«Μην προσπαθείτε φεύγοντας, να κάψετε τα σπαρτά και να τινάξετε τις γέφυρες…. Δεν μπορείτε με μια μονοκοντυλιά να διαγράψετε όσα διαπράξατε. Δεν μπορείτε, με νερό μισό δράμι, να γλυκάνετε το πέλαγο» τόνισε προς την Κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, θυμίζοντας «το έγκλημα του 2015».
«Οι συνέπειες του εγκλήματος υπήρξαν επώδυνες. Χωρίς αυτό, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός θα ήταν το 2015», σημείωσε, προσθέτοντας: «Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα το 2015 υπέστη τεράστια ζημιά. Και η ζημιά αυτή δεν προήλθε ούτε από λάθος, ούτε από αυταπάτη. Προήλθε από έγκλημα». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αρνείται το κόστος που επέφερε το έγκλημα του 2015. Επαναστατεί όταν ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπολογίζει τη ζημιά στα 100 δις ευρώ. Υπάρχουν, ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, που μιλούν για κόστος 35 δις ευρώ. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία που πιστοποιούν την αλήθεια. Μόνο από το κλείσιμο των τραπεζών χάθηκαν 40 δις. Έχασαν 15 δις ευρώ οι μικρομέτοχοι και άλλα 25 δις το Ελληνικό Δημόσιο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών απαξιώθηκε και έχασε το 45% της αξίας του. Η οικονομία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση και, μέσα σε τρία χρόνια, χάθηκε εθνικό εισόδημα 26 δις ευρώ. Οι Έλληνες –και ιδίως οι ασθενέστεροι- φορτωθήκαμε επιπλέον μέτρα λιτότητας 10 δις ευρώ».
Τεκμηριώνοντας τη διάπραξη εγκλήματος, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Περηφανεύεται ο Πρωθυπουργός ότι το καλοκαίρι του ‘15 έσωσε την κατάσταση διότι είχε καθαρό μυαλό. Και ποιος την πήγε την κατάσταση ως εκεί; Ποιος πήγαινε τη χώρα εκτός ευρωζώνης; Ποιος έλεγε στην Αγία Πετρούπολη ότι “θα ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες, για να φτάσει σε νέα λιμάνια”;». Και αναρωτήθηκε: «Γιατί, τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε τον Πρωθυπουργό ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό’’; Γιατί, δυο μέρες αργότερα, βουλευτής των ΑΝΕΛ διακήρυσσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να τροφοδοτήσει την αγορά με τρόφιμα και φάρμακα; Τι σημαίνει η ομολογία Λαφαζάνη ότι είχε καταθέσει σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή; Τι σημαίνουν οι αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη για τη συζήτηση της πρότασης δημοψηφίσματος και εξόδου από ευρώ που έκανε ο Σόιμπλε; Τι σημαίνουν οι αποκαλύψεις του Αμερικανού συντονιστή του «Plan X» για προετοιμασίες εξόδου από το ευρώ, για εμπλοκή του Στρατού, για τυπογραφεία εκτύπωσης δραχμής; Τι σημαίνει, προπάντων, η ομολογία του Πρωθυπουργού ότι έψαχνε συναλλαγματικά αποθέματα, που είναι – όπως έλεγε – αναγκαία για την επιστροφή στη δραχμή;».
Ακολουθεί το σύνολο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Περηφανεύεται η κυβέρνηση ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος μετά τα Μνημόνια. Εκείνο που παραλείπει να πει είναι ότι παραμένει η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παραμένει η αυστηρή εποπτεία. Παραμένει και η υπαγωγή στο Υπερταμείο, της δημόσιας περιουσίας, ακόμη και μνημείων του Πολιτισμού μας.
Περηφανεύεται η κυβέρνηση ότι τέλειωσε το πρόγραμμα στήριξης. Ναι, τέλειωσαν τα φτηνά δανεικά από τους εταίρους μας. Η χώρα, όμως, δεν μπορεί να βγει στις αγορές.
Τα επιτόκια δανεισμού είναι σχεδόν στο ύψος που επέβαλε την προσφυγή στα Μνημόνια. Είναι σταθερά πάνω από το 4%. Και αυτό δεν είναι απλά και μόνο μια απόδειξη αποτυχίας. Είναι προπάντων μια δραματική προειδοποίηση. Είναι καμπάνα για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, της ίδιας αντίληψης, της ίδιας νοοτροπίας.
Περηφανεύεται, ουσιαστικά, η κυβέρνηση ότι γίνεται τώρα αυτό που μπορούσε να γίνει από το 2015. Δεν λέει, όμως, ότι η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται ήδη σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια επέβαλε 30 νέους φόρους. Ότι προχώρησε σε 20 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Ότι έκοψε δραματικά τις συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους. Ότι πετσόκοψε τις συντάξεις χηρείας. Ότι έκοψε βασικές κοινωνικές παροχές. Έκοψε το ΕΚΑΣ, έκοψε τα πολυτεκνικά επιδόματα, έκοψε το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, έκοψε ακόμη και την έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
Περηφανεύεται η κυβέρνηση ότι ξανάβαλε την οικονομία στις ράγες. Προσποιείται, όμως, ότι ξεχνά τον εκτροχιασμό που προκάλεσε. Αρνείται το κόστος που επέφερε το έγκλημα του 2015. Επαναστατεί όταν ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπολογίζει τη ζημιά στα 100 δις ευρώ.
