Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο OPEN και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη
Στ. Καλαφάτης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την υπεράσπιση των δικαίων του Έθνους».
«Η Ελλάδα δεν τάσσεται αλά καρτ υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Γι΄αυτό και εδραιώνει τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ως μια δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των Η.Π.Α. σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Έχουμε όμως κάνει ξεκάθαρο, και το έκανε ξεκάθαρο με κάθε τρόπο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την υπεράσπιση των δικαίων του Έθνους», τόνισε αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη.
Ο Στ. Καλαφάτης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. διότι όπως εξήγησε: “Αναδείξαμε μια σειρά ζωτικών ζητημάτων και δεν είναι μονάχα το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αναδείχθηκε ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας», διότι, όπως ανέφερε, «ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας “παίζεται” ουσιαστικά στη Μακεδονία και στη Θράκη και όχι μονάχα στην Αλεξανδρούπολη, που εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο». Τόνισε ότι: «Αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά με ξεκάθαρες απόψεις». Και πρόσθεσε: «Όποιος δεν καταλαβαίνει τί σημαίνουν τα χειροκροτήματα στο αμερικανικό Κογκρέσο που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και η Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει μια πολύ στενόθωρη αντίληψη για τα πράγματα. Όποιος πάει να υποβαθμίσει έμμεσα ή ακόμα και άμεσα την ιστορικής σημασίας επίσκεψη δεν διαδραματίζει απλώς έναν αντιπολιτευτικό ρόλο. Θεωρώ ότι υποβαθμίζει πάρα πολύ και τον δικό του πολιτικό ρόλο».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στην Τουρκία, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Τουρκία αυτές τις δύο μέρες αντιλαμβανόμαστε πόσο ενοχλημένη είναι. Και πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού μέσα σ΄αυτό το κλίμα και οι αναφορές του για την καταδίκη του αναθεωρητισμού, του επεκτατισμού». Όπως εξήγησε: «Κατηγορηθήκαμε για το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε τόσο καθαρή θέση απέναντι σε πολιτικές επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Αναφέρομαι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς “ναι μεν αλλά”, χωρίς αστερίσκους, από την πρώτη στιγμή. Εκεί που μετράς τους φίλους σου είναι όταν ξεκινάει η κρίση, διότι όταν “κάτσει η μπίλια κάπου” είναι πολύ εύκολο να πει κανείς “ναι, να πάω με αυτόν που είναι νικητής”. Κάποιοι έλεγαν τι έξυπνη που είναι η Τουρκία που έχει επιλέξει την επιτήδειο ουδετερότητα. Εμείς λέμε ότι έχουν επιλέξει τη μοναχικότητα και θα έρθουν απέναντι στις εξελίξεις». «Ο σκοπός δεν ήταν να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ανέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης, εμείς θέλουμε αγαθές σχέσεις με τους γείτονές μας, αλλά με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Ο Στ. Καλαφάτης απάντησε στην κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι, «Και μόνο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να επιλέγει σποραδικά γεγονότα μέσα σε μια διάρκεια συνεχών εξελίξεων στη διεθνή διπλωματική και πολιτική αρένα, αναδεικνύει την αμηχανία του να παραδεχθεί το προφανές. Ότι είναι πολύ διαφορετική η χώρα μας σήμερα όσον αφορά τη δύναμή της, όσον αφορά την ισχυροποίησή της, όσον αφορά το μήνυμα που εκπέμπει στην ευρύτερη περιοχή, σε σχέση με το πως ήμασταν πριν από λίγα χρόνια. Αυτό προκύπτει και μόνο από το γεγονός ότι πρώτη φορά καλείται Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλήσει στο Κογκρέσο. Και αυτό είναι ενδεικτικό και έχει και συμβολική σημασία».