
“Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι ένα εργαλείο προόδου, ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα, για την επιστημονική κοινότητα, για την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που οικοδομεί γέφυρες με τον αραβικό κόσμο και προωθεί την αμοιβαία κατανόηση, τη συνεργασία και την πρόοδο. Αποτελεί πύλη διεύρυνσης της γεωοικονομικής μας παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με θετικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι μία σημαντική συμφωνία με πρακτικό και αναπτυξιακό όφελος και για τις δύο οικονομίες, και για τους δύο λαούς”, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης “Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία”, που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.
Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: “Αποδεικνύουμε, με τέτοιες συνεργασίες που εξελίσσονται σε βάθος χρόνου, σε όλους τους συνομιλητές μας σε διεθνές επίπεδο, ότι η χώρα μας είναι συνεπής, σοβαρή, εξωστρεφής και οι πολιτικές της έχουν βάθος χρόνου. Και αυτό είναι καθοριστικό για την αξιοπιστία της χώρας μας, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικής ρευστότητας”. “Δείχνει παράλληλα, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, “τη συνέχεια και τη στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιδιώκει με συνέπεια συνεργασίες ουσίας με σημαντικές χώρες, που προάγουν τις οικονομικές σχέσεις, που οδηγούν σε ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, που καλλιεργούν την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία για αμοιβαίο όφελος”.
“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επένδυσε στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και θα συνεχίσει”, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης υπενθυμίζοντας ότι: “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγους μήνες επισκέφθηκε ξανά τη Σαουδική Αραβία για να συνεδριάσει εκεί το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και όπως είπε και ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής. Αυτό δείχνει”, όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, “πόσο στρατηγικής σημασίας είναι για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Διότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ευρώπη και παίκτης-κλειδί για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή”.
“Μπορούμε να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών μας μέσα από διεθνείς σχέσεις και συνεργασία, οικονομικές και όχι μόνο. Σε αυτό το παγκόσμιο όραμα ειρήνης και ευημερίας, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι πυλώνες προόδου”, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι βασικά χαρακτηριστικά της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ώστε να μπορέσουμε ν΄αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Συζητούμε σήμερα και σας καλώ να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία».
Δεν θα επεκταθώ ιδιαίτερα στο περιεχόμενο της συμφωνίας, νομίζω οι περισσότεροι το έχετε μελετήσει, οι προβλέψεις του είναι ξεκάθαρες και συζητήσαμε και στην αρμόδια επιτροπή.
Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ στην Ολομέλεια, ως ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, να αναδείξω περισσότερο τη σημασία, με πέντε λόγους ουσίας, που έχει αυτή η κύρωση από πλευράς της χώρας μας της συμφωνίας συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία στα θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ στην Ολομέλεια, ως ο αρμόδιος Υφυπουργός για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, να αναδείξω περισσότερο τη σημασία, με πέντε λόγους ουσίας, που έχει αυτή η κύρωση από πλευράς της χώρας μας της συμφωνίας συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία στα θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Πρώτον: Η κύρωση αυτής της συμφωνίας δείχνει την επιμονή, τη συνέχεια και τη στρατηγική προσήλωση του κράτους μας στα θέματα διεθνούς συνεργασίας
και ειδικά σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
και ειδικά σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
Η Ελλάδα προσπαθεί με συνέπεια και με τις περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να καλλιεργήσει σταθερές και καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο.
Ειδικά με τη Σαουδική Αραβία, η κατεύθυνση αυτή υπηρετήθηκε και τη δεκαετία του 1980 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την υπογραφή το 1986 Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και πρόσφατα ενισχύθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που την ανανέωσε και έδωσε νέο περιεχόμενο.
Αποδεικνύουμε, με τέτοιες συνεργασίες που εξελίσσονται σε βάθος χρόνου, σε όλους τους συνομιλητές μας σε διεθνές επίπεδο, ότι η χώρα μας είναι συνεπής, σοβαρή, εξωστρεφής και οι πολιτικές της έχουν βάθος χρόνου. Και αυτό είναι καθοριστικό για την αξιοπιστία της χώρας μας, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικής ρευστότητας.
