ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ  ΣΚΟΠΙΩΝ

Θεσσαλονίκη 13 Ιουνίου 2018

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ  ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Φοβούμαι ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εγκαταλείπει την απόφαση του Βουκουρεστίου που λέει «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ» και παραδίδει το μόνο όπλο που είχε η Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα αποσταλεί η πρόσκληση ένταξης, δεν θα ανακαλείται, παρά μόνο εάν οι Σκοπιανοί αρνηθούν τη συνταγματική αναθεώρηση. Ας αφήσουν λοιπόν τα κουραφέξαλα που αύριο θα βαφτίσουν αυταπάτες.

Η Κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα την πάγια εθνική θέση που ζητά λύση (erga omnes) για όλες τις χρήσεις, αφού εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα.  Οι Σκοπιανοί, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα λέγονται από όλο τον κόσμο – με δική μας συμφωνία – «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Ποια σημασία θα έχει λοιπόν εάν τα ζαρζαβατικά τους θα λέγονται «βορειομακεδονικά», όταν οι ίδιοι θα λέγονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική»; Ποια σημασία θα έχει an κάπου στα κατάστιχα του ΟΗΕ υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις; Και ποιους προσπαθούν να εξαπατήσουν, όταν ο Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει τονίζοντας πως η συμφωνία διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτισμική ταυτότητα»;

Ο κ. Τσίπρας – με δεδομένες τις δημόσιες αντιρρήσεις του συγκυβερνήτη του – δεν έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Οφείλει, γι’ αυτό, όπως έκανε και το Καλοκαίρι του 2015, πριν προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει σχετική εξουσιοδότηση. Μην διανοηθεί να δεσμεύσει την Ελλάδα, σε κάτι που οι Έλληνες διαφωνούν.