«Η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλη φιλική στο θηλασμό, στις νέες μητέρες, στους νέους γονείς.» Τα τρία «Γίνεται» του Σταύρου Καλαφάτη για τις οικογένειες στην πόλη.

Για μία πόλη φιλική στο θηλασμό, φιλική στις νέες μητέρες, ώστε να μη νιώθουν αποκλεισμένες στα πρώτα χρόνια της φροντίδας του βρέφους τους, δεσμεύθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης κατά την επίσκεψή του στην παιδική χαρά «Ο κήπος του Φωκά» στη Νέα Παραλία, όπου συζήτησε με νέους γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πόλη.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης γίνεται άμεσα μία πόλη πρότυπο σε όλη τη χώρα όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις νέες μητέρες. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να σταματήσουν να νιώθουν αποκλεισμένες από την κοινωνία οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια. Ο Δήμος δίνει άμεσα το παράδειγμα με χώρους φροντίδας βρεφών και χώρους θηλασμού στα δημοτικά κτίρια ακόμη και σε σημαντικούς δημόσιους χώρους. Νομίζω ότι με τη βοήθεια της ίδιας της κοινωνίας θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και οι ιδιωτικοί χώροι», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. Και συμπλήρωσε: «Είναι προσωπική μου δέσμευση. Στόχος μας είναι να φροντίσουμε πραγματικά για τη νέα μητέρα και τους νέους γονείς στην καθημερινότητα τους. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Να μπορούν να κυκλοφορήσουν, να ζήσουν μέσα στην πόλη τους, με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Γίνεται!» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι στο συνδυασμό “Εντάξει” διαμορφώνεται «συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για μία πόλη πραγματικά φιλική στις νέες μητέρες, στους νέους γονείς», που περιλαμβάνει:

Logo_Ginetai_FΔημιουργία ειδικού προγράμματος στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, για την υποστήριξη της νέας μητέρας, τη φροντίδα των βρεφών και των νηπίων, τη προαγωγή του θηλασμού και για τη λειτουργία ολοήμερων κέντρων φύλαξης.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της υπογεννητικότητας, με τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας αναφορικά με την περιγεννητική φροντίδα μητέρας και βρέφους, την προαγωγή του θηλασμού, την κατασκευή ειδικών χώρων για την φροντίδα βρεφών στα δημοτικά κτίρια αυξημένης προσέλευσης κοινού, ακόμη και σε σημαντικούς δημόσιους χώρους, και τέλος, με την επέκταση του ωραρίου σε επιλεγμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τις απογευματινές ώρες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους

Logo_Ginetai_FΦύλαξη νηπίων στο σπίτι, σε εθελοντική βάση, από πιστοποιημένα άτομα.

Στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καταρτίζεται μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών για την εξυπηρέτηση οικογενειών με μικρά παιδιά, συμπληρωματικά προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους παιδικούς σταθμούς, για το διάστημα που αυτοί είναι κλειστοί ή εκτός ωραρίου λειτουργίας (απογευματινές-βραδινές ώρες, αργίες, σαββατοκύριακα) ή σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις (ασθένεια)
.

Logo_Ginetai_FΑσφαλή μετάβαση των μικρών μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα.

Συμπληρωματικά προς τα έργα σχολικών δακτυλίων που θα επεκταθούν σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, δημιουργείται σε εθελοντική βάση ομάδα γονέων οι οποίοι εκ περιτροπής συνοδεύουν μικρούς μαθητές που κατοικούν κοντά, από τα σπίτια τους μέχρι το σχολείο και αντίστροφα. Στόχος είναι η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών και η διευκόλυνση των εργαζομένων γονέων, τα ωράρια των οποίων πολλές φορές δεν συμβαδίζουν με εκείνο του σχολείου.