Στ. Καλαφάτης: “Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα”

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr»

Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα

Στα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρεται ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην έντυπη «Voria.gr».

Γράφει συγκεκριμένα:

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης. Έχει φουντώσει ταυτόχρονα την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην απόφαση σταδιακής, αλλά πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα. Προκαλεί αλλαγές στα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και θέτει επιτακτικά την ανάγκη αλλαγής των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας προς την Ευρώπη. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εγείρει νέες προκλήσεις για ολόκληρη την Ευρώπη και προδιαγράφει νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Τα δεδομένα αυτά και οι προοπτικές που διαγράφονται φέρνουν σε άμεση προτεραιότητα την επιλογή της Πατρίδας μας- επιλογή στην οποία έγκαιρα έχει καταλήξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση- αφενός να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφετέρου να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. Να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστεί το συντομότερο δυνατό κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η προσπάθεια έχει ήδη δρομολογηθεί και στο πλαίσιο αυτό η Βόρεια Ελλάδα αναπτύσσει ήδη καθοριστικό ρόλο.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερα από 44 δις ευρώ σε «πράσινες» επενδύσεις έως το τέλος της 10ετίας. Ιδίως, μάλιστα, για έργα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, δημιουργίας νέων μονάδων ΑΠΕ και επέκτασης υποδομών και δικτύων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Στην υλοποίηση του στόχου αυτού συμβάλλουν σειρά διακρατικών έργων και υποδομών εθνικής σημασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθούν από το 2023 εως 2025. Πρόκειται για έργα που αφορούν:

– Τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου IGB, μήκους 182 χλμ. που συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας, από την Κομοτηνή στη Stara Zagora. Έργο εθνικής σημασίας, που ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα το οποίο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης από μια επιπλέον πηγή εισόδου.

– Τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου που θα εκτείνεται από τη Ν. Μεσήμβρια του  Νομού Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο.

– Τους Πλωτούς Σταθμούς Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, του δεύτερου  σταθμού στο Θρακικό Πέλαγος και του Σταθμού της Θεσσαλονίκης. Το έργο της Αλεξανδρούπολης άρχισε να κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023 ενώ εκείνο της Θράκης αδειοδοτήθηκε πρόσφατα. Προχωρά, ταυτόχρονα, η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, “Thessaloniki FSRU”, στον Θερμαϊκό Κόλπο που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

– Την αξιοποίηση της δυνατότητας που δημιουργήθηκε  από το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας  για τη δημιουργία υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

– Τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που έχουν δρομολογηθεί, αυξάνοντας τη συνολική μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών στα 1.400 MW από Ελλάδα προς Βουλγαρία και στα 1.700 MW από Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

– Την επέκταση της δυναμικότητας του Αγωγού TAP, με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, πέραν εκείνου των Κήπων Έβρου.

Όλα τα έργα αυτά σε συνδυασμό με σειρά άλλων -οδικών και όχι μόνο- υποδομών  συμβάλλουν στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αναβαθμίζουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Δυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Υπηρετούν τη ανάπτυξη της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.”