4ο Thessaloniki Balkan Forum 2022: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια»
Καλαφάτης: “Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για όλη τη γειτονιά των Βαλκανίων, γιατί είναι η δική μας γειτονιά”
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε το θέμα της επόμενης διοργάνωσης: «Βιώσιμος τουρισμός, προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια»
«Οι προκλήσεις που βιώνουμε δικαιώνουν την επιλογή μας να επανατοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη του αύριο. Ανοίγουμε, ακόμη πιο πλατιά, τις πόρτες στον κόσμο που έρχεται. Σχεδιάζουμε και προωθούμε πάνω από 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για όλη τη γειτονιά των Βαλκανίων. Γιατί είναι η δική μας γειτονιά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του κλείνοντας το 4ο Thessaloniki Balkan Forum 2022, με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Αιμ. Ριάδης” της Helexpo – ΔΕΘ Α.Ε., με την οργανωτική ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους, εσάς που συμμετείχατε. Καταθέσατε εμπειρίες. Αναπτύξατε καλές πρακτικές και εφαρμογές. Μας δώσατε πληροφόρηση που χρειαζόμαστε. Μοιραστήκατε μαζί μας ιδέες, σκέψεις και προτάσεις. Δώσατε ανάγλυφη την εικόνα του κόσμου που άλλαξε ταχύτητα, άλλαξε ρυθμούς. Και αναδείξατε πόσο αναγκαίο είναι να κινηθούμε σε αυτόν τον κόσμο, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας, ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο μαζικά. Αύριο να μην είναι κανένας βυθισμένος στην ψηφιακή φτώχεια. Ξέρουμε ότι η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί βασικό μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι υπάρχουν το πλαίσιο και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ, για την υλοποίηση αυτών των συνεργασιών. Τα καλά παραδείγματα που αναφέρθηκαν στο φόρουμ μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν σημείο αφετηρίας στην κατεύθυνση αυτή».
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών, στην καταληκτική ομιλία του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε:
«Συμφωνήσαμε -πιστεύω- ότι η διαλειτουργικότητα είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των κρατών μελών της Ευρώπης. Ειδικά οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Κι εμείς θέλουμε να μοιραστούμε το know how με τους γείτονές μας. Για να είναι, ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της Ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας.
Συμφωνούμε, πιστεύω, ότι οι φορείς μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα, σε τεχνολογικά ζητήματα, στη χρήση εξειδικευμένων ψηφιακών εργαλείων, στη διαλειτουργικότητα, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού. Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρέποντας σε “έξυπνες” πόλεις τα αστικά κέντρα. Και βέβαια υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των βαλκανικών πόλεων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές και πιο έξυπνες». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί βασικό μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι υπάρχουν το πλαίσιο και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ, για την υλοποίηση αυτών των συνεργασιών. Τα καλά παραδείγματα που αναφέρθηκαν στο φόρουμ μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν σημείο αφετηρίας στην κατεύθυνση αυτή».
Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση του 4ου Thessaloniki Balkan Forum, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δημοσίων Διοικήσεων αποτελεί «κλειδί» για τη στρατηγική συνεργασία των Βαλκανικών χωρών”. Επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ και στηρίζει την προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Επισήμανε δε ότι η συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνδέεται ακριβώς με αυτή την προοπτική και σημείωσε ότι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τις δημόσιες διοικήσεις, οι οποίες οφείλουν να διατηρήσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, συμβαδίζοντας με τους ρυθμούς που «τρέχει» η ιδιωτική οικονομία.
«Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει θεαματικά βήματα, μεγάλα άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο αυτά γεννούν ένα ζήτημα κατάρτισης και επανακατάρτισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού παρατήρησε ο Υπουργός και εξήρε τον κρίσιμο ρόλο του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καθώς και την εξαιρετική συνεργασία με τη Microsoft σε αυτό το κομμάτι. Πρόσθεσε δε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας των δημοσίων διοικήσεων των βαλκανικών χωρών και ανέφερε ως παράδειγμα την υποψηφιότητα της χώρας μας για τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων στην Αλβανία και την ενίσχυση της συνεργασίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) με την αντίστοιχη σχολή της Σερβίας.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει, στην πραγματικότητα, μια πόλη-πύλη των Βαλκανίων. Χαιρόμαστε πολύ που και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλει με το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουμε κάνει σε συνεργασία με τη Cisco που είναι ένα τεχνολογικό hub καινοτομίας στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια. Με δεδομένη την παρουσία όλων αυτών των εταιρειών στο συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Ένας εξαιρετικά εξειδικευμένος οίκος αξιολόγησης, ο οίκος Instant Offices αξιολόγησε τη Θεσσαλονίκη ως την τρίτη ελκυστικότερη πόλη παγκοσμίως, για εργασιακούς νομάδες. Για κάποιους ίσως να είναι καινούργιο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αθήνα και, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάταξη. Σύμφωνα με μια έρευνα του ΜΙΤ για κάθε 100.000 νομάδες οι οποίοι επιλέγουν μία πόλη, έναν χώρο για να εργαστούν σε αυτόν έξι μήνες, δημιουργείται το αντίστοιχο ισοδύναμο από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι μένουν 4-5 μέρες σε έναν τέτοιο προορισμό. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, γίνεται μια πόλη περισσότερο ευρωπαϊκή, είναι πλέον μια πόλη εξαιρετικά ελκυστική και εξαιρετικά επιτυχημένη».
