Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας

«Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και δεν γίνονται αποδεκτές μονομερείς αξιώσεις, όπως αυτές που καταγράφονται στο παρανοϊκό μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Λιβύης. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Karfitsa και το δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη.

Και προσθέτει «Ξέρετε ότι ξεκίνησε στην Αθήνα ένα νέος κύκλος διαβουλεύσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θέλουμε, άλλωστε -όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης. Θέλουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει «Το σχέδιο της Κυβέρνησης, ούτε εγκαταλείπεται, ούτε αναστέλλεται. Η δημιουργία κλειστών δομών όχι μόνο δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και υγείας, καθώς θα φυλάσσονται αυστηρά και θα διαθέτουν ιατρικές υπηρεσίες. Αλλά και διότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές και άναρχες δομές και θα μπει τέλος στις άθλιες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτές».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι η τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση «ήταν μια κατ’ εξοχήν πολιτική κίνηση που στόχο είχε την αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και την αποτροπή μιας διχοστασίας με κοινωνικές προεκτάσεις, που μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα». Ενώ μιλώντας για το ζήτημα της ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται σε επενδυτικά projects που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, την επένδυση της Pfizer, τα κινηματογραφικά studios στη Θέρμη, τονίζοντας ότι «δημιουργούν μια σημαντική επενδυτική κινητικότητα και αλλάζουν την εικόνα της πόλης».

Τέλος, σχετικά με τον ΟΑΣΘ ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. τονίζει ότι «το μοναδικό μέσο μαζικής μετακίνησης στην πόλη αντιμετωπίσθηκε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια σαν πεδίο πειραματισμών. Η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του Οργανισμού και σχεδιάζει να εμπλουτίσει άμεσα το στόλο του. Άμεσος στόχος είναι να τεθούν κατά το προσεχές διάστημα από 80 μέχρι 120 λεωφορεία στην υπηρεσία των Θεσσαλονικέων. Με τη θετική έκβαση που πιστεύουμε ότι θα υπάρξει στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επέλθουν οι λύσεις που όλοι επιθυμούμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η δημιουργία κλειστών δομών πάγωσε για λίγο. Τίθεται, πάντως, το ερώτημα αν η δημιουργία τους αρκεί για την επίλυση του προβλήματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;

Πράγματι δόθηκε ένα περιθώριο λίγων ημερών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προτείνει, εφόσον έχει υπόψη της άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή των κλειστών  δομών στα νησιά. Το σχέδιο, ωστόσο, της Κυβέρνησης, ούτε εγκαταλείπεται, ούτε αναστέλλεται. Η δημιουργία κλειστών δομών όχι μόνο δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και υγείας, καθώς θα φυλάσσονται αυστηρά και θα διαθέτουν ιατρικές υπηρεσίες. Αλλά και διότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές και άναρχες δομές και θα μπει τέλος στις άθλιες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτές. Βέβαιο, επίσης, είναι ότι οι κλειστές δομές, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, θα συμβάλουν στην αύξηση των επιστροφών που ήδη ξεκίνησαν, αλλά και στην αποθάρρυνση των μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία και σκέφτονται να μπουν στη χώρα. Τους άξονες αυτούς –την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις κλειστές δομές και τις επιστροφές- συμπληρώνει η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, που προωθείται με την απόκτηση νέων σκαφών και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμενικού.

Σαν Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ ποιά η θέση του κόμματος για ισόνομη κατανομή μεταναστών και προσφύγων καθώς η Κεντρική Μακεδονία σηκώνει δυσανάλογο βάρος με αποτέλεσμα αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται σε αναταραχή; 

Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η ισόρροπη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνουν το 1% του συνολικού πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Και αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος «αλληλεγγύη» που προβλέπει οικονομική στήριξη των Δήμων στα όρια των οποίων φιλοξενούνται πρόσφυγες. Ήδη έγινε μια πρώτη κατανομή πόρων ύψους 9 εκ. ευρώ και θα υπάρξει συνέχεια.

Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ενδεχομένως ένα νέο θερμό επεισόδιο; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα;

Ξέρετε ότι ξεκίνησε στην Αθήνα ένα νέος κύκλος διαβουλεύσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θέλουμε, άλλωστε -όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης. Θέλουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Δεν παζαρεύουμε, όμως, κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και δεν γίνονται αποδεκτές μονομερείς αξιώσεις, όπως αυτές που καταγράφονται στο παρανοϊκό μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Λιβύης. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ανοχή στην αστυνομική βία, επικοινωνιακού τύπου μεταχείριση της αστυνομίας και όχι πραγματική πάταξη της εγκληματικότητας. Τι απαντάτε; 

Είναι απόφασή μας να αποδώσουμε ξανά τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους και τις γειτονιές μας στους κατοίκους τους. Το ξεκίνημα έγινε και τα αποτελέσματα θα φαίνονται μέρα με τη μέρα. Καιρός λοιπόν να καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ πως η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας.

Τώρα που βλέπετε από κάποια χρονική απόσταση τα όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο. Θεωρείται πως ήταν σωστός ο κυβερνητικός χειρισμός με την άμεση κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας για την μη επιβολή εξοντωτικών ποινών; 

Ήταν μια κατ’ εξοχήν πολιτική κίνηση που στόχο είχε την αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και την αποτροπή μιας διχοστασίας με κοινωνικές προεκτάσεις, που μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δρομολογήθηκε συστηματική προετοιμασία για ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης θα ήθελα την άποψης σας. Γιατί το θέμα του ΟΑΣΘ είναι τόσο δύσκολο στην επίλυση του με αποτέλεσμα πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες; Η αύξηση του στόλου των αστικών που δρομολογείται αρκεί; Η χρειάζονται και άλλες ενέργειες;

Η κατάσταση του Οργανισμού τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από πλευράς παροχής υπηρεσιών όταν συγκροτήθηκε η σημερινή κυβέρνηση ήταν τραγική. Το μοναδικό μέσο μαζικής μετακίνησης στην πόλη αντιμετωπίσθηκε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια σαν πεδίο πειραματισμών. Η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του Οργανισμού και σχεδιάζει να εμπλουτίσει άμεσα το στόλο του. Άμεσος στόχος είναι να τεθούν κατά το προσεχές διάστημα από 80 μέχρι 120 λεωφορεία στην υπηρεσία των Θεσσαλονικέων. Με τη θετική έκβαση που πιστεύουμε ότι θα υπάρξει στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επέλθουν οι λύσεις που όλοι επιθυμούμε.

Καθώς το θέμα της ανάπτυξης είναι πάντα επίκαιρο. Θα δούμε επενδύσεις στην Θεσσαλονίκη και πότε; Πιστεύετε πως έχουν γίνει κάποια αναπτυξιακά βήματα για την πόλη;

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, επένδυση της Pfizer, κινηματογραφικά studios στη Θέρμη είναι ορισμένες από τις επενδύσεις και αναπτυξιακά projects που έχουν δρομολογηθεί. Πιστεύουμε ότι δημιουργούν μια σημαντική επενδυτική κινητικότητα και αλλάζουν την εικόνα της πόλης. Μετά τους φιλοεπενδυτικούς νόμους της κυβέρνησης δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης για περισσότερες επενδύσεις, για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και η προοπτική αυτή αγκαλιάζει ήδη και την πόλη μας.