Μην λέτε ψέματα, κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης.
Υπάρχουν, ακόμη και δικοί σας βουλευτές, που μιλούν για κόστος 35 δις ευρώ. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία που πιστοποιούν την αλήθεια. Μόνο από το κλείσιμο των τραπεζών χάθηκαν 40 δις. Έχασαν 15 δις ευρώ οι μικρομέτοχοι και άλλα 25 το Ελληνικό Δημόσιο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών απαξιώθηκε και έχασε το 45% της αξίας του. Η οικονομία βυθίστηκε ξανά στην ύφεση και, μέσα σε τρία χρόνια, χάθηκε εθνικό εισόδημα 26 δις ευρώ. Οι Έλληνες –και ιδίως οι ασθενέστεροι- φορτωθήκαμε επιπλέον μέτρα λιτότητας 10 δις ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα το 2015 υπέστη τεράστια ζημιά. Και η ζημιά αυτή δεν προήλθε ούτε από λάθος, ούτε από αυταπάτη. Προήλθε από έγκλημα. Προήλθε από αποφάσεις που είχαν αναπόφευκτες συνέπειες. Και τις συνέπειες αυτές τις γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση, όταν αποφάσιζε τη διενέργεια δημοψηφίσματος
Είχε προειδοποιηθεί από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από τον επικεφαλής του Eurogroup, από τον πρόεδρο της Ε. Επιτροπής, ακόμη και από το συντάκτη του Plan X.
Και μην ξεχνάμε: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αμέσως μόλις αποφάσισε το δημοψήφισμα έστειλε τον αντιπρόεδρό του στην Ε.Κ.Τ. για να συζητήσει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Περηφανεύεται ο Πρωθυπουργός ότι το Καλοκαίρι του ‘15 έσωσε την κατάσταση διότι είχε καθαρό μυαλό.
-Και ποιος την πήγε την κατάσταση ως εκεί;
-Ποιος πήγαινε τη χώρα εκτός ευρωζώνης;
-Ποίος έλεγε στην Αγία Πετρούπολη ότι «θα ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες, για να φτάσει σε νέα λιμάνια»;
-Γιατί, τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωνε τον Πρωθυπουργό ότι ‘’οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό’’;
-Γιατί, δυο μέρες αργότερα, βουλευτής των ΑΝΕΛ διακήρυσσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να τροφοδοτήσει την αγορά με τρόφιμα και φάρμακα;
-Τι σημαίνει η ομολογία Λαφαζάνη ότι είχε καταθέσει σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή;
-Τι σημαίνει η δήλωση κορυφαίου (τότε) Υπουργού ότι η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί σε δύο Υπουργικά Συμβούλια;
-Τι σημαίνουν οι αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη για τη συζήτηση της πρότασης δημοψηφίσματος και εξόδου από ευρώ που έκανε ο Σόιμπλε;
-Τι σημαίνουν οι αποκαλύψεις του Αμερικανού συντονιστή του «Plan X» για προετοιμασίες εξόδου από το ευρώ, για εμπλοκή του Στρατού, για τυπογραφεία εκτύπωσης δραχμής,
-Τι σημαίνει, προπάντων, η ομολογία του Πρωθυπουργού ότι έψαχνε συναλλαγματικά αποθέματα, που είναι – όπως έλεγε – αναγκαία για την επιστροφή στη δραχμή;
Μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία στιγμή να αποτράπηκε η έξοδος από το ευρώ. Μπορεί –όπως λέει ο Βαρουφάκης- να επικράτησε ο φόβος για πιθανή εξέγερση και ανατροπή της κυβέρνησης.
Μπορεί, όπως είπε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, να ήταν ο φόβος «μιας χαοτικής κατάστασης, που δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα».
Το έγκλημα, όμως, είχε ήδη δρομολογηθεί. Και οι συνέπειες του εγκλήματος υπήρξαν επώδυνες.
Χωρίς αυτό, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός θα ήταν το 2015. Χωρίς αυτό η Πατρίδα μας θα είχε ήδη σηκωθεί ψηλότερα. Χωρίς αυτό οι Έλληνες θα ζούσαμε ήδη καλύτερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης μην πανηγυρίζετε λοιπόν. Μην προσπαθείτε φεύγοντας, να κάψετε τα σπαρτά και να τινάξετε τις γέφυρες. Μην κάνετε άλλο λάθος. Δεν μπορείτε με μια μονοκοντυλιά να διαγράψετε όσα διαπράξατε. Δεν μπορείτε, με νερό μισό δράμι, να γλυκάνετε το πέλαγο.