«Κοινωνικές διακρίσεις, ακόμα και τον ιδιότυπο ρατσισμό ενός κράτους που δεν μεριμνά ούτε για την κάλυψη των φαρμάκων που χρειάζονται, υφίστανται περίπου 300.000 συμπατριώτες μας, αφού τόσοι είναι οι καταγεγραμμένοι ασθενείς με ψωρίαση στη χώρα μας! Κι αν η ευθύνη της άγνοιας ήταν διαχρονική κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση φέρει πλέον την ευθύνη της αδιαφορίας, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσημα αναγνωρίζει την ψωρίαση ως παραμορφωτική νόσο χωρίς θεραπεία, που προκαλεί αναπηρία. Το τρίπτυχο “Πληροφόρηση – Ποιότητα Ζωής – Περίθαλψη Για Όλους’’ πρέπει να καταστεί η πυξίδα, βάσει της οποίας θα προσανατολισθεί και θα δράσει μία σοβαρή πολιτική υγείας για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.»
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, που με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση, καλώντας την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Υγείας: α) να προωθήσει αναγκαίες δράσεις πληροφόρησης του κοινού για να εξαλειφθούν κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται οι ασθενείς με ψωρίαση, β) να τους συμπεριλάβει στις κατηγορίες των χρόνια πασχόντων που δικαιούνται μοριοδότηση για την εύρεση εργασίας λόγω αναπηρίας, αλλά και γ) να στηρίξει το δικαίωμα των ασθενών αυτών σε αποτελεσματικές αγωγές αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου. Κι αυτό διότι τα περισσότερα αντιψωριασικά φάρμακα, βρίσκονται στην Αρνητική Λίστα Φαρμάκων.
«Δυστυχώς, από το ίδιο το κράτος φαίνεται πως πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση της άγνοιας ή της ελλιπούς πληροφόρησης που προκαλεί κοινωνικό στιγματισμό», καταλήγει ο κ. Καλαφάτης. «Και οι επιπτώσεις αυτου του κοινωνικού στιγματισμού στην προσωπική ζωή και την ψυχολογία των ασθενών είναι βαρύτατες. Η αντιμετώπιση αυτού του ιδιότυπου ρατσισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε μία σοβαρή πολιτική υγείας εν γένει για τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν είναι μεταδοτικά.»