Η Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας, Dr Emilija Stojmenova Duh, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Σλοβενία είναι πολύ επιτυχής στον τομέα των open data στον δημόσιο τομέα. Πέρυσι στην ευρωπαϊκή έκθεση για την ωριμότητα των δεδομένων, η Σλοβενία αναγνωρίστηκε ως ηγέτης σ΄αυτήν την κατηγορία. Είμαστε πολύ φιλόδοξοι όσον αφορά τις “Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες”. Θέλουμε να ενοποιήσουμε τις λύσεις όσον αφορά το άνοιγμα των δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα και στηρίζουμε με οικονομικά κίνητρα. Από τον Απρίλιο του 2021 αποκτήσαμε έναν “super computer”, έναν από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο. Η Σλοβενία έχει πάνω από 40 χρόνια ιστορίας στην έρευνα σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η ανταμοιβή γι΄αυτή τη μεγάλη μας προσπάθεια είναι σίγουρα το πρώτο διεθνές ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη το οποίο λειτουργεί στη Λουμπλιάνα, υπό την αιγίδα της Unesco. Συνδέσουμε πάντα τους στόχους μας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες θα εστιάσουν στους ανθρώπους και θα λειτουργούν προς όφελός τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επιτυχής μόνον όταν συμπεριλαμβάνονται και ενσωματώνονται όλα τα μέλη της κοινωνίας και με ίσους όρους”.
Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, υπεύθυνη για Πολιτικές Καλής Διακυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Slavica Grkovska, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Χαίρομαι που όλες οι χώρες της περιοχής μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και προωθούμε τη συνεργασία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας, στην κοινωνία, όσον αφορά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό -κι όχι μόνο την ψηφιοποίηση. Ο Μετασχηματισμός θα αλλάξει και τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες μας. Παρέχει ευκαιρίες για μια ομαλή επικοινωνία με τους πολίτες και τις διαδικασίες. Επίσης, διευκολύνει τη συνδιαλλαγή με τον Δημόσιο Τομέα. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, η διαδικασία της ψηφιοποίησης θα πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της γνώσης των πολιτών. Η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιοποίηση θα πρέπει να συμβαδίζουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές διαδικασίες κι ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι προστατευμένα. Είναι πολύ σημαντικό να οργανώνουμε τέτοιου είδους fora, ώστε να ανταλλάξουμε τις βέλτιστες τακτικές. Ακόμη κι αν έχουμε αρνητικές εμπειρίες, είναι σημαντικό να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Η συνέργεια και η ανταλλαγή εμπειριών είναι πολύ σημαντική”.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, επισήμανε:
“Θα αναφερθώ στο πολύ πρόσφατο άρθρο της έγκυρης εφημερίδας Financial Times με τίτλο ‘Τα 7 Οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου’. Στο άρθρο που μόλις κυκλοφόρησε, ο πρόεδρος του Rockefeller International και αναλυτής Ruchir Sharma, παρουσιάζει επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα σε μία περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία λόγω ύφεσης και πληθωρισμού. Η ανάπτυξη της Ελλάδας, αναφέρει, ξεπερνά το 4%, ενώ υπάρχουν κι άλλες αναλύσεις με υψηλότερους αριθμούς, αλλά ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα, σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, όπως καταλήγει. Προφανώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει παίξει το ρόλο του σε όλες αυτές τις επιτυχίες της χώρας. Και προφανώς θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές”.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Υπεύθυνος για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και την Κοινωνίας της Πληροφορίας της Βουλγαρίας, κ. Blagovest Kirilov, ανέφερε:
