ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ΄
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Ομιλία Καλαφάτη στη συνδρίαση σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών. Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ο κ. Καλαφάτης έχει τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση συνεχώς, με περισσή αυταρέσκεια, μιλά για υπερήφανη διαπραγμάτευση και καταλήγει στο τέλος σε επώδυνο συμβιβασμό.
Είναι προτιμότερο για μας να κάνετε μια επώδυνη διαπραγμάτευση, κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, και να φέρνετε ένα υπερήφανο αποτέλεσμα.
Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να σκεφτεί κανείς κάποια άλλη κυβέρνηση που με τόσο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, τόσο ανενδοίαστα και απροκάλυπτα, τόσο ραγδαία, αλλά και βίαια να προχωρά στη μετάλλαξη στην οποία έχετε προχωρήσει εσείς.
Είναι τρομακτικός, σοκαριστικός θα έλεγα, ο τρόπος, η ευκολία με την οποία φέρνετε νομοσχέδια και ασκείτε πολιτικές σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που λέγατε λίγους μήνες, ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν.
Ό,τι αποτελούσε σημαία για σας, εσείς οι ίδιοι το τσαλαπατάτε. Ακυρώνετε νόμους δικούς σας επανερχόμενοι σε δικές μας ρυθμίσεις, όπως εσείς ομολογείτε, για τις διατάξεις για τις εκατό δόσεις, κάτι που κάνετε και σήμερα στο σημερινό νομοσχέδιο που συζητάμε.
Επιβάλλετε φόρους στον πρωτογενή τομέα, λες και το κάνετε επίτηδες, κύριοι της Κυβέρνησης, λες και το έχετε βάλει στόχο να πλήττετε οτιδήποτε παραγωγικό, δυναμικό και εξωστρεφές, όπως επιχειρείτε να κάνετε σήμερα με το κρασί, πλήττοντας οινοπαραγωγούς, αμπελουργούς και εργαζόμενους. Επιβαρύνετε εκείνους που ακούνε στην περιβαλλοντική τους και αντιρυπαντική τους συνείδηση, εσείς με την υποτιθέμενη οικολογική αριστερή Κυβέρνηση. Και αυτό το κάνετε πάλι σήμερα με την τροπολογία για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Διαλύετε ό,τι είχε χτιστεί και διακινδυνεύετε πολλά περισσότερα και σημαντικότερα για τους Έλληνες πολίτες από εκείνα που υποτίθεται ότι θέλετε να διασφαλίσετε. Είστε η Κυβέρνηση των ασύμμετρων απωλειών.
Και έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Τι έγινε η προστασία που υποσχεθήκατε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Υφαρπάξατε την ψήφο του ελληνικού λαού, υποσχόμενοι μεταξύ άλλων σεισάχθεια για τα χρέη. Έτσι, παρασύρατε πολλούς συμπολίτες μας που επλήγησαν από την κρίση να μην προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Ακόμα χειρότερα, δημιουργήσατε, καλλιεργήσατε και συντηρήσατε με κάθε τρόπο κουλτούρα μη πληρωμών, αφού η προοπτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την εύλογη πεποίθηση πως το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών θα διαγραφεί.
Πολεμήσατε με κάθε μέσο το ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους ν. 4222/2013 και 4307/2014, τους οποίους φυσικά καταψηφίσατε, όπως είχατε κάνει και στο παρελθόν με το ν. 3869/2010.
Μας κατηγορούσατε τότε για παράδοση στους δανειστές και αποδεικνύετε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αιχμάλωτος των δανειστών. Τι έχετε, λοιπόν, να πείτε τώρα στον ελληνικό λαό, όταν η προστασία που του παρέχετε δεν πλησιάζει καν τα επίπεδα προστασίας που είχε διασφαλίσει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο;
Ο ν. 4224/2013 παρείχε προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς στην περίπτωση που η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη ήταν μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ και η συνολική του κινητή και ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ.
Ο νόμος αυτός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρείχε προστασία στο 90% περίπου των οφειλετών. Παράλληλα, ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων, ο φορέας αυτός ήταν υπεύθυνος για τον καθορισμό των εννοιών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», παρέχοντας έτσι για πρώτη φορά ένα πολύτιμο εργαλείο για το διαχωρισμό των οφειλετών που έχουν αντικειμενική αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους και αυτών που αποτελούν απλώς κακοπληρωτές καλυπτόμενοι πίσω από τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.
Μέσω του ίδιου νόμου θεσμοθετήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, στον οποίο προβλεπόταν να ενσωματωθούν τα προαναφερθέντα κριτήρια με στόχο την εφαρμογή του αποκαλούμενου «ιρλανδικού μοντέλου».
Ο ν. 4307/2014 έδωσε τη δυνατότητα διεύρυνσης του υφιστάμενου πλαισίου και στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς επετράπη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που ως τις 31/12/2013 είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 2.500.000 ευρώ, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα, στις ρυθμίσεις του παραπάνω νόμου υπήχθησαν και τα δάνεια που με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πρόσφεραν προστασία.
Η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, τους έδινε τη δυνατότητα να διαγράψουν έως και το 50% της οφειλής τους, παρέχοντας έτσι οξυγόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την κρίση ώστε να διατηρούν θέσεις εργασίας.
Και τον νόμο αυτόν τον πολεμήσατε, καλλιεργώντας προεκλογικά τις προσδοκίες μιας γενναιότερης ρύθμισης, οι οποίες, όμως, έμειναν προσδοκίες.
Όσο, όμως, και να πολεμήσατε το μόνο ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, που θεσπίστηκε από την κυβέρνησή μας κατά τη διετία 2012-2014 -στην οποία είχα την τιμή να μετέχω- αναγκαστήκατε να αναγνωρίσετε de facto την ορθότητα των ρυθμίσεων.
Έτσι, στις προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στις ρυθμίσεις του ν.4336/2015, περιλαμβάνεται η επίδειξη συμπεριφοράς συνεργάσιμου δανειολήπτη, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας. Ναι, κύριοι συνάδελφοι, τον Κώδικα Δεοντολογίας που επικρίνατε με σφοδρότητα και απορρίπτατε μετά βδελυγμίας.
Εσείς, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, που κατηγορούσατε εμάς ότι ανοίγαμε την κερκόπορτα των πλειστηριασμών, αναφερόμενοι στο μοναδικό νομοθετικό πλαίσιο που παρείχε τον μέγιστο βαθμό προστασίας και για τα ευρωπαϊκά ακόμα δεδομένα, έρχεστε σήμερα και αίρετε την προστασία, ξεχνώντας και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και τη «σεισάχθεια», και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης των προβληματικών δανείων, εξαπατώντας ουσιαστικά χωρίς ντροπή τον ελληνικό λαό.
Εσείς δεν θριαμβολογούσατε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου ότι κλείσατε το θέμα των προβληματικών δανείων με τη σύσταση του φορέα;
Κύριοι της Κυβέρνησης, καλλιεργήσατε ανέφικτες προσδοκίες με μοναδικό στόχο την εξουσία. Καλείστε, λοιπόν, τώρα να ομολογήσετε στον ελληνικό λαό την παταγώδη αποτυχία σας να υλοποιήσετε μία από τις βασικότερες, αν όχι τη βασικότερη, εξαγγελία της Κυβέρνησής σας. Ο ελληνικός λαός με την ψήφιση του παρόντος νόμου θα γνωρίζει πλέον ότι δεν άνοιξε απλώς η κερκόπορτα, αλλά άνοιξε διάπλατα η πόρτα των πλειστηριασμών. Ευχαριστώ πολύ.