Αοριστία για τις συνδέσεις του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ και σιδηροδρομική γραμμή

Θεσσαλονίκη 25 Απριλίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤYΠΟΥ

Αοριστία για τις συνδέσεις του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ και σιδηροδρομική γραμμή

«Από κυβερνητικές απαντήσεις σε προηγούμενα ερωτήματα, ή την απουσία τους, προκύπτει πλήρης… αοριστία για την πορεία των έργων που αφορούν την οδική σύνδεση του Λιμένος Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και για τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Δυστυχώς, η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης προσκρούει διαρκώς στην προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί υποδομές απαραίτητες για την υπεραξία των επενδύσεων που πραγματοποιούνται ή μπορούν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζητά υπεύθυνη και λεπτομερή  ενημέρωση για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τα αντίστοιχα εθνικά δίκτυα.

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται, πως απαντώντας σε προηγούμενη σχετική ερώτηση, το υπουργείο Υποδομών δεν έκανε καμία αναφορά στο μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση της οδικής σύνδεσης του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ, σε μελετητικές ατέλειες και σε εκκρεμότητες υλοποίησης τμήματος του ίδιου του έργου της ΠΑΘΕ.

Ο κ. Καλαφάτης, ζητά απάντηση για την πορεία της σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ όσον αφορά το μέλλον της οδικής σύνδεσης, ζητά λεπτομέρειες για την πορεία μελετών και απαλλοτριώσεων και για την πορεία της δημοπράτησης που έργου που επρόκειτο να γίνει το Μάρτιο, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ολοκλήρωση ως το 2ο τρίμηνο του 2020.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡ.:5352/23-4-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Λιμανιού Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό και σιδηροδρομικό δίκτυο»

Με την υπ’αριθ. 3769/28-02-2017 ερώτηση που καταθέσαμε με θέμα τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον οδικό άξονα  Πάτρα –Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι(ΠΑΘΕ) εν όψει της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου, επισημάναμε τη σπουδαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης της οδικής αλλά και της σιδηροδρομικής σύνδεσής του, ώστε αυτές να συμβάλλουν στην εμπορική ανάπτυξη του λιμένα και να αποτελέσουν πολλαπλασιαστή των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει οι εταιρείες που θα το αναλάβουν.

Η ολοκλήρωση της οδικής και της σιδηροδρομικής σύνδεσης συγκεκριμένα:

  • θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του λιμανιού με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων εμπορικών μεταφορών,
  • θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο προσέγγισης και απομάκρυνσης από το λιμάνι,
  • θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των θαλάσσιων μεταφορών που συνδέονται με το λιμένα της Θεσσαλονίκης και
  • θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή(Καλοχώρι) δίνοντας ανάσα στις εμπορικές μεταφορές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πέριξ του λιμανιού.
  • θα δώσει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερα πλοία να χρησιμοποιούν για τις εμπορικές τους δραστηριότητας το λιμάνι.

Σε απάντηση της σχετικής μας ερώτησης το Υπουργείο, δια του υπ’αριθ. πρωτ. σχετικό έγγραφο της Εγνατίας Οδού, μας ενημέρωσε πως η ολοκλήρωση των εργασιών σύνδεσης του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό καθυστερεί, καθώς, ένα σημαντικό τμήμα του έργου δεν είχε εκτελεστεί.  Επιπρόσθετα, η αρχικώς μελετηθείσα λύση δεν είχε συμπεριλάβει την εξυπηρέτηση των αμφίδρομων οδικών κινήσεων Καλοχώρι – Αθήνα και προφανώς Καλοχώρι – Λιμάνι και ως εκ τούτου δεν αποκαθιστούσε πλήρως και συνολικά την κυκλοφοριακή σύνδεση των περιοχών.

Έτσι, έχουμε έναν νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα έπρεπε ήδη κατά την εκπόνηση του αρχικού σχεδιασμού να ενταχθούν σε αυτόν και το συγκεκριμένο τμήμα του έργου, δηλαδή, το έργο σύνδεσης Καλοχωρίου – Αθηνών και αναβάθμισης των κύριων τοπικών οδών σύνδεσης, να έχει παραδοθεί.

Για την επίσης σημαντική σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού, που παράλληλα με την οδική σύνδεση θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τον Λιμένα της Θεσσαλονίκης, δεν έχουμε λάβει έως σήμερα καμία απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος ΥπουργόςΈχει ενταχθεί το έργο στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ εφόσον έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα της ολοκλήρωσης των απαραίτητων μελετών και της επίτευξης της απαιτούμενης ωριμότητας; Ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις που προβλέπονταν έως τον Ιανουάριο 2018;

Η πρόβλεψη ήταν να δημοπρατηθεί το έργο τον Μάρτιο. Έχει δημοπρατηθεί προκειμένου η συμβασιοποίησή του να πραγματοποιηθεί τον Μάιο και να ολοκληρωθεί το έργο έως το 2ο τρίμηνο του 2020, όπως προβλέπεται;

Ποια η πρόοδος της σύνδεσης του Λιμένα(6ος προβλήτας) με το σιδηροδρομικό δίκτυο;