γίγαντα, παραμένει πολιτικός νάνος. Κι ενώ υπάρχουν πυλώνες που σηκώθηκαν ψηλά, ο πυλώνας που αφορά στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτος.
Προφανώς τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι, όμως, η ώρα να κάνει η Ευρώπη ουσιαστικά βήματα σε κατευθύνσεις κοινής άμυνας. Το χρειάζεται καθώς ήδη αντιμετωπίζει απειλές που δεν υπολόγιζε. Και βέβαια, το χρειάζεται ακόμη περισσότερο η Πατρίδα μας, τα σύνορα της οποίας είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Οφείλει και μπορεί λοιπόν στην κατεύθυνση αυτή να πρωταγωνιστεί η Πατρίδα μας. Το έκανε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να το κάνει με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη συμβολή του στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, τη λήψη κοινών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ψηφιακό πιστοποιητικό κ.α.), την πρωτοβουλία για τις αλλαγές που απαιτούνται στην Κ.Α.Π., τις προτάσεις για κοινές δράσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. Για ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Την έκδοση ευρωομολόγου που να αξιοποιηθεί στη χρηματοδότηση αποκλειστικά και μόνο κοινών έργων αμυντικού χαρακτήρα. Τη δημιουργία μιας ασπίδας αντιαεροπορικής προστασίας πάνω απ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ανταποκρίνονται άλλωστε όλα αυτά στο κοινό όραμα για την ειρήνη στην Ευρώπη αλλά και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.
Στα όσα τίθενται υπόψη μας ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ας μετρήσουμε κι αυτά που προάγουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Την ανάγκη για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Με κοινή αμυντική στρατηγική, αλλά και διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, διεύρυνση των στρατηγικών συμμαχιών μας, οχύρωση των συνόρων μας. Ο πατριωτισμός στην πράξη μετριέται. Και η Πατρίδα μας χρειάζεται να είναι ισχυρές στο Ευρωκοινοβούλιο οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα, που θέλουν την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, που θέλουν περισσότερη Ευρώπη, που ξέρουν και μπορούν να κάνουν την Ελλάδα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά.