Να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης, για μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα, σε σχέση και με τη συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας, καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ζητά επίσης να αναφέρει ο υπουργός αν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για γεωγραφική ισοκατανομή των φιλοξενούμενων προσφύγων/μεταναστών με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες περιοχών όπως η Θράκη και τα νησιά.
«Η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε δυσανάλογη επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.
Σύμφωνα με αυτά, από τους 53.661 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, περίπου 29.000, βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό να φιλοξενείται στην Κεντρική Μακεδονία. Ενδεικτικά, πάνω από 10.500 βρίσκονται στην Ειδομένη, 2.600 στη Θεσσαλονίκη, 3.900 στο Χέρσο και 3.900 στο Πολύκαστρο Κιλκίς και 1.730 στην Πιερία. Αντίστοιχα στην Αττική βρίσκεται το 28%, περίπου 15.000 άτομα, με το υπόλοιπο 20% στα νησιά του Αιγαίου και στην Ήπειρο, ενώ περίπου 800 άτομα φιλοξενούνται στη Λάρισα.
«Ακόμα και η τελευταία απόφαση για μετατροπή της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, διαιωνίζει το πρόβλημα και δεν λαμβάνει υπόψη ότι η δυτική Θεσσαλονίκη σηκώνει ήδη ένα μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία περίπου 2.300 προσφύγων στα Διαβατά, με τη υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων να ανακόπτει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή για ακαθόριστο χρόνο» προσθέτει ο κ. Καλαφάτης
Ζητά δε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, τι σχέδιο υπάρχει για την περαιτέρω μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ειδομένη και αν της απόφασης για μετακίνηση προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης προηγήθηκε οποιαδήποτε συνεννόηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 4794/14.4.2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: Η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε δυσανάλογη επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας
Η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής και σχεδιασμού της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχει οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, από τους περίπου 53.600 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ποσοστό που ξεπερνά το 52%, περίπου 29.000, βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας της Μακεδονίας, και στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 10.500 βρίσκονται στην Ειδομένη, 2.600 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, 3.900 στο Χέρσο και 3.900 στο Πολύκαστρο Κιλκίς και 1730 στην Πιερία.
Αντίστοιχα στην Αττική βρίσκεται το 28%, περίπου 15.000 άτομα, με το υπόλοιπο 20% στα νησιά του Αιγαίου και στην Ήπειρο, ενώ περίπου 800 άτομα φιλοξενούνται στη Λάρισα.
Τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές οι εκπρόσωποι των τοπικών δήμων και κοινοτήτων της Μακεδονίας διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ενημέρωσης και προηγούμενης διαβούλευσης της κυβέρνησης μαζί τους για την επιλογή των χώρων φιλοξενίας, γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού με αποτέλεσμα την αναιτιολόγητη επιβάρυνση των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόσφατα παραδείγματα, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κυβερνητική τακτική της προχειρότητας και του αιφνιδιασμού στους κατοίκους του δήμου Γιαννιτσών αλλά και τις αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στο Δήμο Λαγκαδά, ενόψει μονομερών ανακοινώσεων της κυβέρνησης περί σχεδιασμού δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας στους δήμους αυτούς.
Μία ημέρα πριν ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ειδομένη στη Βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνεται γνωστό αν προηγήθηκε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η δυτική Θεσσαλονίκη σηκώνει ήδη ένα μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία περίπου 2.300 προσφύγων στα Διαβατά και τέλος, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι η υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων ανακόπτει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή για ακαθόριστο χρόνο.
Επειδή οι αποφάσεις περί μετεγκατάστασης των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να λαμβάνονται βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού και πρότερης διαβούλευσης και να συνυπολογίζουν τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναφορικά με τη φιλοξενία των προσφύγων/μεταναστών στη χώρα μας και ειδικότερα ως προς τον αριθμό και το χρονικό πλαίσιο ενόψει και της πρόσφατης συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία;
- Υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας έναντι της ΕΕ για τη μόνιμη φιλοξενία στη χώρα μας συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων/μεταναστών και ποιον αριθμό προβλέπει. Είναι σε ισχύ η απόφαση του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015 για δυναμικότητα υποδοχής 50.000 θέσεων;
- Υπάρχει σχεδιασμός για την ισόρροπη γεωγραφικά κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Θράκη και τα νησιά;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ειδομένη; Θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί ήδη ποσοστό περίπου 52% των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα ώστε να καθίσταται πλέον δυσχερής η δημιουργία πρόσθετων κέντρων φιλοξενίας στην περιοχή;
- Προτίθεται να προβεί σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς σχετικά με την επιλογή των χώρων μετεγκατάστασης προσφύγων;
- Αναφορικά με την απόφαση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ειδομένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης προηγήθηκε συνεννόηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και αν ναι με ποιους;
Αθήνα, 14 Απριλίου 2016
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης