Μπαίνει τέλος στο κάθε πέρσι και καλύτερα

«Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη. Η Ελλάδα διεκδικεί το μέλλον που δικαιούται. Από εδώ και πέρα οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως έρχονται καλύτερες μέρες. Από δω και πέρα τα παιδιά μας δεν θα φεύγουν, αλλά θα γυρίζουν στην Πατρίδα. Από δω και πέρα μπορούμε να βρούμε ξανά τις προσδοκίες, την ελπίδα, τα όνειρα που χάσαμε», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020.

Μόλις έξι μήνες από τις εκλογές, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αμφιβολίες. Μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls. Αποπληρώθηκε το πιο ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Μειώθηκε δραστικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Τα δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, ενώ τα έντοκα γραμμάτια έχουν αρνητικά επιτόκια. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ξεπερνά τα επίπεδα των τελευταίων δεκαεννέα ετών. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου σκαρφαλώνει στις 900 μονάδες. Οι Έλληνες -όπως επισημαίνουν όλες οι μετρήσεις- βρίσκουμε ξανά την αισιοδοξία που χάσαμε. Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Προϋπολογισμός του 2020, κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και σημείωσε ότι όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει και τα βάρη που επισώρευσαν τα προηγούμενα χρόνια, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήδη με το νέο φορολογικό νόμο τόνισε ο κ. Καλαφάτης, μειώνονται οι φόροι για τις επιχειρήσεις, εισάγονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, -καθιερώνεται φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων και τη στήριξη της οικογένειας. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ξεφορτώνονται φόρους 1,2 δις ευρώ. Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις επιτυγχάνονται οι στόχοι του 2019 και δημιουργούνται στέρεες βάσεις για μια καλύτερη νέα χρονιά, ενώ αντιμετωπίζεται το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που κρατούσε την Ελλάδα ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Και αυξάνεται το εθνικό προϊόν κατά 7 δις ευρώ σε σχέση με φέτος. Περίπου 1.600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Μέσα στο χρόνο επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου «επενδύω στην Ελλάδα», θα έχουν ξεμπλοκάρει στρατηγικές επενδύσεις που παρέμεναν, για χρόνια στα χαρτιά και θα τρέξουν πιο γρήγορα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Όπως ήδη έχει πει ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, τα καλύτερα είναι μπροστά μας και θα έρχονται σταδιακά. Μόλις πρόσφατα το Eurogroup αποφάσισε να συγκροτηθεί, μέσα στο 2020, ομάδα εργασίας, που θα αλλάξει τη χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τα χρήματα αυτά -που είναι περίπου 1,2 δις ευρώ για το 2020- θα επιστραφούν όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά για να χρησιμοποιηθούν και για άλλους, – κατ’ εξοχήν επενδυτικούς- σκοπούς». Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό χώρο του 2021. Μόλις πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε την πρότασή μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και είναι βέβαιο πως θα βρούμε ανταπόκριση.

Επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι λίγο πριν τις εκλογές για να εξαπατήσουν τους πολίτες και να υπονομεύσουν το δρόμο της επόμενης Κυβέρνησης είχαν μοιράσει πασχαλιάτικα ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων. Είχαν εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο αναγκάζοντας τον τότε τσάρο της οικονομίας να ομολογεί πως δεν είχε ούτε καν για να μειώσει το ΦΠΑ στον καφέ. Παρόλα αυτά, σημείωσε, εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, καλύψαμε οφειλές στη ΔΕΗ, χορηγήσαμε αυξημένες τις συντάξεις χηρείας και τώρα μοιράζουμε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε όλα τα άτομα με αναπηρία και σε όλες τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν άνεργα μέλη. «Λέμε ναι στον Προϋπολογισμό του 2020. Ναι στον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι στον Προϋπολογισμό που οδηγεί με σίγουρα και στέρεα βήματα την Πατρίδα μας στο μέλλον. Τα χειρότερα πέρασαν, τα καλύτερα έρχονται» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρόνια τώρα οι Έλληνες συνηθίσαμε να λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα». Και το χειρότερο δεν είναι που το λέγαμε. Το χειρότερο είναι πως ήταν ακριβές. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Στα χρόνια που πέρασαν οι Έλληνες χάσαμε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις. Χάσαμε την προσδοκία καλύτερων ημερών. Χάσαμε την αισιοδοξία μας.  Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως η περίοδος εκείνη έληξε οριστικά. Μπορούμε να πούμε πως άρχισε μια νέα εποχή. Και θα το πούμε ψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2020. Τον Προϋπολογισμό που σηματοδοτεί το τέλος του κατήφορου και την αρχή μιας νέας πορείας. Τον Προϋπολογισμό που κάνει το ξεκίνημα για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας.

