Την ανάγκη να συνειδητοποιήσει η Ε.Ε. ως σύνολο θεσμών και εταίρων, πως η αντοχή της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση αποτελεί προϋπόθεση αντοχής και της ενιαίας προοπτικής της Ευρώπης, τόνισε ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Καλαφάτης, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ότι μεμονωμένες και αποσπασματικές ενέργειες, που εκθέτουν την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Βόρεια Ελλάδα σε κινδύνους δυσανάλογους των δυνατοτήτων απορρόφησης των κραδασμών μιας κρίσης τέτοιου μεγέθους, απειλούν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρουσίασε έξι σημεία που στοιχειοθετούν την άμεση σύνδεση της προστασίας του ευρωπαϊκού ιδεώδους και της ίδιας της Ε.Ε. με τη συλλογική δράση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού:
- Η προσφυγική κρίση, εξελισσόμενη στη μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ, τίθεται στην ίδια σειρά προτεραιότητας με την οικονομική κρίση. Στο επίκεντρο της δεύτερης βρίσκεται ήδη εδώ και καιρό η Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα που σήμερα σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, να υφίσταται ήδη και το μέγιστο βαθμό επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, σε επίπεδα ανεργίας, μετανάστευση ή παύση λειτουργίας επιχειρήσεων και «πάγωμα» δημοσίων και ιδιωτικών έργων και επενδύσεων.
- Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όταν αυτό γίνεται μεμονωμένα και αποσπασματικά από τα κράτη μέλη, ή όταν επιδεικνύεται ανοχή σε μεμονωμένες δράσεις τρίτων κρατών, αλλά απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική, που να “αγκαλιάζει” και κράτη μη μέλη της Ε.Ε.
- Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτή η αντίληψη να εκφραστεί στην πράξη.
- Ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να μην περιορίζεται σε διατύπωση ευχών, αλλά να επικεντρώνεται στην επίτευξη στόχων κατά τρόπο βιώσιμο οικονομικά και επιχειρησιακά, με τον προϋπολογισμό και την εξασφάλιση πόρων, υποδομών και έμψυχου δυναμικού που θα επιτύχει την εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογική δυνατότητα συνεισφοράς και ανάγκη υποστήριξης κάθε κράτους μέλους. Χαρακτηριστικό είναι, πως αυτή τη στιγμή η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το κύριο πεδίο «υποδοχής» της κρίσης, αλλά τον πλέον αδύναμο κρίκο σε υποδομές, πόρους και αντοχή απορρόφησης των ποικίλων συνεπειών.
- Ο συντονισμός ενός ευρωπαϊκού σχεδίου, πρέπει να είναι οριζόντιος όσον αφορά την ανταπόκριση στις έννοιες της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσέγγισης διαφορετικών πολιτισμικών αντιλήψεων. Αλλά πρέπει να είναι και κάθετος σε θέματα οικονομικών πόρων, υποδομών δημόσιας υγείας, θεμάτων εκπαίδευσης και εργασίας, με συντονιστική συνδρομή της Ε.Ε. στα κράτη μέλη και αλυσιδωτά των κρατών-κυβερνήσεων προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, σηκώνουν το μεγαλύτερο και άμεσο βάρος των καθημερινών επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης.
- Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε πως αντιλαμβανόμαστε την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της, ως ευκαιρία για ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους και απάντησης σε όσους βρίσκονται στο στρατόπεδο του ευρωσκεπτικισμού και προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση ως όχημα αποδόμησης των συνεκτικών δεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.