Αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης ασφαλούς υπόγειας σιδηροδρομικής διάβασης στους κατοίκους του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και της ευρύτερης περιοχής

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης ασφαλούς υπόγειας σιδηροδρομικής διάβασης στους κατοίκους του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Όπως αναφέρεται, «το έργο αποκατάστασης της διακοπής του αστικού ιστού, που επιφέρει η ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης(θέση Χ.Θ. 0+902,10 – σιδηροδρομική γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας), με την κατάργηση της υφιστάμενης ισόπεδης διάβασης και την υπογειοποίησή της, έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το μέρος του έργου που αφορά τη διέλευση οχημάτων και έπεται η περάτωση της υπόγειας διάβασης για τους πεζούς. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να αποδοθεί η υπόγεια διάβαση στους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς των οχημάτων σε αυτό το τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα δε με τις καταγγελίες των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η καθυστέρηση οφείλεται λόγω της μετάθεσης των εγκαινίων του έργου από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Η κατάργηση της ισόπεδης διάβασης των σιδηροδρομικών γραμμών για τα οχήματα και τους πεζούς, δε συμβάλλει μόνον στη βελτίωση των οδικών κυκλοφοριακών συνθηκών στην περιοχή, τη μείωση των ρύπων ή του κόστους μεταφοράς αγαθών και επιβατών κλπ αλλά κυρίως εγγυάται την ασφαλέστερη κίνηση πεζών και οχημάτων. Είναι βαρύς ο φόρος αίματος στη συγκεκριμένη σιδηροδρομική διάβαση».

Ο κ. Καλαφάτης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποδοθεί άμεσα το τμήμα του έργου που έχει ολοκληρωθεί (υπόγεια διάβαση οχημάτων) και θα έπρεπε να είναι σε χρήση ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης, αν θα περατωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η υπόγεια διάβαση πεζών και αν αποδοθεί άμεσα στους κατοίκους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: