Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αρτιότητα του Ν.4178 της Ν.Δ., αλλά διακινδυνεύει την αποτελεσματικότητά του

Με αφορμή τη νέα παράταση στο Ν.4178 για τα αυθαίρετα και την κατάθεση νέου σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση τόσο με τη νέα παράταση στο Νόμο 4178 για τα αυθαίρετα, όσο και με το νέο νομοσχέδιο που εισάγει αντιγράφοντας σχεδόν εξ` ολοκλήρου το δικό μας νόμο, επιβεβαιώνει την αρτιότητα της προσπάθειας που κάναμε το 2013-2014 με τους συνεργάτες μου κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, για να δώσουμε οριστική και συνταγματικά θωρακισμένη λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Αυτά που δεν λέει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

α) Το προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο, αποτελεί στην ουσία αντιγραφή του Ν.4178 με μικρές αλλαγές, με στόχο την οικειοποίησή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο Ν.4178 είναι ο μόνος που “πέρασε” το συνταγματικό έλεγχο από το ΣτΕ, μετά το Νόμο Τρίτση.

β) Η εισαγωγή νέου νομοσχεδίου με μόνη αιτιολογία την μεταβολή προστίμων, αντίκειται στη βασική φιλοσοφία μιας  σοβαρής προσπάθειας καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, με τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας  για κάθε αυθαίρετη δόμηση και κάθε ρύθμιση. Επαναφέρει την γνωστή παθογένεια, της αυτοϋπονόμευσης της Πολιτείας, που καλλιεργεί νοοτροπία αναμονής στους αυθαιρετούντες, για κάποια επόμενη νέα ρύθμιση, μιας άλλης κυβέρνησης.

γ) Για τον ίδιο λόγο, αδικεί κατάφωρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έκαναν ήδη χρήση του Ν.4178 τακτοποιώντας με συγκεκριμένους όρους αυθαίρετες κατασκευές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει συνηθίσει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, με τις “λύσεις” που εισάγει για τα ήδη υφιστάμενα. Αυτή τη φορά όμως, διακινδυνεύει τη δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα ενός άρτιου Νόμου που ήδη αξιοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με κίνδυνο να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα, εκεί που τα είχαμε λύσει οριστικά και δίκαια.»