
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:
Η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σ΄ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η χώρα μας έχει ήδη θέσει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχημα στο μέτρο του δυνατού. Και αυτό διότι έχουμε τις προϋποθέσεις: Εξαιρετικό επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό δυναμικό, σύγχρονες υποδομές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αλλά και μια Κυβέρνηση που απέδειξε εμπράκτως ότι πιστεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας η Έρευνα, η Καινοτομία και η Τεχνολογική Εξέλιξη αποτελούν βασικά συστατικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Κεντρική στρατηγική προτεραιότητά μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία για ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Πρότυπο που στηρίζεται στην παραγωγή νέας γνώσης και στην αξιοποίησή της με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βασικός μας στόχος είναι ν΄αυξήσουμε τη συμμετοχή της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δημιουργώντας περισσότερες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τους νέους επιστήμονες.
Την πολιτική αυτή υλοποιούμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο μιας νέας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία.
• Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές Έρευνας και Καινοτομίας.
• Αξιοποιούμε τα υψηλά προσόντα του ερευνητικού δυναμικού στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και αναστροφής του Brain Drain.
• Μεταφέρουμε καινοτόμες τεχνολογίες προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας και αξιοποιούμε στοχευμένα τα προϊόντα της έρευνας.
• Εποπτεύουμε και στηρίζουμε χρηματοδοτικά τους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας.
• Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ και προωθούμε διακρατικές συνεργασίες.
Στα αποτελέσματα της πολιτικής μας:
– Αυξήσαμε τις συνολικές δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία από το 1,26% του ΑΕΠ που ήταν το 2019 στο 1,49% το 2023. Άνοδος της τάξης του 18,3%. Αυξήσαμε, μάλιστα, τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια κατά 31,2%.
– Υλοποιήσαμε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ELEVATE GREECE στο οποίο είναι εγγεγραμμένες 938 startups.
– Αυξήσαμε το ποσοστό φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης που ξεκινούν από το 200 και φθάνουν εως το 315% των κερδών τους, νομοθετήσαμε τον συμψηφισμό της αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (claw back) και τα κίνητρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών αγγέλων (business angels). Εκπονήσαμε ένα λειτουργικό πλαίσιο δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin-offs).
– Σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά εργαλεία, ολοκληρώσαμε πρόσφατα τη Δράση του ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν συνολικά 1.105 έργα σε όλη την επικράτεια. 1.267 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με ερευνητικούς φορείς και συμμετείχαν 1.178 Μεγάλες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 72 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Εισφέροντας 1.190 νέα προϊόντα στην αγορά.
– Στρατηγικής σημασίας είναι και η Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό στα 237,3 εκ. ευρώ.
– Όπως και το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής υπό τη μορφή «Golden Visa» σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδύσεις τουλάχιστον 250 χιλιάδων ευρώ σε νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις μέλη του Elevate Greece, που ψηφίσαμε στη Βουλή πριν από λίγους μήνες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα η οποία κέρδισε την επενδυτική βαθμίδα και αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ 4,8%.
Συνεχίζουμε με ακόμη πιο γρήγορα βήματα, συνεργαζόμαστε με τους φορείς, τα Επιμελητήρια, όπως το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με το υγιές επιχειρείν, ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική διεθνώς και ν΄αποτελέσει πράγματι κόμβο Έρευνας, Τεχνολογικής Εξέλιξης και Καινοτομίας.



