Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του ανακαινισμένου διατηρητέου κτηρίου όπου θα στεγαστούν οι Βιβλιοθήκες της «Βυζαντινής Οικουμένης» και του ΚεΔΑΚ, που τελέστηκαν από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 27 Μαΐου 2022.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης, ανέφερε:
«Οι Έλληνες κρατάμε σταθερά, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης και αρωγό στην πορεία μας, την ιστορία, τις παραδόσεις, την βυζαντινή πολιτιστική μας κληρονομιά. Τον πλούτο του πνεύματος και της δημιουργίας που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και παραδίδεται από γενιά σε γενιά.
Σήμερα, με τις ευλογίες του Πνευματικού Πατέρα των απανταχού Ορθοδόξων, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εδώ, στο ιστορικό αυτό κτήριο της πόλης μας -ένα αληθινό έργο τέχνης- ξεκινά δυναμικά τη δραστηριότητά του ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο, κιβωτός γνώσης για τη μελέτη του Βυζαντίου, με το οποίο Παναγιώτατε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο ιστορικά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Ένα Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Βυζαντινού Πολιτισμού, με ρόλο επιστημονικό, πνευματικό και πολιτισμικό. Ένας ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους. Και η Θεσσαλονίκη, μια πόλη, που σε κάθε της γωνιά βρίσκεται και ένα βυζαντινό μνημείο, αξίζει να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας. Έχει, άλλωστε -με τη συμβολή των φωτισμένων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου- και εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί μηνύματα πολιτισμού και ανάτασης στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και αναταράξεων, αποτελεί για εμάς στόχο να ενισχύουμε και να προωθούμε κάθε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των βυζαντινών σπουδών και για την μελέτη του μακροβιότερου πολιτισμού στον χώρο της Ανατολής, ο οποίος επηρέασε ποικιλοτρόπως τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Ύστερα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη», επιδιώξαμε την από κοινού οργάνωση μιας βιβλιοθήκης που να συμβάλλει στη μελέτη του Βυζαντίου και σύντομα πρόκειται να στεγαστεί στους χώρους του διατηρητέου αυτού κτηρίου, το οποίο αποτελεί κληροδότημα στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Έναν φορέα, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια, κάτω από την ομπρέλα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών εργάζεται για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της αγιορείτικης κληρονομιάς, εκτελώντας στην Αθωνική πολιτεία σειρά έργων αναστήλωσης των ιστορικών της μονών και προστασίας του ιδιαίτερου ιστορικού και φυσικού της περιβάλλοντος.
Τόσο οι συλλογές της «Βυζαντινής Οικουμένης» όσο και εκείνες του ΚεΔΑΚ με εκδόσεις που αφορούν το Άγιον Όρος, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν ζωντανό επιστημονικό πυρήνα μελέτης της βυζαντινής ιστορίας και πολιτισμού. Να δώσουν σε κάθε ερευνητή την ευκαιρία πρόσβασης σε έναν τεράστιο πλούτο επιστημονικής γνώσης για το Άγιον Όρος και το Βυζάντιο. Να φέρουν ξανά τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών ερευνών.