“Στόχος μας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες και διαφανείς υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και να παρέχουμε προστιθέμενη αξία σε όλους. Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και έχει δημιουργήσει τους απαραίτητους φορείς. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γίνονται ηλεκτρονικά. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ασφαλείς υποδομές και πληρότητα των δεδομένων. Προσπαθούμε να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες, να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο”. Πρόσθεσε ότι “γίνονται συνεχώς έλεγχοι από τους δημόσιους φορείς έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την αποδοτικότητα και την διαφάνεια των υπηρεσιών που προσφέρονται ηλεκτρονικά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την απόλυτα ισότιμη πρόσβαση για όλους τους χρήστες, ακόμη και για άτομα με αναπηρίες. Επίσης εστιάζουμε στην κυβερνοασφάλεια”.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεώργιος Ζερβός, επισήμανε:
“Η χώρα μας δίνει μεγάλη σημασία στην εδαφική συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, με τις οποίες μοιραζόμαστε και κοινά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τα προγράμματα της περιόδου 2021-2027 και ειδικότερα για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, ήδη έχει εγκριθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία με προϋπολογισμό περί τα 84 εκ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, με προϋπολογισμό 33 εκ. ευρώ το καθένα αναμένεται να έχουν εγκριθεί πριν το τέλος του μήνα. Θέτουμε τις βάσεις για την περίοδο 2021-2027 και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής με την ΕΕ, διευκολύνοντας, παράλληλα, την ενταξιακή διαδικασία των γειτονικών μας χωρών. Κι όλα αυτά γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, καθώς πέραν του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχουν και σημαντικές εξελίξεις σε κράτη – μέλη”.
Η Διευθύντρια του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, ανέφερε:
“Η ψηφιακή μεταρρύθμιση ήταν ένα όραμα που είχε ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο και κάναμε άμεσα πράξη. Ως το 2026, μάλιστα, προσδοκούμε να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους. Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο σχεδιασμός μας ήταν εξαρχής πολιτοκεντρικός. Είχαμε, δηλαδή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας πώς θα δημιουργήσουμε υπηρεσίες λειτουργικές και φιλικές από τη σκοπιά του πολίτη, και όχι του κράτους. Κατά την διάρκεια της πανδημίας ο σχεδιασμός μας αυτός δεν ανατράπηκε, αντιθέτως επιταχύνθηκε. Θέσαμε σε λειτουργία το gov.gr περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, εντάσσοντας σε αυτό 501 ψηφιακές υπηρεσίες που παρείχε το Δημόσιο διάσπαρτες σε διάφορες σελίδες. Σήμερα, οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου ξεπερνούν τις 1.400, προσθέτοντας διαρκώς νέες. Και συνεχίζουμε”.
Στην 1η Θεματική Ενότητα με θέμα: “Ψηφιακός μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιχειρηματικών φορέων” και συντονιστή τον Δρ. Δημήτριο Τζοβάρα, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, Ελλάδα, έλαβαν μέρος οι: κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Βικτώρια Καλογήρου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αποσπασμένη Εθνική Εμπειρογνώμονας στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, (Μονάδα Διαλειτουργικότητας), κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Thess INTEC AE, κ. Orhideja Kaljoshevska, Υπεύθυνη για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, κ. Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO A.E. και Πρόεδρος Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» A.E., Dr. Aleš Hančič, Managing Director TECOS, Slovenia, κ. Δημήτριος Γούλιας, Οικονομικός αναλυτής στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Dragana Bećić, Βοηθός Διευθυντή, Γραφείο για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη. Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ότι η διαλειτουργικότητα είναι ουσιώδης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των κρατών μελών της Ευρώπης και ειδικότερα για τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους. Παρά το γεγονός πως οι Βαλκανικές χώρες βρίσκονται σε διαφορετική φάση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η γειτονία και οι διασυνδεδεμένες οικονομίες τους απαιτούν κοινό τόπο και κοινά πλαίσια Ψηφιακού Μετασχηματισμού των επιχειρηματικών φορέων. Ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί όπως το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (Western Balkan Investment Forum) βοηθούν πολύ στην επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους.
