Υπέρμαχος του διαχωρισμού του πολιτικού σκέλους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από την υπόλοιπη λειτουργία της, εμφανίστηκε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της ειδικής καθημερινής εκπομπής της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, για την 79η ΔΕΘ.
Κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ, μια βδομάδα πριν τα επίσημα εγκαίνια, που θα συγκεντρώσει το σημερινό πολιτικό πρόγραμμα της ΔΕΘ, χωρίς να επιβαρύνει την εμπορική λειτουργία της, αλλά και για μια διαφορετική λειτουργία της Έκθεσης, στην υπάρχουσα έκταση, με ανοικτή χρήση χώρων για τους Θεσσαλονικείς.
«Να είναι αυτό το πολιτικό κομμάτι της ΔΕΘ», τόνισε. «Ένα διήμερο διεθνές επιστημονικό οικονομικό φόρουμ, με ομιλίες από οικονομολόγους και πολιτικούς, εν ενεργεία και παλαίμαχους. Να γίνει ένας τέτοιος θεσμός, ακόμη και μία εβδομάδα πριν τα εγκαίνια».
Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως η Διεθνής Έκθεση είναι ένα από τα λίγα όπλα στη φαρέτρα της Θεσσαλονίκης για να στηρίξει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει την κρίση «ένας βασικός άξονας με τον οποίο μπορούμε να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική είναι η ΔΕΘ. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα για το επιχειρείν», πρόσθεσε.
Θύμισε πως υπήρξε και παραμένει θιασώτης της άποψης της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά: «Υπάρχουν 400-500 χιλιάδες κάτοικοι εκεί, που δεν έχουν δει κάτι τα τελευταία χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΔΕΘ εκεί θα ωθούσε την πολιτεία να υλοποιήσει υποδομές, να αναβαθμίσει την περιοχή, να παραχθεί πλούτος.»
Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι και ρεαλιστής: «Με τα σημερινά δεδομένα λέω ναι, αυτό μπορεί να περιμένει». Και πρότεινε «να συνδυάσουμε αυτήν την τεράστια πολύ όμορφη έκθεση στο κέντρο με ανοικτή χρήση για τους κατοίκους της πόλης». Με το «να λειτουργήσουν τα απαραίτητα περίπτερα μαζί με έναν ελεύθερο χώρο», με βάση «ένα μίνι master plan, που να απαιτεί λιγότερα χρήματα». Και σημείωσε: «Υπάρχουν κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, κατασκευές που είναι πολύ άσχημες. Φανταστείτε να φύγουν και να δημιουργηθούν γήπεδα, παιδάκια να παίζουν με μητέρες, όλα αυτά σε συνύπαρξη με τη λειτουργία της ΔΕΘ».
Για την υλοποίηση αυτού του master plan, πρότεινε διάφορα μοντέλα χρηματοδότησης, όπως τις ΣΔΙΤ, την εύρεση στρατηγικού εταίρου, ή επενδυτή, «χωρίς να κολλήσουμε σε ιδεοληψίες και, πάνω από όλα, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον».
«Δεν μας παίρνει ως Θεσσαλονίκη να διαφωνούμε σε πολλά μεταξύ μας» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων. «Πρέπει να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να παίξουμε στα ίσια τις άλλες πόλεις».-