Μόλις έξι μήνες από τις εκλογές τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αμφιβολίες. Μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls. Αποπληρώθηκε το πιο ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Μειώθηκε δραστικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Τα δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, ενώ τα έντοκα γραμμάτια έχουν αρνητικά επιτόκια.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ξεπερνά τα επίπεδα των τελευταίων δεκαεννέα ετών. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου σκαρφαλώνει στις 900 μονάδες. Οι Έλληνες -όπως επισημαίνουν όλες οι μετρήσεις- βρίσκουμε ξανά την αισιοδοξία που χάσαμε. Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο Προϋπολογισμός του 2020, κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει και τα βάρη που επισώρευσαν τα προηγούμενα χρόνια, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήδη με το νέο φορολογικό νόμο μειώνονται οι φόροι για τις επιχειρήσεις, -εισάγονται κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καθιερώνεται φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων και τη στήριξη της οικογένειας. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ξεφορτώνονται φόρους 1,2 δις ευρώ. Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ γίνονται πράξη. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Λίγο πριν τις εκλογές εκείνοι που κυβερνούσαν (για να εξαπατήσουν τους πολίτες και να υπονομεύσουν το δρόμο της επόμενης Κυβέρνησης) είχαν μοιράσει πασχαλιάτικα ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων. Είχαν εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο αναγκάζοντας τον τότε τσάρο της οικονομίας να ομολογεί πως δεν είχε ούτε καν για να μειώσει το ΦΠΑ στον καφέ. Φεύγοντας είχαν επιλέξει να κάψουν τα σπαρτά και να γκρεμίσουν τις γέφυρες. Ακόμη και οι εκθέσεις της Κομισιόν προέβλεπαν τότε πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα του 2019. Παρόλα αυτά, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, καλύψαμε οφειλές στη ΔΕΗ, χορηγήσαμε αυξημένες τις συντάξεις χηρείας και τώρα μοιράζουμε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε όλα τα άτομα με αναπηρία και σε όλες τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν άνεργα μέλη.

Σήμερα, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιτυγχάνονται οι στόχοι του 2019 και δημιουργούνται στέρεες βάσεις για μια καλύτερη νέα χρονιά. Αντιμετωπίζεται το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που κρατούσε την Ελλάδα ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Και αυξάνεται το εθνικό προϊόν κατά 7 δις ευρώ σε σχέση με φέτος. Περίπου 1.600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

 

Τα καλά νέα, όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αντιθέτως. Όπως ήδη έχει πει ο Πρωθυπουργός,

τα καλύτερα είναι μπροστά μας και θα έρχονται σταδιακά. Μόλις πρόσφατα το Eurogroup αποφάσισε να συγκροτηθεί, μέσα στο 2020, ομάδα εργασίας, που θα αλλάξει τη χρήση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα  χρήματα αυτά -που είναι περίπου 1,2 δις ευρώ για το 2020- θα επιστραφούν όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά για να χρησιμοποιηθούν και για άλλους, – κατ’ εξοχήν επενδυτικούς- σκοπούς. Έτσι μέσα στο 2020 θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, για τη στήριξη της ανάπτυξης, την ελάφρυνση των φορολογουμένων και την ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό χώρο του 2021. Μόλις πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής,

ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε την πρότασή μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και είναι βέβαιο πως θα βρούμε ανταπόκριση. ‘Ήδη, άλλωστε, η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις, καθώς η χώρα δανείζεται πιο φθηνά από ποτέ και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας ενισχύεται καθημερινά.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μέσα στο 2020 θα έχουμε καλά νέα και για το 2021. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μία μονάδα του Α.Ε.Π. είναι περίπου 2 δις ευρώ. Και μια συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα θα δώσει στην οικονομία μας σημαντικούς πρόσθετους πόρους.

Σημειώνουμε όμως και το σχέδιο Ηρακλής που θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και θα τους επιτρέψει να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στήριγμα στα νοικοκυριά. Σημειώνουμε ακόμη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την τριετή  αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, την επίσης τριετή αναστολή του ΦΠΑ, την έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης κτιρίων. Αποφάσεις που ήδη τονώνουν την οικοδομική δραστηριότητα, και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αποφάσεις που συλλειτουργούν ώστε να βρουν ξανά τα σπίτια μας την αξία που έχασαν.

Σημειώνουμε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου «επενδύω στην Ελλάδα». Παράλληλα θα έχουν ξεμπλοκάρει στρατηγικές επενδύσεις που παρέμεναν, για χρόνια, στα χαρτιά και τα συρτάρια. Και βέβαια θα τρέξουν πιο γρήγορα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και με όλα αυτά είναι περισσότερο από βέβαιο ότι μέσα στο 2020, θα έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι θα μειωθούν σημαντικά και οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερα εισοδήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα τα στοιχεία, όλες οι εκτιμήσεις, όλες οι πολιτικές μας οδηγούν με σιγουριά σε μια νέα καλύτερη χρονιά. Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη. Η Ελλάδα διεκδικεί το μέλλον που δικαιούται. Από εδώ και πέρα οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως έρχονται καλύτερες μέρες. Από δω και πέρα τα παιδιά μας δεν θα φεύγουν, αλλά θα γυρίζουν στην Πατρίδα. Από δω και πέρα μπορούμε να βρούμε ξανά τις προσδοκίες, την ελπίδα, τα όνειρα που  χάσαμε.

Με αυτά τα δεδομένα, με αυτές τις προοπτικές, με αυτές τις σκέψεις, λέμε ναι στον Προϋπολογισμό του 2020. Ναι στον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι στον Προϋπολογισμό που οδηγεί με σίγουρα και στέρεα βήματα την Πατρίδα μας στο μέλλον. Τα χειρότερα πέρασαν, τα καλύτερα έρχονται.

Σας ευχαριστώ.