Εννέα υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ευθύνη για τη μεταβίβαση μνημείων, εκκλησιών, νοσοκομείων και δασών στο Υπερταμείο

Τις ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση εμβληματικών ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο ανέδειξε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Xfm και το δημοσιογράφο Νίκο Καραμπάση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «έχω μπροστά μου την Εφημερίδα της Κυβέρνησης που παρέχει εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στη συνεδρίαση της 18/6/2018, να περάσει στο Υπερταμείο μια σειρά ακινήτων εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Με υπογραφή του επικεφαλής του ΚΥΣΟΙΠ κ. Δραγασάκη και με τις υπογραφές 8 υπουργών. Ο κ. Δραγασάκης λειτούργησε ως Πόντιος Πιλάτος και μου απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή ότι δεν έχει δήθεν καμία αρμοδιότητα. Όταν ο ίδιος είναι ο επικεφαλής, Πρόεδρος, του ΚΥΣΟΙΠ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπογράφει πρώτος, και ακολουθούν τα μέλη του ΚΥΣΟΙΠ, οι υπουργοί κ. Τσακαλώτος, Αποστόλου, Βερναδάκης, Σταθάκης, Χαρίτσης, Φλαμπουράρης, Κουρουμπλής και Χουλιαράκης την απόφαση που δίνει την εξουσιοδότηση στον κ. Τσακαλώτο να εκδώσει και να προβεί σε κάθε πράξη για τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου, 10119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

«Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: δεν γνώριζαν τί υπογράφανε; Τί μεταβιβάζεται με την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών;  Μα, τα αναφέρει η απόφαση που υπέγραφαν, τουλάχιστον τους αριθμούς. Αναρωτιέμαι, δεν ξέρω, αν είχαν κάνει την έρευνα, αν γνώριζαν, ότι μεταβιβάζουν τον Λευκό Πύργο, ή τη Ροτόντα, το νοσοκομείο Γεννηματάς, τη Ρωμαϊκή Αγορά ή τα Μινωικά Τείχη, ή δεκάδες άλλα μνημεία, που προστατεύονται από το Σύνταγμα, Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι «η επιτομή της προχειρότητας». Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μεταβιβάσει τα συγκεκριμένα ακίνητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «πώς να εκτιμήσεις ακίνητα που είναι εκτός συναλλαγής και προστατεύονται από το Σύνταγμα; Εδώ περιλαμβάνονται εκκλησίες, για παράδειγμα της Οσίας Ξένης. Πως μεταβιβάζονται εκκλησίες στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο που έχουν ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίηση; Πως θα αξιοποιήσουν τις εκκλησίες; Θα πάρουν τα παγκάρια;».

Ο κ. Καλαφάτης κατέληξε αναφέροντας: «το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με κομματική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικό και εθνικό ζήτημα. Είναι δυνατόν να δίνονται εκτάσεις που προστατεύονται από το Σύνταγμα; Είναι δυνατόν να δίνεται το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, στο Υπερταμείο; Δεν γίνονται τα πράγματα αυτά».