Καλαφάτης: “Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις και αξιοποιεί τις ευκαιρίες που έρχονται”

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) στην ειδική έκδοση της εφημερίδας “Μακεδονία της Κυριακής” για την 85η ΔΕΘ

“Η Ελλάδα αποδεικνύεται αποφασισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έρχονται. Απαντά στα ζητούμενα της νέας εποχής και βγαίνει μπροστά ορίζοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής, ως πυλώνες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης σε άρθρο του, στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με θέμα “Η 85η ΔΕΘ ορόσημο για την επόμενη μέρα”.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

“Καλωσορίζουμε την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την πεποίθηση ότι αποτελεί ορόσημο για την επόμενη μέρα. Κι΄αυτό γιατί κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό στη διάρκεια της πανδημίας -διαθέτοντας 40 δις ευρώ για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και ανέργων- αποκαταστήσαμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας, γιατί ολοκληρώσαμε αναγκαίες αναπτυξιακές, μεταρρυθμίσεις, γιατί δρομολογήσαμε  έργα υποδομής, σχέδια και δράσεις, που ενισχύουν τις προοπτικές του μέλλοντος. Ήδη, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προεξοφλεί δυναμική ανάπτυξη, που -την επόμενη χρονιά- θα μας φέρει στην πρωτοπορία της Ένωσης, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, το οικονομικό κλίμα ακουμπά ρεκόρ εικοσαετίας, οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιλογή τεχνολογικών κολοσσών -όπως η Microsoft, η Cisco, η  Team Viewer και η Pfizer- να επενδύσουν στη χώρα μας στέλνουν έμπρακτα ισχυρό μήνυμα από το αύριο, που είναι ήδη παρόν.

Η οικονομία μας παραπέμπει ήδη σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στο άυλο κεκτημένο που συνοψίζεται στη λέξη «εμπιστοσύνη» και απεικονίζεται εύγλωττα στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου που πετυχαίνει η χώρα μας σε ώρες παγκόσμιας αβεβαιότητας. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στη βελτίωση του επενδυτικού εδάφους, στην συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και τον συντελούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Αλλά και χάρη στο πρωτόγνωρο ύψος κοινοτικών πόρων που συνολικά -από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- θα ξεπεράσουν τα 70 δις ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.  Χάρη στις διεκδικήσεις, δηλαδή, που έθεσε και πέτυχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε με πίστη και προσήλωση στο λειτούργημά του.  Και βέβαια χάρη στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποδεικνύεται αποφασισμένη να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που έρχονται. Απαντά στα ζητούμενα της νέας εποχής και βγαίνει μπροστά ορίζοντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής, ως πυλώνες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας αποτελεί ήδη γεγονός και είμαστε τώρα σε φάση επιτάχυνσης. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έβλεπαν εδώ τη μεγαλύτερη  ευρωπαϊκή ύφεση -είχαν σπεύσει μάλιστα να την αποκαλέσουν ύφεση Μητσοτάκη- και ηχεί η φωνή της Ευρώπης -την οποία προσποιούνται πως δεν ακούν- που προεξοφλεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η άνοδος σε συγκεκριμένους τομείς -όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, η μεταποίηση- ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Παρά την επιμονή της πανδημίας έχουμε φέτος -σε αντίθεση με τη περσινή χρονιά- την απάντηση που μας χάρισε η επιστήμη στην υγειονομική απειλή και μπορούμε να πορευόμαστε με τη δυνατότητα να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. Χρειάζεται, ωστόσο, να συμπράξουμε όλοι στην μεγιστοποίηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ώστε να αποφευχθούν ακόμη τα όποια τοπικά και περιορισμένα μέτρα. Όχι μόνο για την εθνική μας οικονομία και τα οικονομικά του καθενός μας, αλλά -και προπάντων μάλιστα- για την προστασία της ζωής μας και της ζωής των γύρω μας. Το αντίθετο, άλλωστε, δεν θα ήταν απλά και μόνο ένα λάθος με βαρύτατο τίμημα. Θα ήταν άδικο».