Διεθνής εμπιστοσύνη και εθνική αυτοπεποίθηση

«Η διεθνής εμπιστοσύνη στη χώρα μας και η εθνική αυτοπεποίθηση που ανακτήσαμε προσθέτουν στην Πατρίδα μας νέα δυναμική που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης  Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Η επιδημιολογική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο επιβεβαίωσε σε διεθνές επίπεδο μια πικρή αλήθεια καλά γνωστή  σ΄ εμάς μέσα από εθνικές τραγωδίες. Ότι χώρες που αγνοούν, υποτιμούν ή περιφρονούν τους κινδύνους που απλώνονται μπροστά τους, είναι καταδικασμένες να τους υποστούν. Εξίσου βέβαιο είναι ότι η άμυνα που αναπτύξαμε αναβίωσε το ιστορικό δίδαγμα ότι η Ελλάδα -με άξιες ηγεσίες στα μέτωπα των μαχών και εθνική ομοψυχία-  μπορεί να κερδίζει πολέμους, ακόμα κι όταν υστερεί στα μέσα και τον αριθμό. Τα αποτελέσματα που είχαμε διαμόρφωσαν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, τον πολίτη και την πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην Πατρίδα μας. Πάνω από όλα ωστόσο, η έκβαση του πολέμου αυτού, τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, συνέβαλαν καταλυτικά -σε συνδυασμό με την αποτελεσματική απόκρουση του εξ Ανατολών εκβιασμού στον Έβρο- στον παραμερισμό της περιφρόνησης που δεχτήκαμε από εχθρούς και φίλους στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Διέγραψαν την εικόνα της προβληματικής χώρας και του απείθαρχου λαού και ανέδειξαν μια Ελλάδα πρότυπο. Οδήγησαν, προπάντων, στην ανάκτηση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης. Και αυτό είναι ένα τεράστιας σημασίας άυλο εθνικό όφελος, κληρονομιά και παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματά μας.

Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα μας βρισκόταν μπροστά στο εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας τέλειας καταιγίδας, καθώς φαινόταν να συναντιούνται – να ξεσπούν την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο- δυο άσχετες μεταξύ τους, αλλά εξόχως επικίνδυνες καταιγίδες. Από τη μια, ο αόρατος υγειονομικός εχθρός που εισέβαλλε από χώρα σε χώρα γκρεμίζοντας ισχυρά συστήματα υγείας, αναγκάζοντας τους γιατρούς να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν στην απομόνωση και παραλύοντας κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και από την άλλη, την ίδια ακριβώς στιγμή, η οργανωμένη από τις τουρκικές Αρχές εισβολή χιλιάδων μεταναστών σε μια απόπειρα εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και αποπροσανατολισμού των εθνικιστικών μαζών της γείτονος από τις αποτυχίες της ηγεσίας στα μέτωπα που είχε ανοίξει.

Δυόμισι μήνες από τότε, οι Έλληνες είμαστε μπροστά σε μια άλλη κατάσταση, μια άλλη εικόνα. Με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και την αξιοσύνη όσων βρέθηκαν στο πεδίο, αποκρούσαμε την τουρκική απειλή και στείλαμε, τόσο στην Άγκυρα, όσο και στη διεθνή κοινότητα ξεκάθαρο μήνυμα:  Ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κι αυτό δεν μπορεί σήμερα να το αγνοεί κανένας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι από την αντίπερα όχθη, τίποτε δεν αποκλείεται και επαγρυπνούμε.

Την ίδια στιγμή, μετά από τα δύσκολα περιοριστικά μέτρα που βιώσαμε, διανύουμε τα πρώτα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Είμαστε, άλλωστε, αντιμέτωποι με την ύφεση που αναπόφευκτα θα πλήξει την οικονομία μας, αλλά και την έξαρση της ανεργίας, που φέρνει η καθήλωση του τουρισμού και η βεβαρημένη,  με αυξημένες υποχρεώσεις και μειωμένες προσδοκίες επιχειρηματικότητα. Προχωρούμε, ωστόσο, με συντροφιά τους νέους όρους ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές, να μην τινάξουμε στον αέρα όσα με θυσίες κερδίσαμε, να μην στριμωχθούμε  σε ένα  πισωγύρισμα που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό γα όλους. Αλλά και με τη σιγουριά ότι σε λίγους μήνες όλα αυτά θα είναι παρελθόν και η οικονομία μας μπορεί να εκτιναχθεί σαν συμπιεσμένο ελατήριο.

Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να κινηθούμε με γνώμονα τα διδάγματα της υγειονομικής κρίσης και τα κεκτημένα που αφήνει ο πόλεμος που δώσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες. Η διεθνής εμπιστοσύνη στη χώρα μας και η εθνική αυτοπεποίθηση που ανακτήσαμε προσθέτουν στην Πατρίδα μας νέα δυναμική που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Έτσι ώστε όχι μόνο να τα καταφέρουμε και πάλι, αλλά και να εκπλήξουμε εαυτούς και αλλήλους. Με πίστη στο σκοπό και εμπιστοσύνη στην Πατρίδα μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.