Κατά τη διάρκεια της 2ης Θεματικής Ενότητας με θέμα: “Ψηφιακός μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων” που συντόνισε ο Πρόεδρος ΕΥΑΘ Α.Ε. Καθηγητής κ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, συμμετείχαν οι: Kαθ. κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Gilles Kittel, Προϊστάμενος στον Μηχανισμό για την προένταξη, τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης και τη στρατηγική της Ε.Ε. για την περιοχή της Αδριατικής και Ιονίων Νήσων (EUSAIR) DG REGIO, Βρυξέλλες, κ. Γεωργία Βαλατσού, Υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Simic Sanda, Επικεφαλής Τμήματος του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δάνα Ελευθεριάδου, Επικεφαλής της Ομάδας Ευφυών Πόλεων και Οικονομίας Εγγύτητας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Βρυξέλλες, και κ. Αγγελική Μπουζιάνη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από τους ομιλητές υπογραμμίστηκε ότι οι φορείς του δημόσιου τομέα, τόσο του κεντρικού όσο και της αυτοδιοίκησης, οφείλουν να είναι πρωτοπόροι στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς αποτελούν το κατεξοχήν σημείο επαφής του πολίτη αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας με την δημόσια διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, που γίνεται πλέον αισθητή. Υπάρχει, όμως, σημαντικό περιθώριο συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας, τόσο μεταξύ φορέων αυτοδιοίκησης (πόλεων και περιφερειών) όσο και φορέων της δημόσιας διοίκησης σε θέματα όπως τα τεχνολογικά, η χρήση εξειδικευμένων ψηφιακών εργαλείων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών εντός ενός φορέα, η εκπαίδευση και κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού, η αξιοποίηση της εμπειρίας από τον επιχειρηματικό τομέα.
Την 3η Θεματική Ενότητα με θέμα: “Ψηφιακός μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιστημονικών φορέων”, που συντόνισε ο κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Δ/ντης Στρατηγικής Ανάπτυξης & Λειτουργίας IDS Consulting, συμμετείχαν οι: Καθ. κ. Σωκράτης Κάτσικας, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Norwegian Center for Cybersecurity in Critical Sectors, Norway, Prof. Marya Stankova PhD, Επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού, της Σχολής Οικονομικών Σπουδών, στο Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο “Neofit Rilski”, της Βουλγαρίας, Καθ. κ. Θεοδώρα Βαρβαρίγου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Prof. Dr. Sandro Nizetic, Επικεφαλής Τμήματος Θερμοδυναμικής LTEF – στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυτικής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Split της Κροατίας, Prof. Dimitris Iakovidis, Αναπληρωτής Προιστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεματικής Βιοιατρικής, Ελλάδα, Prof. Eden Mamut, PhD, Eng., Διευθυντής, Ινστιτούτο για Νανοτεχνολογία και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, στο Πανεπιστήμιο “Ovidius” Constantza, της Ρουμανίας, Καθηγητής. κ. Παναγιώτης Κετικίδης, CITY College, University of York Europe Campus, Πρόεδρος του Νοτιοανατολικού Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου (SEERC) και Business Angel Investor.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η επιστημονική κοινότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ως ενός εκ των βασικών συντελεστών λειτουργίας και επιτυχίας της μετάβασης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας αποτελούν βασική προτεραιότητα για την επιτυχία του μοντέλου λειτουργίας και ανάπτυξης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς η επιτυχία ή αποτυχία να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές προκλήσεις είναι και αυτές που θα καθορίσουν το επίπεδο επιτυχίας μας.
«Βιώσιμος τουρισμός προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια» το θέμα της επόμενης διοργάνωσης
Κλείνοντας τη διοργάνωση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ανακοίνωσε ότι το θέμα του επόμενου, 5ου Thessaloniki Balkan Forum θα είναι «Βιώσιμος τουρισμός προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια». Ο κ. Καλαφάτης τόνισε: “Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος, για την 5η διοργάνωση. Το θέμα που προτάθηκε, «Βιώσιμος τουρισμός προκλήσεις και ευκαιρίες στα Βαλκάνια», είναι θέμα – πρόκληση, αλλά και πρόσκληση. Για να βρούμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες.
Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, προσπαθεί να υλοποιήσει τις συνέργειες αυτές. Ήδη το κάνει, για παράδειγμα με τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης του Λαιμού, που θα δίνει τη δυνατότητα σε τουρίστες από όλη την Ευρώπη να επισκέπτονται γρήγορα και εύκολα περιοχές σε δύο χώρες της Βαλκανικής. Έτσι πρέπει να βρούμε και νέες συνεργασίες. Αυτό ζητά η Ελλάδα για τα Βαλκάνια. Σχέσεις καλής γειτονίας με όλους. Να απλώνουμε χέρι βοήθειας ο ένας στον άλλο. Να διαμορφώνουμε από κοινού το κοινό μας μέλλον”.