Πρώτο σε φόρτο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ανύπαρκτο στα κυβερνητικά σχέδια.

«Η καταδίκη του πρώτου σε φόρτο νοσοκομείου της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, σε οριακές συνθήκες λειτουργίας, συνιστά άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας.»

Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας, επισημαίνει πως το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” παραμένει εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση του ΕΣΥ (προκήρυξη 7Κ/2016).

«Μονάδες υποστελεχωμένες, πτέρυγες που υπολειτουργούν και παροπλισμένος εξοπλισμός ελλείψει χειριστών είναι η εικόνα που επικρατεί σε ένα νοσοκομείο – βάση για την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει ο κ. Καλαφάτης, καλώντας το υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” με προσωπικό όλων των βαθμίδων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 3800/1.3.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

ΘΕΜΑ: «Εκτός ενίσχυσης προσωπικού το νοσοκομείο ‘’Παπαγεωργίου’’ της Θεσσαλονίκης»

Σε οριακή λειτουργία έχει καταδικάσει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ο κυβερνητικός σχεδιασμός πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη 7Κ/2016 για 1.666 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δεν εμφανίζεται να ενισχύεται από ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, παραϊατρικό και λοιπό βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

 Ωστόσο, οι ανάγκες λειτουργίας του δεν καλύπτονται ικανοποιητικά καθώς δεν έχει γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο των μηνιαίων και ετήσιων συμβάσεων.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην κίνηση και τη δραστηριότητα μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που ανήκουν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης είναι νοσοκομείο-βάση, ιδίως κατά τις εφημερίες του.

Πολλές μονάδες του είναι υποστελεχωμένες, ορισμένες πτέρυγες υπολειτουργούν ενώ ο σημαντικός υλικοτεχνικός του εξοπλισμός ενίοτε παροπλίζεται εξαιτίας της απουσίας ικανών και έμπειρων χεριών να να τον θέσουν σε λειτουργία καθημερινά και όλο το 24ωρο προς όφελος των ασθενών που συρρέουν ομολογουμένως προς αυτό με αυξητική τάση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε πλήρως το σχεδιασμό ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και να δρομολογήσετε άμεσα την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του;