Αποφασισμένοι στο πλευρό των Ελλήνων της Β. Ηπείρου

Του Σταύρου Καλαφάτη

 

Η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας εισέρχεται σε νέα περίοδο ρευστότητας. Η εμφυλιοπολεμική αναταραχή στην Αλβανία ανοίγει δρόμους στα άκρα, τροφοδοτεί τον εθνικιστικό παροξυσμό των ηγετίσκων της και ο αγώνας της για την επικράτησή  τους βάζει σε πειρασμούς τα εθνικιστικά επιτελεία. Τους είδαμε, άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν, να συμπεριφέρονται σαν γιουσουφάκια της Άγκυρας, να ακυρώνουν κατά τις επιταγές της τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και να αντιγράφουν τα σχέδια εθνοκάθαρσης που υπέστη ο Ελληνισμός, στην Ίμβρο, την Τένεδο, την Κωσνσταντινούπολη. Με αρπαγή των περιουσιών των εκεί αδελφών μας. Ακόμα και με δολοφονίες.

Ο κίνδυνος να κινηθούν, και πάλι, οι γείτονές μας σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι υπαρκτός και είναι σοβαρός. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους ενημερώσουμε και να τους προειδοποιήσουμε: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε στις μεθοδεύσεις τους, σε διμερές, αλλά και διεθνές επίπεδο. Για να βάλουμε τέλος στα σχέδια αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Και να επιβάλουμε απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα, στη ζωή και την περιουσία των εκεί αδελφών μας.

Στους τυράννους των Τιράνων, οι Έλληνες απαντούμε με μια φωνή: Φιλοξενήσαμε και φιλοξενούμε χιλιάδες Αλβανούς. Στηρίξαμε την οικονομία και τις στρατηγικές επιλογές τους. Αποδείξαμε ότι θέλουμε τη συνεργασία και την επίλυση των διμερών εκκρεμοτήτων. Ας μην κάνουν, λοιπόν, άλλο λάθος.  Έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ας μην ξεχνούν, άλλωστε, ότι το διαβατήριό τους για την Ευρώπη, το κρατάμε εμείς και ότι ο δρόμος τους περνά από εδώ. Ας μην ανατινάξουν τις γέφυρες.