«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. είχε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Υπήρχε μια σειρά συναντήσεων όχι μόνο με τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά και με σημαίνοντα στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα και την οικονομία και θεωρώ ότι επισφραγίσθηκε η πολύ καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και μια πιο αισιόδοξη ματιά προς το μέλλον όσον αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων της ελληνικής πλευράς με ενθάρρυνση επενδύσεων από την πλευρά της Αμερικής στην Ελλάδα, το πρώτο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν όσον αφορά στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μήνυμα που πέρασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Και τρίτον, θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι εδραιώθηκαν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στις 10 Ιανουαρίου 2020, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και στην εκπομπή «Πόλις, Πολίτης, Πολιτική» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Η.ΠΑ. ο κ. Καλαφάτης την χαρακτήρισε «βόλια στον αέρα», αναφερόμενος σε πολύ βιαστική κρίση την οποία διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για φιάσκο, παρ΄ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία. Εξάλλου όλα τα δελτία τύπου και οι επίσημες τοποθετήσεις των κ.κ. Πομπέο, Πεντς, ακόμη και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ, αλλά και από τα αμερικανικά φόρα, δείχνουν με τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει και ειδησεογραφικά και διπλωματικά, τη στήριξη που υπάρχει προς τη χώρα μας.
Σε ερώτηση εάν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία από την Αμερική προς την Άγκυρα και τον κ. Ερντογάν, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Αμερικής σε Αθήνα και Άγκυρα. Βλέπουμε ήδη το πρώτο αποτέλεσμα. Υπάρχει σταθεροποίηση και εδραίωση της ισχυρής και στενής σχέσης μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδος. Η Ελλάδα καθιερώνεται ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή απέναντι σ΄έναν παράγοντα όπως η Τουρκία, η οποία εκπέμπει ακριβώς τα αντίθετα μηνύματα της αποσταθεροποίησης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την διαφαινόμενη κατά το ρεπορτάζ για την ώρα μη ύπαρξη συναίνεσης τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝ.ΑΛ., ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπογράμμισε «Η πρόθεση της Κυβέρνησης όσον αφορά στον εκλογικό νόμο είναι να παντρέψει δύο έννοιες. Να φέρει μια ισορροπία στην έννοια της κυβερνησιμότητας και στην έννοια της αναλογικότητας. Επιθυμία μας είναι γενικότερα να υπάρχει ένας πιο αναλογικός νόμος, όμως όχι σε τέτοιο σημείο που να διακινδυνεύεται ουσιαστικά η κυβερνησιμότητα της χώρας. Και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε. Να κάνουμε δηλ. μια σταδιακή κλιμάκωση ανάλογα με τα ποσοστά που παίρνει κάθε κόμμα να λαμβάνει και ένα μικρό μπόνους έτσι ώστε όταν φθάσει σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό περίπου στα όρια του 37-38% να υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι το σκεπτικό και η εικόνα που έχω από τους πολίτες είναι θετική.
Για το εάν θα μπορέσει αυτή η πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους ο κ. Καλαφάτης απάντησε ότι το 200 είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και εάν είχε το ΚΙΝ.ΑΛ. μια θετική προσέγγιση. Τώρα φαίνεται ότι δεν έχει, θα δούμε όμως μέχρι το τέλος τι θα γίνει διότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη και με συμφωνία του θα ήταν πολύ δύσκολο να φθάσει κανείς στους 200 ψήφους. Αν τυχόν αυτό δεν επιτευχθεί, θα πάμε το 2023, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές, και πιθανότατα θα έχουμε διπλές εκλογές. Σε ερώτηση εάν αυτό το ενδεχόμενο φέρνει τις εκλογές λίγο πιο κοντά, ο κ. Καλαφάτης απάντησε κατηγορηματικά «Όχι, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».