Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια πόλη πιο ανθρώπινη και πιο παραγωγική

«Έχουμε σημαντικά εργαλεία για τα μικρά αλλά εξίσου σπουδαία που μπορούν να αλλάξουν την τοπική εικόνα σε επίπεδο Δήμων (Πρόγραμμα Α. Τρίτσης). Όμως έχουμε επίσης στη φαρέτρα μας για μεγάλα έργα υποδομής με αναπτυξιακό πρόσημο το ΕΣΠΑ 2021 – 27 και βεβαίως το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα μείγμα Ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεων και δανείων που ωστόσο για να έχουν άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουμε έτοιμες –ώριμες- μελέτες και σχέδια. Με προσανατολισμό κυρίως στην ψηφιακή σύγκλιση και στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτά τα όπλα και με τη συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια πόλη πιο ανθρώπινη και πιο παραγωγική», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διαδικτυακή εκδήλωση των Μητρώων Στελεχών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης και της Ε.Κ.Ο Πληροφορικής & Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Θεσσαλονίκη 2021: Οικονομία πριν και μετά τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «η  χώρα μας  εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Παρά ταύτα γνωρίζουμε τα προβλήματα και  νιώθουμε όλοι την αγωνία επιχειρηματιών και εργαζόμενων και γι’ αυτό η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των ανέργων, των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Διέθεσε 24 δις ευρώ το 2020 και έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον μέτρα 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: Την παράταση για δύο μήνες των επιδομάτων για ανέργους. Τις παρατάσεις των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Την πλήρη απαλλαγή  των επιχειρήσεων που βρίσκονται  σε αναστολή λειτουργίας καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές από την καταβολή ενοικίου για τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου. Τη δρομολόγηση του 6ου και την προετοιμασία του 7ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας δεν είναι επιστρεπτέο. Τις παρατάσεις μέχρι τέλος του χρόνου  στις πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν δοθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2021».

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) ανέφερε ότι «Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα προωθεί τα έργα υποδομής που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα ανάταξης της χώρας. Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη- έργα που βοηθούν τόσο την ισόρροπη ανάπτυξη όσο και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σειρά έργων που απλώνονται σε ολόκληρη την έκτασή της, από τα ανατολικά στα δυτικά και από το νότο στο βορρά, χωρίς χωροταξικούς και ταξικούς διαχωρισμούς, προδιαγράφουν μια νέα εικόνα που ανταποκρίνεται στο αίτημα των κατοίκων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ελκύει επενδύσεις και επισκέπτες».

Όπως ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, είναι: Το  Μετρό και η δέσμευση για επέκτασή του προς τα ΒΔ. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου. Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover. Η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς τα δυτικά. Η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ. Η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου. Το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec. Η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ. Η  κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Και η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Για το ρόλο του Υπουργείου ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «φιλοδοξούμε να λειτουργούμε ως καταλύτης για την επιτάχυνση διαδικασιών παντού. Μας εμπνέει το ενδιαφέρον, η ξεκάθαρη θέση και η απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για την υλοποίηση των έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος.  Και την προσέλκυση επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο και νέες θέσεις δουλειάς».

Ο κ. Καλαφάτης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της διαδικτυακής εκδήλωσης τονίζοντας ότι «είναι άλλη μια απόδειξη ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Αντλεί ιδέες από τους παραγωγικούς φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Συζητά  και υιοθετεί τις προτάσεις των στελεχών μας. Ανοίγει δρόμους για το αύριο που ακολουθεί την πανδημία και  μας προκαλεί πιο έντονα από ποτέ».