Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον FLASH 99.4 και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη
«Προκαλεί μειδίαμα ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι εμείς ξεχάσαμε τη μεσαία τάξη. Ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φτιάξει ένα δικό του αφήγημα. Δεν βρίσκει ζωτικό χώρο για να φτιάξει ένα αφήγημα το οποίο θα μπορεί να ενδιαφέρει τους πολίτες. Τον αφήνουμε να ονειρεύεται», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στον FLASH 99.4 της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή “Blender” με τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη.
Σχολιάζοντας την υπόθεση που αφορά εικονικούς εμβολιασμούς, επισήμανε ότι «είναι ηθικά, ποινικά και κοινωνικά απαράδεκτο. Βρισκόμαστε σ΄έναν πόλεμο με τον ιό, ο οποίος δεν διεξάγεται με συμβατικά όπλα. Είναι μια συνεχής μάχη στην οποία έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας σε καιρό ειρήνης. Σ΄αυτή την άτυπη μορφή πολέμου κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δειλιάσει και να μη χρησιμοποιήσει ό,τι όπλο έχει στη φαρέτρα του. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα όπλο στη φαρέτρα μας που δεν το είχαμε πριν, είναι ο εμβολιασμός. Το δίλλημα είναι συγκεκριμένο, σαφές και αδυσώπητο: ή θα εμβολιασθούμε ή θα νοσήσουμε. Και προτιμούμε να εμβολιασθούμε. Να επικοινωνήσουμε και να πείσουμε να εμβολιασθούν όσους συμπολίτες μας είναι διστακτικοί ή έχουν ακόμα επιφυλάξεις με επιχειρήματα μέσα από την ιατρική κοινότητα. Ειδικά τους ανθρώπους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι είναι πάνω από 60 χρονών».
Για την ασφάλεια των συνόρων στον Έβρο μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ανέφερε: «Η κυβέρνηση έγκαιρα έπραξε αυτό που έπρεπε και σε επίπεδο κορυφής, αλλά και σε επιχειρησιακό. Κάνει αυτό που πρέπει να διαφυλάξει και να διασφαλίσει τα σύνορά μας ώστε να μην είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι. Βεβαίως, με παράλληλη τήρηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των διεθνών συνθηκών. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο έχει πράξει η κυβέρνηση επικροτείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει μια επώδυνη εμπειρία για το πως αντιμετωπίσθηκε μια σχετική κρίση πριν από λίγα χρόνια, το 2015, που είχε χαρακτηριστικά εισόδου πολιτών χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη πολιτική, συγκεκριμένες δράσεις και έχει τοποθετηθεί σε κορυφαίο επίπεδο στα διεθνή φόρα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αταλάντευτη».
Για την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη ανέφερε ότι «είναι μια άψογη επιλογή. Πληροί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται γι΄αυτή τη θέση. Μεγάλη εμπειρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν επικεφαλής πολλών σχετικών πρωτοβουλιών όταν κατείχε την αντίστοιχη θέση στη διαχείριση κρίσεων και από τους αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας RescEU, μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Έχει επαφές και διασυνδέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο σε στιγμές κρίσης. Μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος γνωρίζει καλά τον επιχειρησιακό τομέα, αποτελούν ιδεώδες δίδυμο».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι έχουν έναν βασικό λόγο όσον αφορά την προώθηση, την πρόοδο και την εξέλιξη των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη. «Είναι αρκετά αυτά που βρίσκονται ήδη στις ράγες. Τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις», υπογράμμισε.
Για τις αντιδράσεις στο έργο του Μετρό επισήμανε «Το έργο θα προχωρήσει. Θέλουν δεν θέλουν κάποιοι», ενώ «το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι μια σημαντική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Είναι απολύτως εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτά τα οποία έπρεπε να γίνουν από χωροταξικής και πολεοδομικής πλευράς από την Πολιτεία, κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, έχουν γίνει μέσα στα χρονικά όρια που μπορούσαμε να κινηθούμε απολύτως έγκαιρα. Αυτή την στιγμή έχει αποσταλεί το τελικό σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν γίνουν παρατηρήσεις θα αποσταλεί μετά στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Γνωρίζετε ότι το έργο δεν είναι δημόσιο, αλλά ιδιωτικό. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες κατασκευής του έργου».