Δείχνει παράλληλα τη συνέχεια και τη στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιδιώκει με συνέπεια συνεργασίες ουσίας με σημαντικές χώρες, που προάγουν τις οικονομικές σχέσεις, που οδηγούν σε ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, που καλλιεργούν την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία για αμοιβαίο όφελος.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επένδυσε στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και θα συνεχίσει. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγους μήνες επισκέφθηκε ξανά τη Σαουδική Αραβία για να συνεδριάσει εκεί το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και όπως είπε και ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής.
Δεύτερον: Αυτό δείχνει πόσο στρατηγικής σημασίας είναι για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Διότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ευρώπη και παίκτης-κλειδί για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου, της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η στρατηγική μας συνεργασία καθίσταται επιτακτική.
Τρίτον: Η οικονομική συνεργασία, μέρος της οποίας είναι και η τεχνολογική και ερευνητική συνεργασία. Και ευελπιστούμε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την κύρωση της παρούσας συμφωνίας να γίνει ακόμη περισσότερο μέρος της. Μια συνεργασία που στοχεύουμε να δώσει έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία. Να προσελκύσει επενδύσεις από μια χώρα με σοβαρούς και ισχυρούς επενδυτές, που πρωτοπορεί στον Αραβικό κόσμο σε θέματα επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας. Και που θέλουμε να αποτελέσουμε γέφυρα μεγαλύτερης συνεργασίας της με την Ευρώπη.
Τρίτον: Η οικονομική συνεργασία, μέρος της οποίας είναι και η τεχνολογική και ερευνητική συνεργασία. Και ευελπιστούμε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με την κύρωση της παρούσας συμφωνίας να γίνει ακόμη περισσότερο μέρος της. Μια συνεργασία που στοχεύουμε να δώσει έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία. Να προσελκύσει επενδύσεις από μια χώρα με σοβαρούς και ισχυρούς επενδυτές, που πρωτοπορεί στον Αραβικό κόσμο σε θέματα επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας. Και που θέλουμε να αποτελέσουμε γέφυρα μεγαλύτερης συνεργασίας της με την Ευρώπη.
Τέταρτον: Πιστεύουμε ειλικρινά στην πολυμερή διεθνή συνεργασία. Για την ειρήνη και την ασφάλεια. Αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. Η ιστορία του αιώνα που μας πέρασε έχει επιβεβαιώσει τα πλεονεκτήματα και τις αρετές αυτής της διεθνούς, πολυμερούς συνεργασίας. Οι φωνές απομονωτισμού, οι μονήρεις πολιτικές, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, δεν παράγουν πλούτο πλέον στις χώρες που τις επιδιώκουν, όπως σε προηγούμενους αιώνες.
Θα αποδειχθεί και πάλι στο δικό μας καιρό ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και περισσότερα. Μπορούμε να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών μας μέσα από διεθνείς σχέσεις και συνεργασία, οικονομικές και όχι μόνο. Σε αυτό το παγκόσμιο όραμα ειρήνης και ευημερίας, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι πυλώνες προόδου.
Πέμπτον: Και για αυτό επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Για να ανοίξουμε τις πύλες μιας συνεργασίας για καινοτομία με τον αραβικό κόσμο. Να είναι πιο εύκολο να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες για καινοτόμες ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Να είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε καινοτομίες και τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα από τη Σαουδική Αραβία και τον αραβικό κόσμο γενικότερα. Αλλά και για να ανοίγουμε σταθερούς δεσμούς συνεργασίας με χώρες που έχουν υποδεχθεί Έλληνες επιστήμονες. Ώστε να δημιουργήσουμε πιο εύκολες συνθήκες ώστε αυτοί, όταν το θελήσουν, να επιστρέψουν για να δημιουργήσουν και εδώ στον τόπο τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παρούσα συμφωνία είναι ένα εργαλείο προόδου, ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα, για την επιστημονική κοινότητα, για την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που οικοδομεί γέφυρες με τον αραβικό κόσμο και προωθεί την αμοιβαία κατανόηση, τη συνεργασία και την πρόοδο. Αποτελεί τέλος πύλη διεύρυνσης της γεωοικονομικής μας παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με θετικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι μία σημαντική συμφωνία με πρακτικό και αναπτυξιακό όφελος και για τις δύο οικονομίες, και για τους δύο λαούς και σας καλώ και πάλι να την υπερψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.