Ανησυχητικά σημάδια και για την πορεία του Μουσείου Ολοκαυτώματος

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, το ίδιο και η κακή. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται ήδη από το στο στάδιο της νομοθετικής προπαρασκευής για ένα ακόμα έργο της Θεσσαλονίκης, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για την εξέλιξή του.»

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, για την πορεία του έργου κατασκευής  Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και Εκπαιδευτικού Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ιστορικά συνδεδεμένη με το ολοκαύτωμα έκταση, η οποία παραχωρήθηκε από την ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Καλαφάτης, ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες που αφορούν στην προετοιμασία και υποβολή του φακέλου του έργου και στην προώθηση των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την κατασκευή του, επισημαίνοντας πως βάσει χρονοδιαγράμματος, αυτό το στάδιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο του 2017.

«Δεν είναι μόνο θέμα φόρου τιμής στην ιστορία μιας δυναμικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε με το Ολοκαύτωμα», συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης. «Το έργο έχει και σημαντική αναπτυξιακή διάσταση, ως μελλοντικό ορόσημο για τους Εβραίους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

4873/6.4.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Υποδομών και Μεταφορών
  2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη»

Το 2017 είναι το πρώτο από τα τρία έτη εντός των οποίων αναμένεται να δημιουργηθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και το Εκπαιδευτικό Κέντρο για την προώθηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ένα ενιαίο κτίριο εμβληματικού χαρακτήρα, σε συμβολική περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης.

Η έκταση επί της οποίας θα ανεγερθεί το κτίριο ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, χώρος που παραχωρήθηκε για τη δημιουργία του συγκροτήματος που θα στεγάσει το Μουσείο και το Εκπαιδευτικό Κέντρο και συνδέεται ιστορικά με την πρώτη πράξη του Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς.

Όσον αφορά την παραχωρηθείσα έκταση, σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, οι μήνες που διανύουμε έως τις αρχές του φθινοπώρου καλύπτουν την πρώτη φάση του έργου, κατά την οποία θα πρέπει με νομοθετικό τρόπο να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν για την κατασκευή του μουσείου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος του έργου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ προς το Υπουργείο και έχει προωθηθεί όπως προβλέπεται στα συναρμόδια Υπουργεία;
  1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος που πρέπει να εκδοθεί σε δύο μήνες από τώρα βάσει χρονοδιαγράμματος  για την αλλαγή της χρήσης γης του οικοπέδου που παραχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ και τη θέσπιση των απαραίτητων πολεοδομικών ρυθμίσεων;